Лайм

Святять не тільки яблука та мед: що потрібно нести у церкву на свято Яблучного Спаса

Дізнайтесь детальніше про обряди цього дня

19 серпня християни східного обряду відзначають Преображення Господнє, яке також називають Яблучним Спасом. Сенс свята полягає в події об'явлення преображеного Христа апостолам і у глибокій людській подяці Богу за дані Ним дозрілі плоди. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. Про інші традиції цього дня – читайте далі.

Згідно з народними прикметами, Яблучний Спас символізує настання осені та перетворення природи. Люди вважають, що ночі після цього свята стають набагато холоднішими.

Читайте також: Яблучний Спас: що не можна робити на велике свято.

Фото: unsplash.com

Свято Преображення Господнього має різні обряди. Зокрема, до церкви віруючі несуть груші, яблука, мед, обжинкові вінки, жмут колосся та пшениці. Також несуть святити квіти, мак та вірять, що обсипання свяченим маком оберігає худобу від відьом, а дім - від ходячих покійників. Після посвяти квіти і голівки маку кладуть за іконами, де вони зберігаються аж до весни. Навесні мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення вплітають до своїх кіс - "щоб не випадало з голови волосся".

На ниві ставлять останні незжаті колосся, які просто на полі урочисто зав'язуються червоною стрічкою і яким приноситься в жертву хлібина. Цей обряд називається Велесова або Дідова борода.

За іншою традицією, на Спас варто поминати померлих. Згідно з народною мітологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний четвер, на зелені свята і на Спаса. Християни вірять, що предки сприяють цвітінню і дозріванню плодів, охороняють ниви, сади та городи, тому в ці дні приносять жертви Роду і Рожаницям як родинним богам. Саме для них виготовляють і запалюють спасівські свічки з нового воску, кришать хліб, виливають медовий напій.

Читайте на тему: Медовий, Яблучний і Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем.

Фото: unsplash.com

Напередодні свята також використовують таємниче заклинання Житника - духа ниви, щоб Земля була родючою. Також є обряди з освяченою водою: нею окроплюють зорану під озимі землю.

Обрядовою їжею цього дня є шулики - корж із пісного тіста, який замішують на соді та випікають у печі. Готову страву ламають на шматочки, перемішують з перетертим маком і свіжовикачаним медом. Іншою стравою можуть бути печені яблука: верхівку слід відрізати, вийняти середину, покласти туди мед чи цукор і запекти у печі. Крім того, можна приготувати пироги чи штруделі з яблучною начинкою і їсти їх, запиваючи узваром чи грушівником (киселем зі свіжих груш). Перед Спасом є два тижні посту, які називаються Спасівка. За легендою - це продовження Великого посту.

Читайте на theLime: Яблучний Спас: красиві привітання у листівках та віршах.

В Україні плетуть ритуальні віночки, один із таких - вінок Спаса - плетуть навесні, як заквітнуть Зозулині черевички та яблуні. До нього додають вишневі листочки та надягають його лише у цей день. Ще до віночка прив'язують відповідні стрічки: посередині жовтогаряча, далі блакитні, сині, жовті, фіолетові - кольори Спаса. Жовтий - символ Сонця. Також цей віночок одягають дитині з трьох років.

Фото: unsplash.com

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Світлого Великодня: найщиріші привітання зі святом своїми словами

Як красиво привітати рідних та близьких з Великоднем 5 травня – привітання своїми словами, які можна надіслати в смс

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою