Лайм

Щедрий вечір в Україні відзначають 31 грудня: що має бути на святковому столі

Проведіть це свято із рідними

Оскільки з 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилися дати церковних свят. Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, цього року припадає на 31 грудня. theLime вирішив докладніше розповісти, які страви повинні стояти на столі на Старий Новий рік.

Читайте також: Як приготувати найсмачнішу багату кутю із вершками на Щедрий вечір: простий рецепт.

Традиційно господині накривають увечері пишний святковий стіл. Оскільки різдвяний піст вже закінчився, страви на Щедрий вечір та Старий Новий рік готують найрізноманітніші та непісні.

Найголовніша страва на цьому столі – звичайно ж, кутя. Однак якщо на Святвечір (24 грудня) готують пісну з маком, медом, горіхами, шматочками сухофруктів, то Щедрий вечір – багату (щедру). Це вже непісна страва, в яку можна класти вершки та вершкове масло, а деяких куточках України – смалець чи коньяк. Як і на Святвечір, цю кутю теж готують із перловки, ячменю чи рису, але у традиційному варіанті – із пшениці.

Традиційними компонентами куті є мак, мед та горіхи. Сухофрукти додають за смаком та бажанням. Найчастіше господині використовують родзинки та курагу, але не менш смачною вийде страва, якщо її урізноманітнити сушеною журавлиною, інжиром або цукатами.

Як правило, до столу подають узвар - компот, зварений із засушених яблук, груш, винограду, а також чорнослив, вишні, кураги.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво дав 4 рецепти смачної куті на Щедрий вечір.

На стіл також прийнято ставити різні страви, проте їх кількість, на відміну від різдвяної вечері, коли на столі має бути 12 пісних страв, суворо не регламентовано. Головне, щоб вони були ситними та різноманітними – оскільки вважається, що чим більше страв буде на столі, тим щедрішим буде наступний рік.

Обов'язково слід приготувати страви зі свинини. Ця тварина вважалася у наших предків символом родючості та достатку. Наприклад, можна зварити холодець зі свинячих ніг або борщ на м'ясному бульйоні, ковбасу-кров'янку з кишок, зафарширувати цілу синю, підкоптити свинячі ребра або подати на стіл бутерброди з салом. Також на столі має бути багато різних ковбас.

Фото: pinterest.com

На Щедрий вечір готують і декілька видів вареників. Начинку можна вибрати не тільки солону, а й солодку: з картоплею та грибами, капустою, сиром, вишнями чи іншими ягодами.

У деяких куточках України часто ставлять на стіл млинці з різними начинками. Тут все залежить від того, що полюбляють ваші близькі чи гості.

Традиційною стравою української кухні, яка стане чудовим доповненням до святкового столу, стане і холодець.

Читайте також: Швидка закуска на святковий стіл: рецепт маринованих шампіньонів.

Фото: pinterest.com

Багато господинь готують на Старий Новий рік голубці – страву з м'ясного або овочевого фаршу, до якого додають відварений рис і загортають все в капустяне листя.

Тушкована капуста з грибами – ще одна страва, яку часто готують на зимові свята в Україні.

Також досвідчені господині випікають кілька видів пирогів із різними начинками. Можна приготувати частування з м'ясом, капустою, яблуками, яйцями та зеленню. Слід вибирати той варіант начинки, який сподобається вашим рідним.

Єдине табу цього вечора – страви з птиці та риби. Згідно з повір'ями, щастя може "полетіти" або "відплисти" з дому, якщо приготувати такі частування.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати на Щедрий вечір ліниві вареники з картоплею: традиційний рецепт.
  2. Що готувати на Щедрий вечір крім багатої куті: топ-3 рецепта.
  3. Найпопулярніша страва на Щедрий вечір - тушкована капуста з м'ясом: як її приготувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з черствими пасками: кулінарні лайфхаки від кондитерів

Як можна використовувати залишки черствої паски, яка залишилася після Великодня, які прості десерти можна з неї приготувати

Найкращі ідеї французького манікюру на короткі нігті: добірка фото

Які варіанти французького манікюру на короткі нігті зробити у 2024 році, щоб бути у тренді та виділятися із сірого натовпу  

Молоко корисне для городу: як його використовувати і які рослини поливати

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво на основі молока, а також які рослини та кімнатні квіти можна підживлювати ним