Аджика — це традиційний соус, який має яскравий гострий смак. Він готується з різних інгредієнтів, але основою завжди свіжий перець чилі. Аджика може бути як у формі пасти, так і у формі соусу або приправи.
Власним рецептом сирої аджики поділилася відома фудблогерка Ліза Глінська.
Читайте також: Аджика з хроном без варіння: надовго на столі не затримається.
Існує багато варіантів соусу, до яких, окрім солодкого перцю, часнику, зелені і перцю чилі, входять додаткові продукти - помідори, яблука, морква та інші овочі.
Інгредієнти
- Томати - 1 кг
- Перець червоний солодкий - 1 кг
- Часник - 100 г
- Червоний перець чилі - 100 г
- Сіль - 20 г
- Цукор - 20 г
- Оцет 9% - 80 мл
Читайте також: Аджика з яблуками без оцту на зиму: її ніжний смак не залишить байдужими нікого.
Сира аджика готується зі свіжих овочів, трав і спецій без термічної обробки, тому вона і має таку назву. Вона має більш насичений смак й аромат і набагато гостріша, ніж звичайна. Ще одним її плюсом є швидкість приготування.
Помийте і наріжте шматочками солодкий перець і помідори. Почистьте часник, розріжте зубчики вздовж і видаліть серединку.
Помийте і наріжте гострий перець чилі - ви зможете контролювати гостроту аджики, додаючи більше або менше часнику й перцю чилі. Перед приготуванням видаліть перцю чилі насіння, якщо ви хочете зменшити гостроту страви.
Усі підготовлені інгредієнти подрібніть за допомогою мʼясорубки або блендера. Перелийте масу в миску, додайте цукор, сіль та оцет. Добре перемішайте, щоб сіль і цукор розчинилися. Приберіть пінку ложкою.
Розлийте аджику по чистих баночках і закрийте кришками. Таку аджику можна зберігати в холодильнику до 1 року.
Читайте також: Хіт сезону: як приготувати в'ялені помідори в духовці.
Поради від Лізи Глінської
Дайте аджиці настоятися в холодильнику хоча б добу, щоб інгредієнти добре перемішалися і розкрили свій смак.
Для тривалого зберігання можна розкласти аджику в невеликі формочки та заморозити.
- Раніше ми розповіли, як приготувати малосольні помідори за добу.
- Читайте також на theLime, як приготувати піцу з грибами та мисливськими ковбасками.