Лайм

Алісі Фрейндліх - 86: як сьогодні виглядає "мимра" зі "Службового роману"

Як склалася доля знаменитої акторки

8 грудня виповнюється 86 років радянській та російській актрисі Алісі Фрейндліх, яка відома за роллю Людмили Прокопівни Калугіної, або як її ще називали "наша мимра", в комедії "Службовий роман". theLime вирішив згадати життєвий і творчий шлях акторки.

Аліса Фрейндліх у "Службовому романі"Фото: pinterest.com

Аліса Фрейндліх народилася в Ленінграді (нині - Санкт-Петербург). Її мати, Ксенія Федорова, вийшла заміж за актора німецького походження Бруно Фрейндліха, і хотіла, щоб донька носила інше ім'я - Наташа. На "Алісі" наполягли батько і бабуся, які заявили, що "Наталя Бруновна Фрейндліх - дивна каша".

Ще в дитинстві у неї проявився акторський талант - вона могла годинами грати сама із собою в "театр", наспівуючи мелодії з опери і надягаючи мамині сукні.

Незадовго до початку війни батьки Аліси розлучилися. Батько з акторами свого театру виїхав на гастролі до Ташкента, а дівчинка залишилася жити з матір'ю.

У 1941 році Аліса Фрейндліх пішла в перший клас, а через кілька днів після цього почалася блокада Ленінграда. Вижити в ті непрості часи їм з матір'ю допомогла бабуся, яка видавала зовсім маленьку частину від буханки хліба по годинах, а решту ховала. Також дівчинка відчувала постійний тиск суспільства, яке зневажало її німецьке коріння.

Після війни Аліса з матір'ю переїхали жити в Таллінн на три роки, а в 1948 році вони повернулися в Ленінград, і Фрейндліх продовжила навчання в школі, де вона потрапила в театральний гурток. На той момент ним керувала знаменита радянська актриса Марія Призван-Соколова, яка відразу розгледіла акторський талант у юної Аліси.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

Закінчивши школу в 1953 році, Аліса Фрейндліх вже точно знала, що стане актрисою - вона подала документи в Ленінградський театральний інститут імені О. М. Островського, прочитавши уривок з поеми Миколи Гоголя "Мертві душі" і виконавши романс "Не свари мене, рідна" .

За час навчання в інституті Фрейндліх удостоїлася безлічі подяк і нагород, в тому числі й грамоти за зразкове навчання. Незважаючи на це, також порушувалося питання про відрахування дівчини. Але тоді за неї заступився сам керівник курсу Борис Зон.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

У 1955 році дівчина виконала епізодичні ролі в фільмах "Незакінчена повість" і "Таланти і шанувальники". У той же час Фрейндліх вийшла заміж за свого однокурсника Володимира Карасьова, шлюб з яким незабаром розпався.

Дипломний спектакль "Мораль пані Дульської", в якому Фрейндліх зіграла головну роль, допоміг їй потрапити в трупу Ленінградського драматичного театру імені В. Ф. Коміссаржевської. Однак там молодій актрисі не вдалося стати примою, а діставалися лише ті ролі, від яких відмовлялися її імениті колеги.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

Всього за час роботи в театрі Фрейндліх зіграла більш десяти ролей; до цього часу відносяться її роботи у фільмах "Місто запалює вогні" і "Повість про молодят".

У 1961 році вона перейшла в Ленінградський академічний театр імені Ленсовета. Тоді ж Фрейндліх вперше зустріла кінорежисера Ельдара Рязанова, який вів підготовку до зйомок комедії "Гусарська балада". За визнанням Рязанова, Фрейндліх зіграла проби просто блискуче, але в актрисі було надзвичайно багато жіночності, а героїня фільму, як відомо, зображувала чоловіків.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

Творчий союз з театральним режисером Ігорем Владіміровим, який був старший за неї на 16 років, незабаром переріс у шлюб. "Ігор Петрович Владимиров - мій справжній учитель в мистецтві, турботливий і строгий педагог, мій вірний друг. Всіма своїми досягненнями в театрі я зобов'язана тільки йому".

Поки її театральна кар'єра стрімко йшла в гору, в кіно її, як і раніше, не запрошували.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

У 1967 році вона знову перетнулася з Ельдаром Рязановим, який написав тоді кіноповість "Зигзаг удачі". Роль Алевтини була написана спеціально для Аліси Фрейндліх, проте цього разу успішній ролі завадила вагітність актриси.

У 1968 році у неї народилася дочка Варвара, появи якої дуже чекала мати Аліси Ксенія Федорова.

Аліса Фрейндліх з дочкою Фото: pinterest.com

У 1974 році вийшло три фільми з її участю: мелодрама Євгенія Хрінюка "Анна і Командор" (яку і називають першим великим проектом Фрейндліх), музична комедія Леоніда Квініхідзе "Солом'яний капелюшок" та історична драма Елема Клімова "Агонія".

У той же час режисер Ельдар Рязанов, закінчивши знімати "Іронію долі", задався питанням: "А що знімати далі?". Несподівано він згадав про п'єсу "Товариші по службі", ключовою роллю в якій повинна була бути роль Людмили Прокопівни Калугіної. Тоді він згадав про талановиту актрису, яка розкрилася в театрі, але не в кіно. Фірмову ходу своєї героїні Фрейндліх взяла від реально існуючих начальниць того часу і сама ж знайшла костюм в гримерці Мосфільму.

Аліса Фрейндліх у "Службовому романі" Фото: pinterest.com

Фільм мав величезний успіх. І по сьогоднішній день роль Калугіної залишається найвідомішою в кар'єрі Аліси Брунівни, а вона вважає її однією з найулюбленіших. За роль Людмили Прокопівни Калугіної Аліса Фрейндліх була визнана кращою актрисою року за версією журналу "Радянський екран".

Після тріумфу "Службового роману" актриса зіграла одну з кращих, як відзначали критики, ролей в кіно. Такою стала королева Анна в екранізації роману Олександра Дюма "Три мушкетери".

Аліса Фрейндліх у фільмі "Три мушкетери" Фото: pinterest.com

У 1981 році відбулося кілька ключових подій в житті Аліси Фрейндліх. Актрисі було присвоєно звання "Народної артистки СРСР", а незабаром після цього вона розлучилася з чоловіком Ігорем Владіміровим. Причиною цього Фрейндліх називала його велику любов до жінок і пристрасть до алкоголю.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

У 1983 році Аліса Брунівна покинула трупу Театру імені Ленсовета і перейшла в Ленінградський академічний Великий драматичний театр імені М. Горького.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

Після цього вона вийшла заміж втретє - за молодого артиста і художника Юрія Соловйова.

Найбільш успішною роллю Фрейндліх в кіно 1980-х років стала роль Харити Гнатівна Огудалової в екранізації п'єси "Безприданниця" Олександра Островського.

У 1990 році Аліса Фрейндліх розлучилася із третім чоловіком. У той же час розпався Радянський Союз, і Фрейндліх майже не запрошували в кіно.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

У 2004 році вона знялася в картині "На Верхній Масловці" після 10-річної відсутності в кіно. Незважаючи на неоднозначне сприйняття фільму кінокритиками, акторська гра Аліси Фрейндліх високо оцінювалася журналістами та аналітиками. Також вона стала лауреатом другої премії "Ніка" за кращу жіночу роль.

У 2011 році Фрейндліх перенесла операцію на кишечнику, яка була пов'язана з наслідками багаторічного куріння. За словами Фрейндліх, курити вона почала в 36 років - відразу після смерті матері.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

У квітні 2019 року Фрейндліх виконала головну роль у прем'єрі вистави "Хвилювання" за п'єсою Івана Вирипаєва, яку драматург написав спеціально для актриси. Вона продовжує грати в театрі, знімається в кіно і сьогодні.

Аліса Фрейндліх Фото: pinterest.com

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях