Лайм

Традиційна українська страва на Святвечір: як приготувати солодкі пісні пампухи

Доповніть різдвяне меню

У 2023 році багато українців планують відзначати Різдво 25 грудня. Як відомо, вечір напередодні цього одного з головних християнських свят в Україні називається Святий вечір (Святвечір), коли прийнято всією сім'єю збиратися за одним столом, на який ставлять 12 пісних страв, серед яких кутя із пшениці та узвар із сухофруктів. theLime також ділиться простим рецептом солодких пампушок.

Читайте також: Українські традиції на Різдво: які 12 страв мають обов'язково бути на святковому столі.

Фото: instagram.com/nelyaninelka

Інгредієнти: вода (0,5 л), цукор (0,5 склянки), ванільний цукор (1 пакетик), рослинна олія (0,5 склянки), сіль (щіпка), свіжі дріжджі (50 г), борошно (900 г) – 1 кг).

Приготування:

У воду висипаємо цукор, ванільний цукор, дрібку солі, виливаємо олію. Перемішуємо, щоб цукор розчинився, і доводимо до кипіння. Потім залишаємо, щоб суміш охолола і стала теплою.

Слідом до неї додаємо дріжджі – їх потрібно розкрошити руками. Перемішуємо вінчиком.

Через 2-3 хвилини всипаємо борошно додаємо поступово, замішуючи тісто ложкою, а потім руками. Ретельно вимішуємо тісто руками на поверхні, присипаною борошном.

Перекладаємо тісто в миску, змащену олією. Накриваємо рушником та залишаємо у теплому місці приблизно на 1 годину.

Читайте також: Як приготувати пампушки з часником: простий рецепт на Різдво.

Потім обминаємо тісто руками, змащеними олією, і розділяємо на 2 частини. Робочу поверхню змащуємо олією.

Для начинки можна взяти макову масу та яблучне повидло – головне, щоб вони були густими.

З однієї частини тіста формуємо ковбаску, яку поділяємо на невеликі шматочки, з кожного формуємо невеликий коржик, у центр якого викладаємо начинку. Потім защипуємо краї, як на варениках, і викладаємо солодкі пампушки на дошку.

Другий спосіб можна розкачати тісто в тонкий пласт і вирізати кружальця за допомогою склянки або кулінарного кільця. Сформовані пампушки накриваємо рушником, залишаємо у теплому місці на 15-20 хвилин.

У каструлю виливаємо приблизно 1 л олії. Коли вона розігріється, викладаємо пісні пампушки швом донизу і накриваємо кришкою. Потім перевертаємо і смажимо з іншого боку до рум'яної скоринки на середньому вогні.

Готові солодкі пампушки викладаємо на паперові серветки, щоб увібралася зайва олія.

Подаємо до різдвяного столу, посипавши цукровою пудрою.

  • Раніше ми розповіли, як приготувати різдвяний штолен – традиційну німецьку випічку, яка стала хітом в Україні.
  • Читайте також на theLime, що приготувати на Святвечір у випадку блекауту.

Цікаві новини для вас:

  1. З якої крупи не варто готувати кутю - не порадує смаком.
  2. Як і коли святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися.
  3. Як приготувати квашену капусту з буряком: швидкий рецепт Пелюстки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні