Лайм

Чому овочі гниють у погребі і як цьому запобігти: корисні поради для зберігання врожаю

Що потрібно знати про зберігання врожаю та його хвороби

Головна задача городників після збору врожаю - зберегти його до весни. Для цього важливо враховувати стан коренеплодів та знати хвороби, які виникають при зберіганні у погребі або інших місцях. Найчастіше овочі гниють і засихають через різні грибки та бактерії.

Читайте також: Затягувати не варто: які ознаки вказують на те, що картоплю вже час копати.

Фото: pixabay.com

Капуста

Слизовий бактеріоз, судинний бактеріоз, біла та сіра гнилі – найпоширеніші захворювання капусти. Слизовий бактеріоз проявляється розпливчастими маслянистими плямами, які з часом викликають загнивання верхнього листя. Також хвороба може протікати непомітно і качан гнитиме зсередини.

Чорні кільця на капусті вказують на наявність судинного бактеріозу. Біла та сіра гнилі мають подібні симптоми.

Ще одне захворювання капусти - точковий некроз, який проявляється дрібними сіро-чорними цятками. Цю хворобу може спровокувати низька температура у погребі (мінус 2-3 градуси). Такі умови можуть призвести й до іншої хвороби, яка називається тумачністю.

Фото: pixabay.com

Чому псується картопля

У перші місяці зберігання картоплю може вразити фузаріозна гниль, яка проявляється сіро-бурими вдавленими плямами. Шкірка під ними зморщується і з'являються складки. Надалі всередині коренеплоду утворюються порожнини, заповнені міцелієм, а в шкірці з'являються білі подушечки спор.

Ще одна поширена хвороба – фітофтороз. Виявити це захворювання можна по сухих, бурих плямах на картоплі, які проникають всередину овоча коричневими плямами. Щоб зберегти картоплю, дуже важливо виявити заражені бульби та викинути їх.

Читайте також: Що покласти до картоплі, щоб вона не проростала у погребі: цей спосіб знають не всі.

Фото: pixabay.com

Хвороби часнику

Часник часто вражає фузаріоз. Заражені цим грибком головки при зберіганні стають м'якими та починають гнити. Захворювання озимих сортів – біла гниль, яка проявляється білим нальотом із чорними плямами.

Через що псується цибуля

Якщо ви помітили, що в нижній частині цибулини утворюється гниль із рожевим нальотом, а згодом головка стає м'якою і гниє, значить цибулю вразила фузаріоз.

Шийкова гниль дається взнаки у верхній частині цибулини, потім хвороба опускається всередину. Характерно, що на зрізі цибуля нагадує варену, трохи пізніше серцевину темніє і муміфікується.

Ще одне захворювання цибулі – альтернаріоз. Спочатку цибулина стає рідкою, потім набуває жовтого або червоного кольору, а згодом утворюється чорна або зелена цвіль.

Читайте також: Цибуля і часник будуть свіжими до 3 місяців: як правильно зберігати їх у квартирі.

Фото: pixabay.com

Псується морква: причини

Основна хвороба моркви – біла гниль. Овочі стають м'якими і покриваються мокрим білим нальотом. Також при зберіганні можна помітити суху чорну гниль, зазвичай на верхній частині моркви.

Буряк

Буряку при зберіганні може загрожувати фомоз (сірий наліт на поверхні та чорні плями всередині) та кагатна гниль (цвіль на місці пошкоджень).

Фото: pixabay.com

Як зберігати картоплю, морква, буряки та інші овочі

Щоб не втратити врожай, важливо зібрати овочі вчасно, підсушити, перебрати, а потім зберігати в правильних умовах. При виявленні хвороб слід негайно позбавитися уражених коренеплодів.

Зазвичай овочі зберігають у погребі, який слід попередньо підготувати: просушити, протруїти димовою шашкою, підлогу засипати піском, щілини закласти, поставити відра з водою, якщо низька вологість.

Картопля, морква, буряк, редька, петрушка та хрін добре зберігаються в одному приміщенні. А ось яблука та груші поряд з коренеплодами краще не розміщувати: фрукти вберуть неприємний земляний запах, а овочі стануть більш вразливими до хвороб.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати