Лайм

Встигніть до дощів та приморозків: коли збирати моркву і як правильно її зберігати

Так роблять досвідчені городники

Вересень порадував українців погодою, але у жовтні прийде похолодання та дощі. До перших заморозків та непролазної сльоти слід зібрати врожай моркви, інакше є ризик її втратити. Розповідаємо, як робити це правильно, щоб вона добре збереглася взимку.

У вересні морква не ростиме, якщо земля суха. Нині у більшості областей тримається суха тепла погода, тож урожай можна збирати. Якщо ви дочекаєтесь дощів, коренеплоди відновлять свій ріст, але смакових якостей це їм не додасть: морква буде твердою, не соковитою. Також від надлишку вологи морква може розтріскуватися.

Читайте також: Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими.

Фото: Getty Images

Одна з вірних ознак дозрівання моркви – наявність тонких білих корінців на коренеплоді. Орієнтуються досвідчені городники і на стан бадилля. Якщо нижні листочки пожовкли та засихають, урожай можна збирати.

Копати моркву слід обережно, щоб не пошкодити ніжну шкірку. Інакше такі механічні ушкодження приваблять хвороби, і овочі швидко зіпсуються.

Підкопайте моркву, вийміть і очистіть руками від грудок землі. Не бийте коренеплоди один об одного, землю або лопату. Відсортуйте моркву, заберіть усі хворі та пошкоджені плоди. Здорові овочі очистіть від бадилля та підсушіть на відкритому повітрі. Найкраще накрити їх невеликим шаром землі і залишити на кілька днів. Такий спосіб підходить лише для сухої погоди.

Читайте також: У холодильнику з маслом і в банках із сіллю: як зберігати часник, щоб він не висох.

Для зберігання моркви найкраще підходять умови прохолодного погребу зі стабільною температурою. Перекладіть коренеплоди в ящики, щоб вони не заразилися гниллю, пересипте сухим піском.

Багато городників також зберігають моркву у поліетиленових пакетах, які не закривають. Зверху овочі засипають шаром піску (близько 3 см) або стружкою деревини (до 10 см). Захистити моркву від гнилі можна за допомогою сухого лушпиння цибулі або присипання крейдою.

Раніше ми розповідали, чому овочі гниють у льоху і як цьому запобігти.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво