Борек – це пиріг з тіста філо, який поширений всюди, де сягала Османська імперія. В різних інтерпретаціях його можна зустріти не лише в Туреччині, а й взагалі на Близькому Сході, на Балканах і навіть в Греції.
Як приготувати ситний і ароматний турецький пиріг борек, розповіла авторка food-блогу PicanteCooking Вікторія Попін.
Читайте також: Чізкейк Сан Себастьян - рецепт того самого спаленого десерту з Іспанії.
Особливостями цього відомого турецького пирога є хрумке тісто, соковита начинка з м’яса та овочів, ароматні прянощі та рум’яний сезам зверху.
"Якби не відома битва під Віднем, коли європейці розбили османське військо (і з’явились культові круасани з нагоди перемоги над країною півмісяця), то хто зна, може навіть в Австрії пекли б борек як одну з національних страв. Хоч сучасна глобалізація і не такі страви розносить по всьому світу. Так чи інакше, така випічка смачна, а ще, завдяки тому, що тісто філо можна купити майже в кожному супермаркеті, ще й проста та швидка у приготуванні", - розповіла блогерка.
За її словами, борек смакуватиме і відразу після випікання, і на наступний день, коли пиріг стає не менш смачним.
Інгредієнти для пирога 24 см у діаметрі:
- 7-8 листів філо
- 50 грамів вершкового масла
- 500 грамів баранячого, телячого чи яловичого фаршу
- 2 середні цибулини, почистити та порізати півкільцями
- 1 велика морквина, почистити, натерти на тертці з великими дірочками
- сіль до смаку
Для суміші спецій:
- 1 ч.л. меленої паприки
- 1 ч.л. гранульованого часнику
- ½ ч.л. меленого кумину
- ½ ч.л. меленого коріандру
- ½ ч.л. меленого чорного перцю
- Щіпка кориці
Для змащування:
- 1 яйце
- 100 г натурального йогурту
- 80 г вершкового масла
- 2 ст.л. зернят кунжуту
Читайте також: Польський яблучний пиріг під меренговою "хмаринкою" - рецепт неймовірно ніжної випічки.
Як приготувати турецький пиріг борек
1. У глибокій сковорідці розігрійте вершкове масло, додайте цибулю і тушкуйте, помішуючи, до прозорості.
2. Додайте м’ясо, посоліть до смаку й тушкуйте, помішуючи, доки воно змінить колір.
3. Викладіть до м’яса моркву та спеції й тушкуйте все разом ще приблизно дві хвилини, щоб морква стала м'яка, а м’ясо дійшло до готовності. Зніміть з вогню і залиште охолонути.
4. Духовку розігрійте до 200 °С.
5. Вершкове масло розтопіть й щедро змастіть ним сковорідку та робочу поверхню, де будете скручувати тісто.
6. Кожен лист тіста змастіть тонким шаром вершкового масла. Далі викладіть смужку начинки на кожен лист по ширині (те саме зробите з кожним листом тіста).
7. Доволі тугенько скрутіть тісто рулетом з начинкою всередині. Викладіть скручене тісто по колу у підготовлену сковорідку у вигляді равлика.
8. Яйце збийте з йогуртом до однорідності і щедро змастіть ним тісто. Посипте зверху зернятами кунжуту.
9. Відправте борек випікатися до розігрітої духовки на 30-40 хвилин, щоб пиріг гарно підрум’янився й пропікся.
10. Подавайте борек гарячим. За бажанням, можна змішати натуральний йогурт, гранульований чи свіжий часник, сіль та улюблену зелень й подавати в якості соусу разом з м’ясним пирогом.
Смачного!
- Раніше ми розповіли, як приготувати швидкий цибулевий пиріг, якому в Швейцарії присвятили ярмарок.
- Читайте також на theLime, як приготувати простий пиріг з яблуками.