Лайм

Справжній італійський панетоне на Великдень можна приготувати вдома: як це зробити

Поекспериментуйте на дозвіллі

До світлого свята Великодня залишається ще приблизно місяць, проте господині вже замислюються про рецепти традиційної випічки. І якщо ви вже робили олександрійську нічну паску, цього разу приготуйте панетоне. Простим рецептом такої страви поділилася на YouTube авторка кулінарного каналу am-am Домашні Смаколики.

Кекс панетоне – традиційний італійський десерт; це легкий, солодкий пиріг із зацукрованими фруктами. Італійці випікають його на різдвяні свята та подають із гарячими напоями.

Читайте також: Справжня знахідка на Великдень: блогерка показала простий рецепт паски, яка вийде у кожного.

Фото: pixabay.com

Інгредієнти для опари: тепла вода (80 г), борошно (65 г), живі дріжджі (15 г), цукор (10 г).

Інгредієнти для начинки: світлі родзинки (50 г), темні родзинки (50 г), вишневі цукати (60 г), апельсинові цукати (25 г), алкоголь або апельсиновий сік або чай (60 г).

Інгредієнти для першого тіста: борошно (260 г), тепла вода (70 г), яйце (1 шт.), цукор (80 г), м'яке вершкове масло (60 г).

Інгредієнти для другого тіста (ароматного): вершкове масло (60 г), яйце (1 шт.), жовток (1 шт.), цукор (60 г), борошно (130 г), мед (30 г), ароматична паста ( 5 г), сіль (1/2 ч. л.).

Форми: діаметр – 13 см, висота – 8 см.

Приготування:

Спочатку готуємо опару: у миску виливаємо трохи теплу воду, подрібнюємо руками дріжджі, розчиняємо їх у воді. Додаємо цукор і трохи борошна, перемішуємо до однорідності, щоб не було грудочок. Накриваємо кришкою або харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці (приблизно +25°C) на 1 годину.

Тим часом підготуємо інгредієнти для начинки: родзинки заливаємо окропом, промиваємо і викладаємо на чисті рушники або паперові серветки.

У глибоку ємність викладаємо родзинки, сухофрукти, цукати та заливаємо все міцним алкоголем або апельсиновим соком (або чаєм). Накриваємо кришкою і залишаємо на весь час, поки готуватимемо тісто.

Читайте також: У чому різниця між паскою, пасхою та кулічем: особливості рецептів та походження.

Готуємо перше тісто: беремо борошно з високим вмістом білка, виливаємо в нього теплу воду, цукор, яйце, а також опару. Все ретельно перемішуємо.

Потім у тісто в декілька етапів вводимо вершкове масло, замішуємо тісто руками робити це потрібно приблизно 10-15 хвилин.

Миску змащуємо рослинною олією і залишаємо в ній тісто приблизно на 3 години під харчовою плівкою. Для цього можна злегка розігріти духовку (приблизно +25°C) і залишити там тісто, поряд слід поставити склянку води.

Потім готуємо друге тісто: у мисці змішуємо вершкове масло та цукор, перетираємо все до однорідності. Додаємо яйце та жовток, перемішуємо, потім вводимо мед, ароматичну пасту, сіль. Ретельно перемішуємо. Просіюємо в суміш борошно і замішуємо ароматне тісто у нього повинна бути кремова консистенція.

Читайте також: Як приготувати паску з рідкою шоколадною начинкою: рецепт на Великдень.

Коли перше тісто збільшиться приблизно втричі, з'єднуємо його з другим тістом. Інтенсивно вимішуємо руками приблизно 5-10 хвилин. Накриваємо плівкою та залишаємо в теплому місці (+25°C) на 1,5 години.

За цей час необхідно зробити 3 обминання тіста через кожні 30 хвилин:

1 обминання – ввести в тісто настояні сухофрукти та цукати, вимісити;

2 обминання ввести апельсиновий джем (2-3 ч. л.), вимісити;

3 обминання – відбивання з підкручуванням.

Потім тісто необхідно розділити на 3 частини – приблизно по 385 г. Формуємо з кожної кулю та викладаємо у форми для пасок. Накриваємо їх харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 3-4 години.

Після того, як паски підійдуть у формах, робимо в центрі характерний надріз у вигляді хреста, кладемо в центрі шматочок вершкового масла. Ставимо в заздалегідь розігріту духовку (170°С) та випікаємо 45-50 хвилин.

Виймаємо з духовки, вставляємо в нижню частину італійської паски дерев'яну шпажку і перевертаємо догори дном. Підвішуємо їх, доки вони повністю не охолонуть, і залишаємо в такому вигляді на ніч.

Цікаві новини для вас:

  1. Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків та православних.
  2. Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках.
  3. Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень