Багато господинь-початківців вважають, що приготування пасок напередодні Великодня – це дуже довгий і складний процес, що вимагає спеціальних навичок і знань. І якщо ви поки що боїтеся експериментувати з паскою з рідкою шоколадною начинкою, приготуйте на здобному тісті з сиром. Простим рецептом такої страви поділилася на YouTube авторка кулінарного каналу am-am Домашні Смаколики.
Читайте також: Олександрійська нічна паска - класичний рецепт на Великдень, який обожнюють за простоту.
Інгредієнти на 2 паски діаметром 13 см: борошно (400 г), свіжі дріжджі (20 г), сир (200 г), цукор (150 г), ванільний цукор (5 г), яйце (1 шт.), жовток (3 шт.), вершкове масло кімнатної температури (50 г), молоко (70 мл), цедра одного лимона, сік з 0,5 лимона, куркума (1/4 ч. л.), сіль (1/2 ч. л.), родзинки, цукати або сухофрукти (100 г).
Приготування:
Спочатку приготуємо опару: у глибоку миску виливаємо тепле молоко (70 г), додаємо цукор (1 ст. л. із загальної кількості), борошно (2 ст. л.), а також подрібнюємо дріжджі. Все ретельно перемішуємо вінчиком. Консистенція – як густа сметана. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці – вона повинна збільшитися в 2-3 рази (приблизно 20-30 хвилин).
Для тіста беремо домашній сир, додаємо 1 яйце та 3 жовтки. Потім вводимо цукор та м'яке вершкове масло. Збиваємо все блендером до однорідної консистенції, додаємо цедру лимона, лимонний сік, куркуму, ванільний цукор та трохи солі.
Змішуємо сирну суміш з опарою, а потім вводимо частинами борошно – просіюємо його через сито. Замішуємо тісто руками.
Читайте також: Як готувати закарпатський паску: рецепт на Великдень, який став святковим хітом.
Перекладаємо здобне тісто у пластиковий контейнер – злегка припиляємо його та тісто борошном, розрівнюємо та накриваємо кришкою. Залишаємо у холодильнику на 12 годин – тобто на всю ніч.
Через зазначений проміжок часу виймаємо тісто з холодильника, щоб воно трохи постояло за кімнатної температури (кришку не відкриваємо).
Виймаємо тісто з контейнера та додаємо цукати, сухофрукти, родзинки, горіхи. Вимішуємо, поділяємо на кілька частин і викладаємо у форми для випікання. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці приблизно на 2 години. Зверху змащуємо паски жовтком або молоком.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці за температури 170°C приблизно 40 хвилин. Потім дістаємо, чекаємо, доки охолонуть, потім декоруємо.
- Читайте також на theLime класичний рецепт паски на 10 жовтках.
Цікаві новини для вас:
- "Бите скло" у вафельних коржах - оригінальний варіант улюбленого торта-желе.
- Весняний рецепт: як приготувати на обід зелений борщ з кропивою.
- Простіше, ніж здавалося: як приготувати тонке тісто на піцу за італійським рецептом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.