Лайм

Вбивці Джона Леннона знову відмовили у звільненні: що подивитися і почитати про Марка Чепмена

Режисери і письменники неодноразово намагалися дослідити особистість і мотиви злочинця

Вбивці Джона Леннона Марку Чепмену в 11-й раз відмовили в умовно-достроковому звільненні. Таке рішення комісія з УДЗ прийняла після бесіди з засудженим до довічного ув'язнення злочинцем, пише Independent. Наступне слухання у справі Чепмена призначене на серпень 2022 року.

Фото: Wikipedia

8 грудня 1980 року Чепмен вбив колишнього учасника The Beatles в арці його будинку на Манхеттені, чотири рази вистріливши йому в спину. На суді вбивця відмовився назвати себе неосудним, визнав провину, і суддя засудив його до довічного ув'язнення з правом дострокового звільнення не раніше ніж через 20 років. У 2000 році Чепмен вперше отримав можливість просити про УДЗ, але всі його спроби вийти на свободу провалювалися.

Чепмен заявляв, що з роками відчуває "все більше і більше сорому" за злочин. "Я зайшов занадто далеко. Я дійсно пам'ятаю, що у мене була думка: "Гей, тепер у тебе є альбом з його афтографом, йди додому". Але я ніяк не міг піти додому", - розповів він комісії з УДЗ в 2018 році. Вбивця запевняє, що змінився, став побожним християнином і мріє про свободу, але суд і вдова Леннона Йоко Оно все ще чинять опір його звільненню.

Вбивство Джона Леннона свого часу вразило світ і обросло безліччю неймовірних теорій. Фанати музиканта вірили, що скоїти злочини Чепмена переконав уряд США, тож не дивно, що згодом з'явилося безліч книг і кілька фільмів про смерть легендарного бітла.

"Глава 27" (2007)

Біографічна драма з Джаредом Лето в ролі Марка Чепмена заснована на книзі Джека Джонса "Let Me Take You Down" і досліджує психіку злочинця. Назва фільму відсилає до романа Джерома Селінджера "Над прірвою в житі" - твору з 26 глав, який Чепмен всівся читати на місці вбивства. Критики і фанати Джона Леннона прохолодно зустріли фільм, хоча і відзначили самовіддану гру Лето, який набрав для ролі 30 кг. Цікаво, що роль Леннона у фільмі зіграв актор Марк Ліндсей Чепмен. Через ім'я отримати роботу йому було непросто: він зустрів обурення родичів, продюсерів і шанувальників музиканта.

"Вбивство Джона Леннона" (2006)

Якщо "Глава 27" показує пригоди Марка Чепмена протягом трьох днів до вбивства, то британська біографічна драма описує три місяці з його життя. У фільм включили спогади про юність злочинця, а також розповіли про його захоплення романом "Над прірвою в житі", в якому він побачив мотивацію для вбивства. Незважаючи на захоплену гру Джонаса Болла, "Вбивство Джона Леннона" провалилося: на сайті Rotten Tomatoes його рейтинг становить всього 39%.

"День, коли помер Джон Леннон" (2010)

На відміну від байопіків, документальний фільм Майкла Уолдмана про смерть Леннона отримав набагато тепліші відгуки. Хроніка розглядає Леннона і його смерть через інтерв'ю та архівні кадри. У фільмі показані спогади про останні моменти життя музиканта: про нього говорять ті, хто його знав, а також люди, що безпосередньо постраждали від дій Марка Чепмена.

Книга "8 грудня 1980 року. День, коли загинув Джон Леннон"

Автор бестселерів і телевізійний продюсер Кіт Еліот Грінберг описав останній день життя Джона Леннона, починаючи з його ранкової фотосесії для журналу "Роллінг Стоун", інтерв'ю на радіо і обіду з родиною і закінчуючи смертю в арці фешенебельного нью-йоркського будинку "Дакота". Мемуари отримали позитивні відгуки читачів, які відзначили стрункий сюжет і захоплюючу манеру оповіді.

  • 58 років тому померла Мерілін Монро, і її історія стала однією з тих, до яких досі є питання. Розповідаємо про знаменитостей, чиї загадкові смерті вважають сфабрикованими.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм