Лайм

Як правильно пасинкувати огірки: цей прийом допомагає покращити врожай

Пасинкування приносить огіркам багато користі

У червні рослини на городі потребують ретельного догляду, внесення добрив, профілактики хвороб та своєчасного поливу. Деякі культури, наприклад огірки та помідори, також слід пасинкувати. Цей агротехнічний прийом допомагає рослинам спрямовувати більше ресурсів в розвиток плодів, а не на ріст зеленої маси.

Читайте також: Чим підгодовувати помідори, перець та баклажани у червні: найкращі добрива.

Огірки пасинкують шляхом видалення бічних пагонів та перших нижніх плодів. Завдяки цьому основне стебло отримує краще харчування, рослина формує на ньому більше плодів. Це збільшує загальну врожайність огірків, запобігає перевантаженню, ослабленню стебел та гілок. Є у пасинкування і додаткові переваги, наприклад профілактика грибкових та бактеріальних захворювань огірків, а також захист нижнього листя від затінення, що сприяє кращому фотосинтезу.

Авторка YouTube-каналу "Півтори сотки" показала, як правильно пасинкувати огірки.

"Пасинки - це пагони, які з'являються, щоб народити нове стебло. Якщо ви не плануєте формувати нове стебло огірка, їх треба видаляти. Також необхідно видалити плоди на перших трьох-чотирьох вузлах рослини. Їх зривають, щоб не перевантажувати огірок, і щоб точка росту могла продовжувати розвиватися, – каже городниця. - Не шкодуйте, тому що ці огірки не дають багато врожаю, а коли ви їх знімете, кущ стане вищим і міцнішим. Також з огірка видаляють вуса, а рослинку обертають навколо шпагату".

Читайте також: Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником.

На початку червня на листі молодих огірків у відкритому ґрунті можуть з'явитися ознаки хвороб – плями на листі. Городниця розповіла, що поява білої облямівки на листі може свідчити про брак кальцію. У такому разі ввечері чи вранці огірки слід підгодувати кальцієм. Це може бути професійне кальцієво-магнієве добриво або сірчанокислий кальцій. Розведіть 1 ст. ложку кальцієвого добрива в 10 л води та полийте огірки під корінь.

Якщо на листі з'явилися жовті плями, це може свідчити про хибну борошнисту росу (пероноспороз). Це захворювання слід лікувати одразу, коли ви помітили його симптоми. Можна обприскувати рослини Ридоміл Голдом чи іншим фунгіцидом.

Для профілактики захворювань огірків також можна підживити їх розчином фітоспорину. Додайте в 10 л води 2 ст. ложки концентрованого розчину фітоспорину або 1 ст. ложку фітоспорину та 2 ст. ложки Байкалу ЕМ – мікробіологічного добрива, яке стимулює розвиток кореневої системи та відновлює кислотно-лужний баланс ґрунту. Під кожен кущ вливаємо 0,5-1 л добрива. Також можна використовувати його для обробки по листу.

Зверніть також увагу на наявність мурах на грядці. Ці комахи розносять попелицю, яка може бути дуже шкідливою для огірків. По периметру грядки можна розсипати Антимурав'їн чи інший засіб проти цих комах.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Чому жовтіє листя огірків: причини і народні способи рятування врожаю

За допомогою яких народних засобів можна зупинити процес пожовтіння листя на огірковому бадиллі, як правильно вносити підживлення  

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки