Лайм

Що і коли робити на городі у серпні за місячним календарем

Оберіть найкращі дати для робіт для найкращого врожаю

Серпень - це місяць, коли масово дозріває врожай на наших грядках і городах. Його потрібно зібрати та переробити: викопати цибулинні і картоплю, на вільних грядках посіяти скоростиглі овочі чи зелень, а також провести боротьбу зі шкідниками, підживлення, поливи та обробки ґрунту.

Що та коли краще робити на городі за місячним календарем, розповіла авторка Youtube-каналу "Місячна країна".

Читайте також: Що робити, якщо скручується листя на перцях: поради досвідченої городниці.

Місячний календар складено для усієї території України за київським часом.

1, 2 та 3 серпня до 14 години – спадний Місяць у Раці. Це вологий та родючий знак, тому можна щось підсіяти, підсадити, в цей час добре пересаджувати рослини, дерева, кущі, квіти, а також у ці дні сприятлива закладка компосту, поливи, розпушування ґрунту, різноманітні щеплення і підгодівлі.

Також ці дні підходять для консервування, соління, сушіння та заготівлі соків.

3 серпня з 14 години і до вечора - спадний Місяць у Леві. Це неродючий та сухий знак, тож можлива оранка ґрунту, розпушування і підгортання. Дуже ефективним будуть прополювання бур'янів, косіння та обприскування трави. Також можна консервувати, збирати на тривале зберігання усілякі овочеві та фруктові культури. Дуже гарний час для викопування картоплі та для збору коренеплодів на насіння.

4 серпня - молодик у Леві, нічого не робимо на землі у цей день.

5 серпня – зростальний Місяць у Леві. Оскільки це неродючий і сухий знак, ефективним у цей день буде прополювання бур'янів, обприскування і косіння трави - вона буде повільніше відростати. Також доречне будь-яке консервування, збирання на тривале зберігання усіх культур, викопування картоплі та інших коренеплодів на насіння та на тривале зберігання.

6, 7 та перша половина 8 серпня - зростальний місяць у Діві. Це малородючий знак, однак можлива пересадка та обрізка дерев та кущів, полив, можна займатися прополюванням і знищенням бур'янів, вносити різноманітні добрива та підживлення.

Читайте також: Городник розповів про копійчаний засіб з аптеки, який врятував його урожай огірків.

Друга половина 8 серпня, 9 та 10 серпня - зростальний Місяць у Терезах. Це гарний знак для посівів та посадок, він родючий та вологий, тож на вільні грядки можна посіяти та підсадити якісь скоростиглі овочі чи зелень, посіяти сидерати. Можна проводити полив, підживлення рослин, їх обрізку та омолодження.

11-12 та 13 серпня до 13 години – зростальний Місяць у Скорпіоні. Це ще один родючий знак, коли можна сіяти, саджати, пересаджувати на вільних грядках. Також у ці дні рекомендовано щеплення, полив, дуже ефективним буде підживлення органічними і мінеральними добривами, закладка компосту, різноманітні консервування та соління овочів.

13 серпня з 13 години, 14 та 15 серпня - зростальний Місяць у Стрільці. Це малородючий знак, тому у ці дні буде сприятливим розпушування та підгортання ґрунту, різноманітна обробка від шкідників, прополювання, збирання овочів на тривале зберігання, а також консервування та соління овочів і фруктів.

16 та 17 серпня - зростальний Місяць у Козерозі. Це гарний знак, коли можна сіяти, саджати, пересаджувати. На вільних грядках можна посіяти зелень або якісь скоростиглі овочі чи сидерати. Сприятливими будуть обрізка, щеплення та підживлення рослин, заготівля сіна, захист від хвороб і шкідників, а також збирання овочів та фруктів на тривале зберігання та на насіння. Господині можуть займатися консервуванням та соліннями.

18 серпня - це зростальний Місяць у Водолії, а це безплідний та сухий знак. Однак у цей день дуже ефективним буде видалення бур'янів, оранка ґрунту, розпушування та підгортання, прополювання і проріджування сходів. Активно збираємо врожай на зберігання, можна викопувати цибулинні та картоплю.

19 серпня - повня у знаку Водолія. Нічого не робимо на землі у цей день і відпочиваємо.

Читайте також: Скручується листя на помідорах: в чому причина і як врятувати рослини.

20 і 21 серпня - спадний Місяць у Рибах. Це дуже продуктивний та вологий знак, який дає рясний врожай, тож на вільних грядках можна щось посадити чи підсіяти, але тільки ті культури, що не для тривалого зберігання, а відразу для їжі або консервування.Також це гарний час для поливу, розпушування, різноманітних підгодівель, обрізка кущів та дерев і їх омолодження.

22 і 23 серпня - спадний Місяць в Овні. Це неродючий знак, але на вільні грядки у ці дні можна посіяти усіляку зелень - салат, шпинат, руколу та будь-яку іншу зелень для салатів. Також рекомендована оранка ґрунту, розпушування, підгортання, проріджування, різноманітна обробка від шкідників. Гарний час для збору врожаю на тривале зберігання, зрізання квітів, сінокосу, заготівлі соків та вина, також можна копати картоплю на зберігання та на їжу.

24 та 25 серпня - спадний Місяць у Тельці. Це дуже родючий знак, плідний та вологий. Можна сіяти й садити всі швидкорослі культури на другу хвилю врожаю, рекомендовано пікірування, полив, косіння газону, щоб він повільніше відростав, розпушування ґрунту, обрізка кущів та дерев. Рекомендоване усіляке консервування, соління, можна і треба викопувати цибулині та картоплю.

26, 27 та перша половина 28 серпня - спадний Місяць у Близнюках. Це малородючий та сухий знак, але у ці дні рекомендовано викопування цибулинних та картоплі, розпушування ґрунту, підгортання, прополювання бур'янів, оброблення від шкідників та хвороб, внесення добрив. Можна косити газони, консервувати, солити чи варити різноманітні варення.

Друга половина 28 серпня, 29 та 30 серпня - спадний Місяць у Раці. Дуже родючий та вологий знак, можна сіяти, саджати, пересаджувати рослини та дерева, кущі, квіти. Дуже ефективною буде закладка компосту, полив городу чи саду, розпушування ґрунту, різноманітні щеплення, підгодівлі.

Консервуємо, солимо, сушимо врожай, заготовляємо соки та вино.

31 серпня - спадний Місяць у Леві. Це неродючий та сухий знак, але будуть дуже ефективними прополювання бур'янів, покоси трави, консервування, збирання врожаю на тривале зберігання, викопування картоплі, збір коренеплодів на насіння.

Цікаві новини для вас:

  1. Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою.
  2. На листі огірків з'явилися жовті плями: як врятувати врожай від пероноспорозу.
  3. Коли вибирати цибулю з грядки: всі секрети правильного збирання та зберігання.

Новини партнерів

Читайте також

Баклажани по-корейськи: ця пікантна закуска не залишить нікого байдужим

Приготуйте баклажани по-корейськи - пікантний смак цій закусці додає цікавий соус

Як випрати кросівки в пральній машині: корисні поради

Експерти розповіли, як випрати кросівки в пральній машині і дали корисні поради

Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було

Шарлотка з білого хліба - це простий рецепт випічки, для якого не потрібне тісто