Лайм

Що приготувати на Щедрий вечір: рецепти українських закусок на Маланки

Поекспериментуйте з різними поєднаннями

За старим церковним календарем Маланки або Щедрий вечір відзначається 13 січня (за новим - 31 грудня). З нагоди свята господині накривають щедрий стіл, і це не обов'язково мають бути страви, на приготування яких потрібно багато часу. Далі розповімо про рецепти традиційних частувань, які допоможуть урізноманітнити святкове меню.

Читайте також: Рецепт граноли до сніданку: як приготувати хрумку вівсянку з горіхами і шоколадом.

Щедра кутя

Фото: pinterest.com

На зимові свята в Україні прийнято готувати три обрядові куті: багату – на Різдво, щедру – на Щедрий вечір та голодну – на Водохреща. Щедру кутю готують із пшениці. Сьогодні в магазинах можна знайти оброблену пшеницю, яка вариться 40 хвилин (на відміну від 3 годин, які підуть на приготування звичайної).

Зерно замочіть, залийте водою так, щоби вода піднімалася над пшеницею на 1,5 см, доведіть до кипіння і варіть 40-50 хвилин. Мак запарте окропом, перетріть із цукром до утворення макового молочка. Родзинки залийте окропом, волоські горіхи подрібніть у ступці. Всі інгредієнти з'єднайте, додайте вершкове масло, вершки, мед, за бажання можна додати узвар або ложку коньяку.

М'ясний рулет

Фото: YouTube

Приготування рулету займе мало часу. Полтавська версія цього рецепта потребує таких компонентів: свинина (500 г), сало (60-80 г), яйце (1 шт.), вода (50 мл), часник, перець, сіль, смалець.

Свинину промийте, пропустіть через м'ясорубку, змішайте із половиною збитого яйця. Додайте до фаршу перетертий часник, воду, сіль та перець за смаком. Все добре перемішайте, викладіть на вологу марлю, у середину викладіть шматочки сала, сформуйте рулет і перев'яжіть його нитками. Деко змастіть смальцем, викладіть рулет, змастіть його другою половиною збитого яйця і запікайте в духовці до готовності.

Сало з часником

Фото: YouTube

Швидка традиційна закуска на Маланки буде особливо смачною у поєднанні з чорним житнім хлібом. Приготуйте її зі свіжого несолоного сала (500 г), часнику (5 зубчиків), зеленої цибулі, кропу, солі, чорного меленого перцю і, за бажання, коріандру.

Сало очищаємо від шкіри, ріжемо невеликими шматочками та двічі пропускаємо через м'ясорубку. Часник подрібнюємо за допомогою пресу, зелень дрібно ріжемо, з'єднуємо інгредієнти, додаємо сіль, перець і дрібку коріандру. Спробуйте закуску та додайте спеції, яких вам захочеться. Перед подачею на стіл дайте страві настоятися в холодильнику.

Читайте на тему: Страва вийде неперевершеною: спеції, що покращать смак борщу.

Фаршировані яйця з беконом та зеленню

Фото: Wikimedia

Фаршировані яйця можна приготувати на святковий стіл із будь-яких доступних інгредієнтів. Візьміть 5 зварених круто яєць, 50 г бекону, шинки або курки, 1 ч.л. майонезу, зелену цибулю або кріп, сіль та перець за смаком.

Варені яйця очистіть, розріжте на дві половинки, дістаньте жовтки і складіть їх у миску. Білки викладаємо на пласку тарілку. Бекон або шинку дрібно поріжте, підсмажте на сухій сковороді, додайте жовтки. Перемішайте інгредієнти, додайте майонез, зелень, перець та сіль. Начинкою фаршируємо яйця, посипаємо залишками зелені зверху і подаємо до столу.

Картопляні зрази з м'ясом

Фото: Wikipedia

Простий і ситний рецепт зразів (картопляників) із м'ясом позбавить вас головного болю з приводу того, що приготувати на Щедрий вечір. Інгредієнти: картопля, зварена в мундирах (900 г), яйце (1 шт.), свинячий або яловичий фарш (350 г), цибуля (200 г), печериці (100 г), мука (80 г), сіль, перець, мускат, сушений часник.

Варену картоплю охолоджуємо, чистимо і товчемо в пюре. Додаємо сіль, перець, яйце і добре перемішуємо до однорідності.

Читайте на нашому сайті: Такого ви точно не їли: рецепт приготування котлет з буряка.

Дрібно ріжемо цибулю і обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією, додаємо порізані гриби і доводимо до золотистого кольору. Після цього додаємо фарш та обсмажуємо до готовності. Перчимо і солимо, додаємо сушений часник. За бажання можна додати в начинку дрібно посічену петрушку.

Руки занурюємо у воду, беремо картопляне пюре, розминаємо та формуємо зрази. Кладемо м'ясну начинку і ліпимо картопляну котлету. Обвалюємо в борошні і смажимо на розігрітій сковороді в олії. Готуємо зрази з обох боків до появи золотистої скоринки. Перед подачею на стіл поливаємо сметаною.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал the Lime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з черствими пасками: кулінарні лайфхаки від кондитерів

Як можна використовувати залишки черствої паски, яка залишилася після Великодня, які прості десерти можна з неї приготувати

Найкращі ідеї французького манікюру на короткі нігті: добірка фото

Які варіанти французького манікюру на короткі нігті зробити у 2024 році, щоб бути у тренді та виділятися із сірого натовпу  

Молоко корисне для городу: як його використовувати і які рослини поливати

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво на основі молока, а також які рослини та кімнатні квіти можна підживлювати ним