Лайм

Як часто поливати розсаду і скільки води лити, щоб її не перезволожити

Правильний полив є необхідною умовою для успішного вирощування розсади

Багато городників уже зайнялися підготовкою до нового дачного сезону. Як правило, вирощувати розсаду починають вже наприкінці лютого на початку березня, проте деяке насіння, наприклад, цибулі-чорнушки, необхідно сіяти тільки на початку квітня. theLime вирішив докладніше розповісти, як правильно поливати розсаду, щоб запобігти її хворобам і гниттю корінців.

Читайте також: Топ-7 правил вирощування розсади, які врятують її від загнивання та загибелі.

Фото: pixabay.com

Тип води

Для поливу розсади дуже важливо вибрати якісну воду – найкраще використовувати питну чи дистильовану. Жорстка вода може містити зайву кількість мінералів, які накопичуються у ґрунті та пошкоджують коріння рослин.

Ємність

Для розсади краще використовувати легкі пластикові стакани чи горщики, які легко можна переставляти та контролювати рівень води. Також слід пам'ятати, що на дні ємності мають бути отвори для стоку води.

Режим поливу

Розсаду потрібно поливати один раз на день або раз на два дні, залежно від погодних умов та стану ґрунту. Краще поливати розсаду рано-вранці або пізно ввечері, коли сонце не таке яскраве і спекотне, і вода краще утримується в грунті.

Кількість води

Необхідно регулювати кількість води залежно від розміру та віку рослин, температури навколишнього середовища та вологості ґрунту.

Читайте також: Помилки у вирощуванні розсади, які заважають насінню вчасно прорости.

Перевірка вологості ґрунту

Необхідно регулярно перевіряти вологість ґрунту. Для цього потрібно вставити дерев'яну паличку у землю на глибину кількох сантиметрів. Якщо ґрунт залишається сухим, значить потрібно полити розсаду.

Полив знизу

Полив знизу ефективніший, ніж полив зверху. Під час поливу зверху вода може потрапляти на листя та стебла рослин, а це у свою чергу може призвести до різних захворювань та гниття.

Полив знизу забезпечує достатню кількість води для коріння, і при цьому рослини менше схильні до захворювань.

Використання піддону

Для поливу знизу можна використовувати спеціальні піддони, які допоможуть зберегти воду та полегшать процес поливу. Для цього потрібно налити невелику кількість води в піддон і поставити ємність із розсадою на піддон на якийсь час. Вода поступово вбиратиметься у ґрунт через отвори на дні ємності.

Крапельний полив

При такому поливі вода надходить у ґрунт крапельками. Цей метод дозволяє точно дозувати кількість води та запобігає її попаданню на листя.

Полив за допомогою розпилювача

Інший метод – полив за допомогою розпилювача, що дозволяє розподілити воду рівномірно по всій поверхні розсади. Але варто пам'ятати, що існує ризик розвитку грибкових інфекцій.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які терміни найкраще підходять для посадки солодкого перцю на розсаду.
  2. Експертка порадила, як покращити ґрунт для розсади: що додати в субстрат.
  3. Як правильно сіяти помідори, щоб виростити здорову та міцну розсаду.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину