Квашена капуста - одна з найкорисніших сезонних страв, яка містить велику кількість вітаміну С. Її готують з буряком, додають перець чилі, але найпопулярнішим залишається класичний рецепт. Розповідаємо, як приготувати квашену капусту в банках, щоби була хрусткою і довго зберігалася.
Інгредієнти на банку 3 л: капуста (3-3,5 кг), холодна вода (750 мл), цукор (1 ст.л.), кам'яна сіль (2 ст.л.), морква (1-2 шт.).
Читайте також: Скільки квашеної капусти можна їсти в день: корисні поради.
Приготування:
Капусту наріжте, моркву натріть на великій тертці. У прохолодній воді розчиніть цукор та сіль. Сіль беріть кам'яну, морська або йодована не підійде. Отриманий розчин перелийте у трилітрову банку.
Поступово додайте капусту, утрамбовуючи кулаком. Намагайтеся набити капусту щільно до верху. Капуста виділятиме сік, тому зручно банку поставити в глибоку миску.
Капронову кришку розріжте навпіл і запхніть у банку хрест-навхрест, ребрами вниз. Банки з капустою поставте в миски і залиште в теплі на день, щоб запустити процес бродіння.
Читайте також: Швидко приготувати квашену капусту допоможе теплий маринад: буде готова за 24 години.
Якщо ви зберігатимете капусту в квартирі, наприклад у коморі, то на другий день краще перенести її туди і залишити прокисати на 3-4 дні. Якщо ж капуста стоятиме цілу зиму в холодному підвалі або в погребі, залиште її прокисати на 3-4 дні в теплі, а потім перенесіть у холод.
Можна зробити лише одну банку та зберігати в холодильнику, якщо у вас немає прохолодного приміщення.
Квашена капуста на зиму готова, коли вже не виділяє сік через верх банки і не пускає бульбашки. На цьому етапі пробуйте за смаком, якщо достатньо кисла, то поставте її в холод, щоб не перекисла. Якщо ж ще недостатньо – потримайте ще й щодня пробуйте, щоб не була дуже кислою.
Слідкуйте за тим, що рідина повністю покривала капусту, інакше вона зіпсується. Щоб запобігти цьому, розведіть ще трохи розсолу (вода, сіль, цукор) і долийте. З готової капусти зберіть піну, закрийте капроновою кришкою і поставте в холодне місце дя зберігання.
Переглянути цей допис до Instagram
Дізнайтеся, як приготувати мариновану капусту на зиму: простий рецепт у томатному соусі.