Лайм

Що таке засипана капуста і як її приготувати: рецепт традиційної української страви

Здивуйте свою родину

Дедалі більше господинь намагаються приготувати забуті або маловідомі страви української кухні. І якщо ви вже робили карпатські лиганці або шпундру у буряковому квасі, цього разу побалуйте близьких засипаною капустою. theLime вирішив докладніше розповісти про цю страву і поділитися простим рецептом.

Читайте також: Швидкий рецепт з перцем чилі: Клопотенко показав, як готувати гостру квашену капусту.

Засипана капуста – це давня українська страва, яку готували на Галичині. Традиційно засипану капусту подавали на весілля та свята. Є кілька варіантів її приготування, але незмінний інгредієнт у кожному рецепті – це капуста, квашена чи свіжа, яку засипають пшоном.

Фото: pinterest.com

Інгредієнти: квашена капуста (2 л), пшоно (300 г), цибуля (5-6 шт.), рослинна олія (100 мл), сметана (300-400 мл), підочеревина (300 г), сіль, перець.

Приготування:

Заздалегідь дістаємо квашену капусту та перекладаємо у велику каструлю. Заливаємо її водою, промиваємо декілька разів. Знову заливаємо воду і залишаємо капусту у такому вигляді на всю ніч.

Вранці воду з квашеної капусти зливаємо, заливаємо нову та ставимо на плиту. Варимо до готовності – приблизно 1-1,5 години.

Тим часом пшоно промиваємо у проточній воді – кілька разів, поки вода не стане прозорою.

Коли капуста буде практично готова, в середині робимо невелику ямку і висипаємо в неї промите пшоно. Воно має бути вкрите водою. Накриваємо кришкою та варимо до готовності пшона.

Читайте також: Швидко приготувати квашену капусту допоможе теплий маринад: буде готова за 24 години.

Потім готуємо засмажку. Цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо ножем.

Сковороду розігріваємо з олією і викладаємо на неї цибулю. Смажимо до золотистої скоринки, періодично помішуючи.

Коли цибуля зарум'яниться, до неї додаємо сметану. Тушкуємо кілька хвилин, потім додаємо тушонку, ребра або будь-яке інше м'ясо. Ще кілька хвилин тримаємо на вогні.

Перемішуємо пшоно з капустою в каструлі, а зверху виливаємо засмажку. Знову перемішуємо, додаємо ще трохи сметани. Солимо і перчимо за смаком. Накриваємо кришкою і тушкуємо все разом ще 2-3 хвилини.

Також до засипаної капусти зазвичай подають шкварки. Беремо підочеревину та нарізаємо маленькими шматочками.

Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній нарізане сало з прожилками м'яса. Смажимо до рум'яної скоринки.

Подаємо до столу засипану капусту разом із шкварками.

Цікаві новини для вас:

  1. Кружоляти – традиційні українські котлети із курячого м'яса: як їх приготувати.
  2. Вергуни – класична хрумка випічка до чаю: як приготувати їх на кефірі.
  3. Бандуряники – це деруни, запечені з грибами і сиром: як приготувати давню українську страву.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні