Оскільки з 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилася дата святкування Різдва – у 2023 році українці відзначатимуть його 25 грудня, а не 7 січня. Цього дня господині готують 12 пісних страв, серед яких голодна (пісна) кутя. Відповідно Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, цього року припадає на 31 грудня. theLime вирішив докладніше розповісти, яку кутю потрібно готувати в цей день.
Читайте також: Як приготувати найсмачнішу багату кутю з вершками на Щедрий вечір: простий рецепт.
До переходу ПЦУ на новий церковний календар в Україні Старий Новий рік святкували у ніч із 13 на 14 січня. У народі його також називали святом Маланки та Василя чи Щедрий вечір. А церква 13 січня шанувала пам'ять преподобної Меланії.
Традиційно господині накривають увечері пишний святковий стіл. Оскільки Різдвяний піст вже закінчився, страви на Щедрий вечір та Старий Новий рік готують найрізноманітніші та непісні. Головним елементом меню на Щедрий вечір є щедра кутя, яку заправляють вершками, вершковим маслом, а в деяких сім'ях – салом та смальцем.
Інгредієнти: пшениця (400 г), молоко (750 г), вершкове масло (70 г), мед (50 г), мак (50 г), сухофрукти (200 г).
Приготування:
На сьогоднішній день традиційною вважається кутя із пшениці. Однак слід пам'ятати, що існує озима пшениця (з м'яких сортів) і ярова (з твердих сортів).
Якщо ви не встигли завчасно замочити крупу, вам знадобиться крупа з м'яких сортів – варити її потрібно приблизно 30-40 хвилин на слабкому вогні. А якщо для приготування куті використовувати пшеницю твердих сортів, то варити її доведеться значно довше, проте така каша буде розсипчастою.
Пшеницю твердих сортів необхідно кілька разів промити та замочити на ніч або на кілька годин у холодній воді.
Зливаємо воду, заливаємо крупу молоком і варимо до готовності – приблизно 50 хвилин - 1 годину. У гарячу кашу додаємо вершкове масло та остуджуємо під закритою кришкою.
Читайте також: Що готувати на Щедрий вечір окрім багатої куті: топ-3 рецепти.
Мак заливаємо склянкою теплої води та залишаємо у такому вигляді приблизно на 10 хвилин. Потім перетираємо у ступці до появи білого "макового молочка".
Сухофрукти також замочуємо у теплій воді на 10 хвилин. Змішуємо в глибокій ємності пшеницю, розім'ятий мак, сухофрукти, мед.
- Читайте також на theLime, що тушкована капуста з м'ясом – найпопулярніша страва на Щедрий вечір.
Цікаві новини для вас:
- Як приготувати на Щедрий вечір ліниві вареники з картоплею: традиційний рецепт.
- Що готують на Старий Новий рік: щедра кутя та обов'язкові страви.
- Українські традиції на Різдво: які 12 страв мають обов'язково бути на святковому столі.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.