Лайм

У Вербну неділю святять вербу: що треба знати про головну традицію свята

Цей обряд спрямований на залучення здоров'я, багатства і вдале заміжжя

За тиждень до Великодня віряни відзначають Вербну неділю – велике церковне свято, яке знаменує тріумфальний в'їзд Ісуса Христа до Єрусалиму. У 2024 році християни східного обряду в Україні Воскресіння Христове відзначать 5 травня, відповідно Вербна неділя припадає на 28 квітня.

Читайте також: Що має бути у великодньому кошику: продукти та страви, які святять у церкві.

Головною традицією свята є освячення у церкві гілочок верби. Це дерево здавна шанується українцями, оскільки першим сповіщує про настання весни. Також вважається, що верба має цілющі властивості, тому її гілочки зберігають в оселі протягом усього року.

Фото: Getty Images

За українською традицією у Вербну неділю дорослі та діти йдуть на ранкове Богослужіння, бо "гріх не піти до церкви, як святять вербу". Коли священик окропить вербові гілочки святою водою, маленькі українці беруть по кілька "котиків" і намагаються проковтнути їх, щоб не боліло горло і не було лихоманки.

Після обряду віряни несуть освячену вербу із церкви додому. Деякі християни роблять це напередодні Вербної неділі, після церковної служби в суботу.

Фото: Getty Images

Повертаючись із церкви, наші пращури в хату одразу не заходили, а йшли на город чи в поле і садили там по кілька освячених вербових гілочок. Вважалося, якщо вони приймуться, що незаміжню дівчину в родині чекає весілля, а парубок попрощається з холостяцьким життям.

"Котики", що залишилися, заносили в оселю і ставили в покуті біля ікон, щоб охороняли дім від злих сил. Якщо дорогою їм зустрічався хтось із членів сім'ї, то били їх священною вербою, аби були здорові, веселі та багаті. При цьому промовляли:

"Не я б'ю - верба б'є,
За тиждень Великдень,
Недалечке червоне яєчко!".

Читайте також: Як освятити вербу і правильно її зберігати: важливі поради.

Фото: Getty Images

Незаміжні дівчата та молоді хлопці влаштовували "битву" освяченою вербою біля церкви і дорогою додому, промовляючи:

"Будь великий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля!".

Вербу не можна топтати ногами, тому навіть якщо маленькі гілочки залишилися після освячення у церкві, їх палили на вогні.

Вважається, що освячена верба має цілющі властивості, тому її часто використовують у народній медицині. Відваром з вербових гілочок лікують головний біль, ревматизм, збивають температуру. Товчене листя з верби кладуть на рани.

Дізнайтеся також, коли починається страсний тиждень 2024 року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги