Різдво Христове за новим церковним календарем Україна відзначала 25 грудня. Проте деякі віряни бажають зустрічати свято за старим стилем – 7 січня. Для цих українців Святий вечір настане 6 січня. Традиційно напередодні Різдва готують 12 пісних страв на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Розповідаємо, які пісні салати на Святвечір можна поставити на святковий стіл.
Читайте також: Коли почали святкувати Різдво? Історія і цікаві факти про свято.
Салат з буряка з червоною квасолею
Інгредієнти: буряк (200 г), яйця (2 шт.), червона квасоля (200 г), маринована цибуля (75 г).
Інгредієнти для маринаду для цибулі: тепла вода (100 мл), яблучний оцет (25 мл), суміш мелених перців (0,5 ч. л), лавровий лист (1 шт.).
Приготування:
Для приготування такого салату спочатку необхідно замаринувати цибулю. Очищаємо її від лушпиння, нарізаємо і заливаємо спочатку окропом. Через 1-2 хвилини зливаємо його та заливаємо маринадом: у теплу воду виливаємо оцет, додаємо суміш перців та лавровий лист. Маринуємо цибулю приблизно 30 хвилин.
Буряк відварюємо 1-1,5 години або запікаємо у духовці. Потім ріжемо середнім кубиком.
Яйця викладаємо в каструлю, заливаємо водою і відварюємо до готовності. Чекаємо, доки вони охолонуть, чистимо і нарізаємо кубиком.
Квасолю відварюємо або можна взяти готову консервовану.
Змішуємо всі інгредієнти у салатнику. Заправити можна соусом на основі майонезу або сметани, гірчиці та суміші перців.
Салат з квасолею та печінкою тріски
Інгредієнти: консервована квасоля (50 г), печінка тріски (50 г), огірок (90 г), яйце (1 шт.), сметана 10% (15 г), гірчиця (0,5 ч. л.), зелень.
Приготування:
Для такої страви на Святвечір заздалегідь відварюємо вкруту яйця – 10 хвилин після закипання води. Потім заливаємо цю воду та заливаємо їх холодною. Очищаємо від шкаралупи та нарізаємо їх кубиком.
Огірок промиваємо у проточній воді та нарізаємо півкільцями.
З консервованої квасолі та печінки тріски зливаємо зайву рідину. Зелень промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася волога. Подрібнюємо ножем.
Викладаємо всі підготовлені інгредієнти та заправляємо сметаною та гірчицею.
Читайте також: Кутя на вікні і свічка на столі: народні українські традиції на Святвечір перед Різдвом.
Салат із квасолі з червоною цибулею та руколою
Інгредієнти: консервована квасоля (400 г), лимон (1 шт.), часник (2 зубчики), оливкова олія (50 мл), руккола (100 г), кислий сир або фета (200 г), червона цибуля (50 г) .
Приготування:
Для приготування такого салату на Різдво консервовану квасолю дістаємо з банки і споліскуємо під холодною водою.
Рукколу промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники на декілька хвилин. Фету нарізаємо невеликими шматочками.
Часник очищаємо та пропускаємо через прес. З лимона вичавлюємо сік.
Червону цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, нарізаємо півкільцями.
Змішуємо всі інгредієнти в салатнику та заправляємо оливковою олією та соком лимона, перчимо та солимо за смаком.
Дізнайтеся також, як готувати кутю на Різдво: смачні рецепти з пшениці, перлової крупи, булгуру та рису.