Щороку господині відкривають для себе нові рецепти консервації, і деякі з них стають справжніми народними хітами. Якщо говорити про огірки, то фаворитом залишається рецепт з кетчупом чилі. Баклажанну ікру у 2023 році багато хто закриває із запечених у духовці овочів. Розповідаємо, як це зробити.
Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 1 кг перцю, 1 кг помідорів, 600 г цибулі, 600 г моркви, 200 мл олії, 1 ст. ложка солі з гіркою, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 1 ч. ложка сухого часнику.
Читайте також: Як готують лечо на півдні України: класичний рецепт із солодкого перцю та помідорів.
Приготування:
Всі овочі миїмо. Баклажани та перець кладемо в духовку запікатися цілими. Великі баклажани можна розрізати на дві частини. Щоб вони не лопалися, їх потрібно проколоти ножем у кількох місцях.
Моркву та цибулю не чистимо, а загортаємо у фольгу і кладемо запікатися до м'якості. Так овочі не втратить свій сік.
Коли перці стануть м'якими, виймаємо їх із духовки та залишаємо охолоджуватись у мисці під харчовою плівкою. Це необхідно, щоб шкірка легко відокремилася.
М'які баклажани, які добре проколюються, залишаємо остигати. Коли всі овочі охолонуть, їх потрібно очистити від шкірки та пропустити через м'ясорубку. Сік зливати не треба.
Читайте також: Чому гірчать баклажани і як прибрати з них неприємний присмак: допоможе не лише сіль.
У сирих помідорів вирізаємо плодоніжку, розрізаємо на 4 частини і складаємо в миску, після чого пропускаємо через м'ясорубку.
У каструлю з товстим дном вливаємо 200 мл олії, ставимо на вогонь розігріватися. Пересипаємо запечені овочі в каструлю, зменшуємо вогонь до мінімуму і доводимо до кипіння. Після закипання додаємо сіль та перець, після чого вливаємо перемелені томати.
Після того, як ікра ще раз закипить, варіть її близько 60 хвилин, час від часу помішуючи, щоб не пристала до дна.
У стерилізовані півлітрові банки вливаємо по 1 ч. ложці оцту, потім насипаємо готову ікру і закручуємо кришками. Перевертаємо банки, залишаємо до остигання, не загортаючи у рушники чи ковдри.
Раніше ми розповідали, як зробити густий кетчуп із яблуками на зиму.