Лайм

Що приготувати на Горіховий Спас: страви, які мають бути на святковому столі

Порадуйте рідних у свято домашніми смаколиками

29 серпня православні християни в Україні відзначають Горіховий Спас – останній з трьох літніх Спасів. У 2023 році серпневі свята українці відзначають ще за старим календарем - наступного року дати зміняться.

Назва свята пов'язана з лісовими горіхами, які саме дозрівають до цього часу. Як і в попередні Спаси, Медовий (Маковій) та Яблучний (Преображення Господнє), цього дня прийнято освячувати кошики з головним атрибутом свята. Окрім горіхів на Горіховий Спас також несуть до церкви фрукти, овочі та борошно з нового врожаю, сезонні трави.

Читайте також: Третій Спас: чому його називають "полотняним", "горіховим" та "холодним".

Фото: unsplash.com

Ще одна традиція свята - збирати за одним столом всіх членів сім'ї та пригощати різними смаколикам з горіхами. Що приготувати на Горіховий Спас 2023 - далі в матеріалі theLime.

Кекс з горіхами і родзинками

Інгредієнти: борошно (300 г), вершкове масло (120 г), кефір (200 мл), цукор (200 г), яйця (3 шт.), горіхи волоські (або інші) смажені (80 г), родзинки (80 г), ванільний цукор (1пакетик), розпушувач (1 ч.л).

Фото: unsplash.com

Приготування:

Масло розтопіть у мікрохвильовій печі або на водяній бані. З'єднайте з кефіром, цукром, ванільним цукром та яйцями. Маса має вийти однорідною.

Борошно з'єднайте з розпушувачем і поступово додайте в тісто для кексу. Ретельно перемішайте. Всипте вимиті та просушені родзинки, додайте горіхи і знову перемішайте.

Читайте також: З горіхами і сухофруктами: як приготувати смачні домашні цукерки без цукру.

Форму для кексу змастіть олією (вершковим маслом) або застеліть пергаментом. Вилийте тісто і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 40-50 хвилин.

Дайте кексу охолонути і дістаньте його з форми. Зверху можна присипати цукровою пудрою, корицею або прикрасити подрібненими горішками.

Баклажани з горіхами по-грузинськи

Інгредієнти: баклажани (4 шт.), очищені волоські горіхи (250 г), цибуля ріпчаста (1 шт.), часник (4 зубки), кінза (0,5 пучка), винний оцет (2 ст.л.), рослинна олія, хмелі-сунелі, мелений коріандр, мелений перець чилі, сіль (за смаком).

Фото: Getty Images

Приготування:

Баклажани вимийте, відріжте хвостики і, не очищаючи, наріжте довгими скибочками завтовшки приблизно 0,5 см. Складіть у миску, посоліть і залиште на 15-20 хвилин. Потім рідину, що утворилася, злийте - в ній залишиться все гіркота.

Кожну скибочку баклажана промокніть серветкою і обсмажте на олії з обох боків. Складіть на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир.

Читайте також: Нічого не потрібно випікати: рецепт вафельного торта з горіхами та згущеним молоком.

Горіхи пропустіть через м'ясорубку, додайте натерту на дрібній тертці цибулю, пропущений через прес часник, подрібнену кінзу, злегка посоліть, приправте хмелі-сунелі, коріандром та перцем чилі, підлийте оцет і ретельно перемішайте.

Скибочки баклажанів змастіть горіховою масою і загорніть рулетиками. Поставте на пару годинників у холодильник, після чого можна подавати на стіл.

Чорнослив у сметані

Інгредієнти: чорнослив (200 г), горіхи (100 г), сметана (350 мл), загусник сметани (1 пакетик), ванільний цукор (1 пакетик), цукор (за смаком).

Фото: Getty Images

Приготування:

Чорнослив без кісточок залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Горішки підсмажте. Можна брати будь-які горіхи на ваш смак.

Сметану змішайте із загусником і цукром. Всередину кожного чорносливу покладіть горішок, перекладіть у порційний посуд для десертів, зверху полийте сметанним кремом.

Охолодіть в холодильнику кілька годин, після чого можна насолоджуватися смачним результатом.

Дізнайтесь також, як приготувати шоколадну ковбасу "салямі" з мигдалем: простий рецепт.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці