Лайм

Безе з кремом та горіхами: як приготувати популярний закарпатський торт "Ужгород"

Цей десерт неодмінно варто спробувати

Західна Україна славиться своїм багатим набором кулінарних рецептів, які люблять готувати українці з усіх регіонів. Раніше ми ділилися рецептом закарпатського бограча, який можна зварити на плиті, а тепер розповімо, як приготувати торт "Ужгород" – візитівка міста і головний десерт Закарпаття. Цей кондитерський виріб може стати прикрасою святкового столу, якщо не вирішили, що приготувати на Новий рік-2024.

Інгредієнти для коржів: яєчний білок із трьох яєць (100-115 г), цукор (150 г), крохмаль кукурудзяний (18-20 г), ліщина (40 г).

Інгредієнти для крему: яєчні жовтки (2-3 шт.), швидкорозчинний желатин (15 г), вода (50 г + 10-15 г), цукор (70 г), масло вершкове (150 г), варене згущене молоко (50 г), вершки 33% (200 г).

Інгредієнти для оздоблення: подрібнений мигдаль (50 г), какао (1 ст.л.), трафарет із будь-яким зображенням.

Читайте також: Як приготувати ніжний яблучний пляцок замість шарлотки: рецепт з Галичини.

Фото: YouTube

Приготування:

Перед приготуванням меренгових коржів зробіть наступні кроки:

  1. Розігрійте духовку до 120 градусів.
  2. Підготуйте форму для випікання. Для цього деко вистеліть пергаментом, зверху викладіть картонні круги діаметром 16 см і обведіть олівцем. Також виріжте з пергаменту три стрічки шириною до 5 см і довжиною 57 см.
  3. Подрібніть горіхи. Обсмажену ліщину помістіть в пакет і пройдіть качалкою або відбивним молотком.

Далі приготуйте коржі. Яєчні білки збийте міксером на високих оборотах до густої маси. Додайте цукор і продовжуйте збивати до розчинення цукру. Всипте кукурудзяний (або картопляний) крохмаль та колоті горіхи. Акуратно вимішайте лопаткою або на низьких обертах міксера.

Готову меренгу поділіть на три частини. Викладіть на підготовлені кола на пергаменті. Вирівняйте верх коржів і зробіть обідок із пергаментних смужок. Випікайте при температурі 120 градусів 2 години 45 хвилин. Слідкуйте, щоб температура була стабільною.

Готові коржі залиште у вимкненій духовці до повного остигання. Зніміть пергамент та вирівняйте боки.

Читайте також: "Лебедине озеро" – класичний торт на Новий рік: його люблять за смак та простоту приготування.

Для крему збийте жовтки та відставте убік. Желатин залийте 50 г води кімнатної температури. Залишіть на 10-15 хвилин. Потім зверху на желейну масу насипте цукор. Налийте 15 г води. Желе із цукром розчиніть, доведіть до кипіння, але не кип'ятіть.

Гарячу желейну масу влийте в жовтки та збийте до пишної маси. Залишіть остигати.

Тим часом м'яке вершкове масло збийте з вареним згущеним молоком. В окремій мисці збийте вершки до повітряної маси. З'єднайте три частини крему. Спочатку масляну змішайте з вершковою, потім порціями введіть яєчну масу. Збийте на низьких обертах міксера.

Зберіть торт. На пергамент викладіть частину крему, зверху викладіть корж. Повторіть з усіма коржами. Боки торта змастіть кремом та вирівняйте кондитерським шпателем. Поставте у холодильник і тримайте до застигання крему.

Після охолодження зніміть пергамент. Боки присипте подрібненими горіхами. Зверху за допомогою какао та трафарету нанесіть будь-який малюнок.

Дізнайтесь також, як приготувати сирник "Сльози ангела": неймовірно смачний та красивий десерт став хітом для святкового столу.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні