Цьогоріч багато українців святкують Різдво 25 грудня. Свято зустрічають напередодні за різдвяним столом, на який ставлять 12 пісних страв. theLime зробив для вас добірку простих рецептів, які можна включити в домашнє меню на Різдво 2023.

Різдвяна кутя

Кутя – головна страва трапези. Це каша з обмеленої пшениці та ячменю, яку традиційно подають із маком, медом та горіхами. Розповідаємо, як готувати кутю з пшениці.

Читайте також: Як і коли святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися.

Фото: Getty Images

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Інгредієнти: пшениця (200 г), мак (200 г), родзинки (50 г), чорнослив (50 г), волоські горіхи (20 г), мед (за смаком), апельсин (1 шт.).

Приготування:

Пшеницю замочіть у холодній воді та залиште на ніч. Вранці цю воду злийте, налийте нову і зваріть крупу до готовності з додаванням солі.

Мак відваріть протягом 15 хвилин, потім розітріть його у ступці до білого кольору. Або використовуйте блендер.

Родзинки ретельно промийте і залийте окропом. Залишіть на кілька хвилин, потім воду злийте.

Чорнослив також потримайте під проточною водою, обсушіть і дрібно наріжте. Очищені волоські горіхи подрібніть, але не надто дрібно.

До готової каші додайте розтертий мак, сухофрукти, цедру і сік апельсина. Заправте медом за смаком і добре перемішайте. Все, кутя на Різдво готова.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширеньYana Koptilina (@ohmyborsh)

Пісні пиріжки з листкового тіста

Інгредієнти для тіста: окріп (250 г), сіль (1 ч.л.), олія (125 г), борошно (500-520 г).

Інгредієнти для начинки: відварені лісові гриби (350 г) або печериці (500 г), велика цибулина (1 шт.), рибні консерви (400 г), сіль, перець (за смаком), кріп або інша зелень (за бажанням).

Приготування:

Для тіста в мисці з'єднайте окріп і сіль. Перемішайте, щоб сіль розчинилася. Влийте олію і частинами додайте борошно. Замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку та залиште на 20 хвилин.

Тим часом приготуйте начинку. Відварені гриби наріжте на дрібні шматочки. Якщо використовуєте печериці, подрібніть їх до дрібного кубика. Цибулю подрібніть і підсмажте на сковороді. Додайте гриби і все разом смажте ще кілька хвилин. Остудіть.

Рибні консерви розімніть виделкою, додайте гриби з цибулею, подрібнену зелень, сіль та перець. Добре перемішайте. Начинка готова.

Тісто розділіть на 12-14 частин, сформуйте кульки. Кожен шматочок розкачайте, а потім розтягніть максимально тонко. Змастіть олією і загорніть до середини краї. Викладіть 1 ст.л начинки та сформуйте конвертики.

Перекладіть пиріжки на деко, застелене пергаментом. Випікайте при температурі 200 градусів приблизно 30 хвилин, поки пиріжки не набудуть рум'яної скоринки.

Читайте також: Ароматна випічка на Різдво: рецепт сінабонів з корицею та сметанною заливкою.

Фото: instagram.com/recepty_przepisy

Тушкована капуста з грибами

Інгредієнти: квашена капуста (1 кг), сухі гриби (80 г), цибуля ріпчаста (2-3 шт.), вода, сіль, спеції (за смаком).

Приготування:

Сухі гриби залийте водою і залиште щонайменше на 2 години, а краще - на ніч. Після чого долийте 1 л води та поставте на середній вогонь. Зберіть пінку та варіть гриби 1 годину на мінімальному вогні. Наприкінці додайте сіль, трохи проваріть і знімайте з плити.

Квашену капусту промийте, залийте водою та поставте варити. Проваріть приблизно 30 хвилин, щоб забрати кислоту.

На розігріту сковороду налийте олію та обсмажте нарізану цибулю до золотистого кольору. Додайте гриби і тушкуйте разом 10 хвилин. Додайте сіль, чорний, червоний перець за смаком. Перекладіть капусту та тушкуйте 10 хвилин. Далі все перекладіть у казан і відправте в розігріту до 100 градусів духовку приблизно на годину.

Маринований хек у томатному соусі

Інгредієнти: хек (2-3 шт.), цибуля ріпчаста (2-3 шт.), борошно.

Для маринаду: вода (150 мл), олія (50-100 мл), цукор (100 г), оцет (50 г), кетчуп (1 упаковка).

Приготування:

Хек почистіть від плавників і наріжте середніми шматками (залежно від розміру самої рибки). Посоліть, поперчіть, обваляйте в борошні і обсмажте на олії з двох сторін до рум'яного кольору.

Цибулю наріжте тонкими півкільцями. У каструлю викладіть шар риби, шар цибулі і так чергуйте доки не закінчиться хек і цибуля.

Для маринаду змішайте воду, олію, цукор, оцет і кетчуп. Цю суміш поставте на вогонь і закип'ятіть. Рибу з цибулею залийте гарячим маринадом, накрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні 10 хвилин.

Подавати таку рибку краще наступного дня, коли вона добре промаринується.

Фото: instagram.com/linaarsenjuk

Дізнайтесь також, як приготувати пиріжки з капустою.

Цікаві новини для вас: