Лайм

5 сценічних нарядів Софії Ротару, за якими стоїть ціла історія

Як створювалися сукні знаменитої співачки

7 серпня 2020 року українській співачці Софії Ротару виповнилося 73 роки. За час творчої кар'єри про артистку вже було сказано і написано дуже багато. Тому редакція theLime вирішила пошукати цікаві факти, які потонули в плітках, скандалах, інтригах про концерти та заробітки виконавиці в Росії. Читайте сьогодні про п'ятірку нарядів виконавиці, за якими стоїть ціла історія її співпраці і стосунків з модельєром Аллою Дутковською.

"Якби ансамбль в таких нарядах пройшовся по Хрещатику, завтра так одягалася б половина киян", - саме так сказав про творіння Дутковської глава журі Республіканського фестивалю Сергій Козак.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Алла з дитинства любила малювати і придумувати наряди. Але більше одягу Дутковську цікавили народні українські звичаї і костюми. Дівчина часто спостерігала за карпатськими традиціями, дивилася, як і у що одягаються місцеві, слухала, які історії про колишні наряди вони розповідають. Всю інформацію Алла записувала, щоб використовувати пізніше в своїх роботах.

Одного разу Алла з подругою пішли в клуб на танці, там виступав ансамбль "Смерічка". Подруга, яка підспівувала в цьому колективі, попросила його керівника Левка Дутковського пропустити Аллу без квитка. Так дівчина і познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Навесні 1968 вони розписалися, на весіллі Алла була одягнена в сукню власної роботи.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Дипломною роботою Алли був "Концертний костюм естрадної співачки". Так склалося, що його відправили на Всесоюзну виставку в Ленінград, після чого наряд показували на різних виставках.

У 1971 році на зйомки мюзиклу "Червона рута" в Яремче в останній момент запросили Софію Ротару. У артистки не було костюма і тут Левко Дутковський згадав про ту саму дипломну роботу дружини. Він терміново поїхав на таксі за нарядом, а коли привіз виявилося, що він немов шитий на Софію, хоча вони з Аллою ніколи раніше не зустрічалися.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Після цього Софія і Алла більше не розлучалися. Саме Дутковська створила всі знамениті костюми Ротару. Сукня для пісні "Червона рута" стала першим нарядом артистки, як професіональної співачки.

У всіх костюмів була своя ідея. Наприклад, наряд під назвою "Черешневий гай" відображає візерунок традиційного буковинського килима з орнаментами, які нагадують образи карпатських смерек.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Костюм під назвою "Писанка" модельєр створила, використовуючи народні мотиви різних частин України. Рукава і спідницю Алла прикрасила вишитими візерунками, а ось глибоке декольте і довжина сукні були виконані явно в сучасному стилі. Також в наряді використовувалися різні аксесуари, наприклад, стрічки у волоссі. Критики одностайно відзначили, що це унікальна комбінація народних мотивів і сучасної моди.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Що стосується сучасних нарядів, Дутковська одного разу вирішила піти на експеримент. І створила для Ротару справжній рок-костюм. Який, звичайно ж, теж був виконаний з елементами українських орнаментів з різнокольорових каменів.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

Ще одним знаменитим нарядом став костюм, в якому Софія Ротару виконала пісню "У Карпатах ходить осінь". До речі, цю композицію написав Левко Дутковський. Під час виконання одного з уривків артистка ефектно піднімає руки вгору, і тоді глядач може побачити унікальні розшиті візерунками рукава.

Фото: Архів Левка Дутковського, BBC

З моменту першої зустрічі всі сценічні наряди для Ротару створювала саме Дутковська. Також вона робила костюми для сестер Софії, колективів "Смерічка", "Жива вода", "Черемош" та багатьох інших виконавців. У 1998 році Алла отримала почесне звання "Заслужений діяч мистецтв України". Талановитого модельєра не стало в 2004 році, але її роботи продовжують жити і радувати публіку до цього дня.

В якості ілюстрацій використані фотографії з архіву Левка Дутковського, надані виданню BBC.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.