Лайм

Що приготувати на Різдво: добірка простих і смачних рецептів святкового меню

Візьміть на замітку ці пісні страви

Цьогоріч багато українців святкують Різдво 25 грудня. Свято зустрічають напередодні за різдвяним столом, на який ставлять 12 пісних страв. theLime зробив для вас добірку простих рецептів, які можна включити в домашнє меню на Різдво 2023.

Різдвяна кутя

Кутя – головна страва трапези. Це каша з обмеленої пшениці та ячменю, яку традиційно подають із маком, медом та горіхами. Розповідаємо, як готувати кутю з пшениці.

Читайте також: Як і коли святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися.

Фото: Getty Images

Інгредієнти: пшениця (200 г), мак (200 г), родзинки (50 г), чорнослив (50 г), волоські горіхи (20 г), мед (за смаком), апельсин (1 шт.).

Приготування:

Пшеницю замочіть у холодній воді та залиште на ніч. Вранці цю воду злийте, налийте нову і зваріть крупу до готовності з додаванням солі.

Мак відваріть протягом 15 хвилин, потім розітріть його у ступці до білого кольору. Або використовуйте блендер.

Родзинки ретельно промийте і залийте окропом. Залишіть на кілька хвилин, потім воду злийте.

Чорнослив також потримайте під проточною водою, обсушіть і дрібно наріжте. Очищені волоські горіхи подрібніть, але не надто дрібно.

До готової каші додайте розтертий мак, сухофрукти, цедру і сік апельсина. Заправте медом за смаком і добре перемішайте. Все, кутя на Різдво готова.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширеньYana Koptilina (@ohmyborsh)

Пісні пиріжки з листкового тіста

Інгредієнти для тіста: окріп (250 г), сіль (1 ч.л.), олія (125 г), борошно (500-520 г).

Інгредієнти для начинки: відварені лісові гриби (350 г) або печериці (500 г), велика цибулина (1 шт.), рибні консерви (400 г), сіль, перець (за смаком), кріп або інша зелень (за бажанням).

Приготування:

Для тіста в мисці з'єднайте окріп і сіль. Перемішайте, щоб сіль розчинилася. Влийте олію і частинами додайте борошно. Замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку та залиште на 20 хвилин.

Тим часом приготуйте начинку. Відварені гриби наріжте на дрібні шматочки. Якщо використовуєте печериці, подрібніть їх до дрібного кубика. Цибулю подрібніть і підсмажте на сковороді. Додайте гриби і все разом смажте ще кілька хвилин. Остудіть.

Рибні консерви розімніть виделкою, додайте гриби з цибулею, подрібнену зелень, сіль та перець. Добре перемішайте. Начинка готова.

Тісто розділіть на 12-14 частин, сформуйте кульки. Кожен шматочок розкачайте, а потім розтягніть максимально тонко. Змастіть олією і загорніть до середини краї. Викладіть 1 ст.л начинки та сформуйте конвертики.

Перекладіть пиріжки на деко, застелене пергаментом. Випікайте при температурі 200 градусів приблизно 30 хвилин, поки пиріжки не набудуть рум'яної скоринки.

Читайте також: Ароматна випічка на Різдво: рецепт сінабонів з корицею та сметанною заливкою.

Фото: instagram.com/recepty_przepisy

Тушкована капуста з грибами

Інгредієнти: квашена капуста (1 кг), сухі гриби (80 г), цибуля ріпчаста (2-3 шт.), вода, сіль, спеції (за смаком).

Приготування:

Сухі гриби залийте водою і залиште щонайменше на 2 години, а краще - на ніч. Після чого долийте 1 л води та поставте на середній вогонь. Зберіть пінку та варіть гриби 1 годину на мінімальному вогні. Наприкінці додайте сіль, трохи проваріть і знімайте з плити.

Квашену капусту промийте, залийте водою та поставте варити. Проваріть приблизно 30 хвилин, щоб забрати кислоту.

На розігріту сковороду налийте олію та обсмажте нарізану цибулю до золотистого кольору. Додайте гриби і тушкуйте разом 10 хвилин. Додайте сіль, чорний, червоний перець за смаком. Перекладіть капусту та тушкуйте 10 хвилин. Далі все перекладіть у казан і відправте в розігріту до 100 градусів духовку приблизно на годину.

Маринований хек у томатному соусі

Інгредієнти: хек (2-3 шт.), цибуля ріпчаста (2-3 шт.), борошно.

Для маринаду: вода (150 мл), олія (50-100 мл), цукор (100 г), оцет (50 г), кетчуп (1 упаковка).

Приготування:

Хек почистіть від плавників і наріжте середніми шматками (залежно від розміру самої рибки). Посоліть, поперчіть, обваляйте в борошні і обсмажте на олії з двох сторін до рум'яного кольору.

Цибулю наріжте тонкими півкільцями. У каструлю викладіть шар риби, шар цибулі і так чергуйте доки не закінчиться хек і цибуля.

Для маринаду змішайте воду, олію, цукор, оцет і кетчуп. Цю суміш поставте на вогонь і закип'ятіть. Рибу з цибулею залийте гарячим маринадом, накрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні 10 хвилин.

Подавати таку рибку краще наступного дня, коли вона добре промаринується.

Фото: instagram.com/linaarsenjuk

Дізнайтесь також, як приготувати пиріжки з капустою.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Приготуйте солодкі грінки: блогерка показала, як врятувати зачерствілу паску

Як у домашніх умовах приготувати солодкі грінки із черствої паски, яка залишилася після Великодня, щоб урізноманітнити своє звичне меню  

Як врятувати підмерзлу картоплю на городі: дієві поради

Які температури здатна витримати посаджена в землю картопля, а також як допомогти та врятувати рослини після нічних заморозків 

Міні з воланами і бермуди: стилістка назвала найбільш гарячі тренди сезону

Стилістка Яна Платонова продемонструвала в мережі, який одяг та взуття буде на піку популярності навесні та влітку 2024 року