Лайм

Яблучний Спас -2024: як святкувати і що приготувати на свято

Це одне з найбільших християнських свят — Преображення Господнє

У вівторок, 6 серпня, українці відзначатимуть Преображення Господнє або другий із трьох Спасів - Яблучний Спас – вперше після переходу на новий церковний календар (раніше це свято відзначали 19 серпня).

theLime розповідає про історію свята, його традиції і що потрібно приготувати в цей день.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Свято Преображення вважається одним із найбільших дванадесятих свят - третім після Різдва і Великодня. У цей день українці за традицією йдуть до церкви, моляться, а також освячують продукти - головне, мед і яблука.

Про Преображення Господнє йдеться у Євангелії - ця подія відбулася перед стражданнями Ісуса Христа на Голгофі. За 40 днів до свого Розп’яття Син Божий взяв апостолів Петра, Івана та Якова, щоб рушити з ними на гору Фавор і піднести молитву. Коли Ісус почав молитися, його учні заснули, оскільки були втомленими. Але прокинувшись вони стали свідками неймовірної події - Син Божий перетворився, а вершина гори засяяла Божественним світлом. Золоті промені освітили одяг Ісуса і його обличчя неймовірним сяйвом, а шати новоявлених пророків Іллі та Мойсея, які з Ним говорили, також засяяли.

Раптом всі почули гучний голос з небес, який промовив: “Це Син мій улюблений, Якого Я полюбив. Йому коріться”. Так апостоли зрозуміли, що в Христі поєдналися дві сутності — людська та божественна. Однак, Ісус попросив своїх учнів нікому не розповідати про те, що вони побачили. А коли зійшов з гори, сказав позбирати яблука, щоб їх освятив Господь.

Тому суть свята Преображення Господнього для вірян - це вшанування моменту, коли Спаситель з’явився перед вірянами в божественному світлі, знаючи про своє майбутнє і усвідомлюючи, що готовий принести себе в жертву заради звільнення людства від гріхів.

Свято сягає своєю історією в дохристиянські часи, коли наші предки відрахували з цього дня, що природа “повертає” на осінь. Для слов'ян було поганою прикметою їсти яблука з нового врожаю до Яблучного Спаса, а вже коли слов'ян навернули у християнство, Яблучний Спас збігся зі святом Преображення Господнього.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

Що можна робити на Яблучний Спас

В цей день віряни несуть до храмів кошики з яблуками, щоб там їх освятити - так люди вірили, що освячують весь урожай, зібраний цього року. Їсти яблука можна було лише після освячення, також можна освячувати груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші овочі. Крім того, заведено освячувати випічку з яблуками, колоски пшениці та жита, базилік та чорнобривці.

Під забороною у кошиках на Преображення Господнє алкоголь і м'ясо – їх не можна приносити до церкви. Освяченими фруктами обов’язково треба пригостити родичів, сусідів і жебраків.

Ще одна традиція на Яблучний Спас – пекти пироги з яблук першого врожаю. Також в цей день готують фруктові компоти, ліплять вареники з різними начинками. У цей день також випікають перший хліб із борошна нового врожаю. Своїми стравами господині пригощають ввечері за святковим столом своїх рідних та друзів.

Яблучний Спас припадає на Успенський піст, тому вірянам дозволяється скуштувати трохи риби, а святкова випічка з яблуками має бути пісною.

Під час Яблучного Спасу не можна:

  • Брати участь у гучних святкуваннях і розвагах.
  • Сваритися чи скандалити.
  • Вдаватися до інтимної близькості.
  • Улаштовувати весільні гуляння.
  • Під час посту заборонено вживати м’ясні, молочні продукти та яйця.

Цікаві новини для вас:

  1. Що і коли робити на городі у серпні за місячним календарем.
  2. Наближається "судний день": що чекати від "трьох вісімок" і як приготуватися до цієї дати.
  3. Відкрилися Врата Лева: що треба зробити в цей магічний час.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні