Лайм

Українські традиції на Різдво: які 12 страв мають обов'язково бути на святковому столі

Що символізують ці страви

Оскільки з 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилася дата святкування Різдва – у 2023 році українці відзначатимуть його 25 грудня, а не 7 січня. В Україні це церковне свято вважається одним із головних, під час якого прийнято ходити до церкви та збиратися всією сім'єю за святковим столом. theLime вирішив докладніше розповісти, які 12 страв мають бути на ньому.

Читайте також: Як і коли святкувати Різдво 2023 року: українські традиції не змінилися.

Перед Різдвом віряни дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом. Оскільки переддень Різдва (Святвечір) – це останній день посту, всі страви мають бути пісними і їх має бути дванадцять – як і апостолів у Христа.

Головними обрядовими стравами на Святий вечір є кутя та узвар. Інші страви можуть змінюватися залежно від регіону та традицій сім'ї.

Приблизний перелік – 12 пісних страв

1. Кутя – головна страва різдвяного меню. У кожної господині є свій рецепт її приготування – хтось готує з пшениці, попередньо замочивши її на ніч, а інші – з перловки чи рису. У зварену кашу прийнято додавати розмочені курагу, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, а також так зване "макове молочко" перетертий у ступці мак. Деякі навіть додають у кутю узвар, виноградний сік чи кагор.

Кутя це символ первозданної Порожнечі до початку Творіння. Вживаючи її, людина уподібнюється Всебогу (Творцю), який починає творити новий Світ, нове Життя (Новий рік). Водночас крупа символізує зерна Правди, божественні Дари; мед вважається символом здоров'я, благополучного побуту (солодкого життя); мак – символ порятунку Світу та захист від злих сил.

Фото: pinterest.com

2. Зазначимо, що їжу на святвечір не можна запивати водою – тому другою стравою вважається узвар – тобто компот із сухофруктів. Приготувати його можна із засушених яблук, абрикосів і слив, які продаються у вигляді спеціальних сумішей у супермаркетах або на ринку.

3. Також на різдвяному столі має бути червоний борщ без м'яса та м'ясного бульйону. За переказами, червоний борщ символізує кров дітей, убитих у Віфлеємі за наказом Ірода.

Читайте також: Як готувати кутю: рецепт для тих, хто відзначатиме Різдво за новим церковним календарем.

4. Поставити на стіл потрібно і пісні голубці, наприклад, з гречкою та грибами або з рисом та овочами. Голубці – це символ любові Божої та Святого Духа, адже у назві є посилання на "голуб".

Фото: pinterest.com

5. Також можна зробити або купити у вигляді напівфабрикату вареники, які вважаються символом достатку. Як правило, на різдвяний стіл подають вареники з картоплею чи капустою. Також окремо до вареників можна підсмажити цибулю та шкварки із сала.

6. На столі обов'язково повинні бути страви з гороху та квасолі, які символізують плодючість для худоби, поля та городу, приплід домашніх тварин.

7. Не обійтися напередодні Різдва і без страви з риби. Ви можете поставити на святковий стіл та куплене в супермаркеті філе оселедця, так і приготувати самостійно рибні котлети, смажену рибу або заливне з неї. Риба символізує зв'язок із спасом Світом, першолюдиною.

8. Як гарнір можна подати тушковану картоплю з цибулею і морквою або гречану крупу, яка символізує силу і здоров'я, приріст благ і легкість досягнень.

Фото: pinterest.com

9. Також на стіл ставлять соління. Вибирайте на свій смак: квашена капуста, мариновані помідори та огірки, перці або навіть баклажани.

Наприклад, мариновані гриби символізують родючість, творіння життя, поєднання чоловічого та жіночого, небесного та людського.

Читайте також: Як приготувати квашену капусту з буряком: швидкий рецепт Пелюстки.

10. Хліб або пампушки – символ отримання врожаю, посліду у худобі та єдності з Дажбогом через працю. Наші пращури пекли свій хліб з часником і горохом, або як його ще називали паляниця. Горох у цій страві символізував багатство, а часник – відганяв злих духів.

11. Також можна приготувати різні салати, наприклад з буряком, капустою та морквою по-корейськи. На сьогоднішній день існує величезна кількість салатів без м'яса, які ви зможете з легкістю зробити.

12. На десерт, як правило, готують яблука з медом та горіхами. Запечені яблука – символ єдності зі Спасами, народження, відродження на дереві життя у вищих світах.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати смачну рисову кутю: простий рецепт до Різдва.
  2. Що приготувати на Різдво: рецепт святкового салату з червоною рибою та авокадо.
  3. Як приготувати польську кутю із сюрпризом: рецепт на Різдво.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї

Леопардове взуття - найбажаніше серед модниць: як носити і з чим поєднувати сміливий принт

Туфлі з леопардовим принтом вважають модними в 2024 році - які моделі вибрати на літо, щоб виглядати стильно та дорого