Лайм

Що має бути на святковому столі на Великдень, а що ставити не можна: список страв і напоїв

Це повинна знати кожна господиня

Багато господинь вже завершують останні приготування до Великодня, який православні та греко-католики у 2024 році відсвяткують 5 травня. Головні страви на святковому столі це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за традиційним рецептом на дріжджовому тісті або зробити сирну без випічки, і крашанки. theLime вирішив дізнатися, що має бути на святковому столі, а що ставити не можна.

Про це розповіли на порталі Ukr.Media.

Читайте також: Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці.

Паска

У центрі великоднього столу завжди має бути паска, прикрашена білковою глазур'ю. Тому під час приготування паски знайте – краще не скупитися і покласти багато горіхів та цукатів, родзинок та шоколаду. Щедро обмажте її глазур'ю і поставте на чолі столу. Також можна спекти або придбати і маленькі паски, щоб дарувати їх гостям, коли вони залишатимуть ваше застілля.

Фото: pixabay.com

Крашанки

Яйця необхідно викласти навколо паски та брати за годинниковою стрілкою.

Найголовніше, щоб серед фарбованих яєць були червоні, адже це символ того, що Ісус воскрес із мертвих. З яєць починається великоднє гуляння – можна навіть пограти у битву яйцями та стукати ними з гостями.

Фото: pixabay.com

Холодець

Ще одна страва, яку можна поставити на святковий стіл, - це холодець. Його можна приготувати з домашнього півня, свинини або риби. Перед подачею краще перевернути його на тарілку і нарізати на шматочки, щоб його було зручно брати.

Фото: pinterest.com

Буженина

Буженина ще одна холодна закуска, яку прийнято подавати до столу на Великдень. Найсмачніша буженина – у пряній скоринці та з прожилками жиру між шматочками.

Фото: pinterest.com

Домашня ковбаса

Ковбаска може бути свинячою, курячою і навіть індичою – головне, щоб вона була ароматною та з тонкою скоринкою.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Приготуйте ці швидкі закуски на Великдень-2024: рецепти смачних страв.

Що не можна ставити на великодній стіл?

Міцні напої

Горілку, віскі, коньяк весь міцний алкоголь варто прибрати зі столу на Великдень, краще віддати перевагу червоному вину, наливкам або медовусі або зовсім утриматися від алкоголю в цей день.

Фото: pinterest.com

Шашлик

Гарячі м'ясні страви – шашлик чи смажене м'ясо – краще на великодній стіл також не ставити. В цей день краще утриматися від жирної їжі.

Фото: pinterest.com

Кров'янка

Незважаючи на те, що можна в цей день ставити на стіл ковбаси, копчене м'ясо і навіть сало, таку ковбасу не кладуть у святковий кошик, не вживають і не готують на Великдень.

Причина досить проста – згідно з церковними заборонами, не можна освячувати страви з кров'ю тварин.

Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл.
  • Читайте також на theLime найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята.

Цікаві новини для вас:

  1. Крашанки в цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.
  2. Шоколадні гнізда – оригінальна прикраса для пасок: як зробити солодкий великодній декор.
  3. Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні