Лайм

Ромі Шнайдер могло б виповнитися 82: як раптово обірвалося життя однієї з найуспішніших актрис ХХ століття

Google присвятив тематичний дудл одній з найуспішніших актрис австрійського, німецького та французького кіно ХХ століття

23 вересня актриса театру та кіно Ромі Шнайдер могла б відсвяткувати свій 82-й день народження. Про це користувачам нагадав Google, який присвятив одній з найуспішніших фігур австрійського, німецького та французького кіно ХХ століття тематичний дудл.

Ромі Шнайдер дебютувала в кіно у віці 15 років, зігравши героїню на ім'я Ефхен Форстер у мелодрамі 1953 року "Коли цвіте білий бузок". Хто б міг подумати, що попереду дівчинку чекає блискуча кар'єра, яка поставить її в один ряд з Марлен Дітріх та Хільдегард Кнеф, принесе проекти з Аленом Делоном, премії "Сезар" і "Золотий глобус". У 70-х Шнайдер перебувала на піку слави - до цього часу вона вже знялася у іменитих режисерів на зразок Клода Соте або Анджея Жулавського і стала однією з найуспішніших актрис французького кіно того часу (картини "Головне - любити", "Проста історія"). Але в 1982 року життя артистки раптово обірвалася.

Ромі Шнайдер Фото: Getty Images

Весною 1980 року Ромі Шнайдер знімалася в картині "Банкір" Франсіса Жиро, який розповідав історію відомої французької шахрайки Марти Ано. Здавалося, долі актриси можна тільки позаздрити, адже в свої 40 з невеликим вона вже зіграла десятки ролей і набула в галузі кіно статусу ікони. Але попереду Шнайдер чекали випробування, які відняли у неї сина, здоров'я, а згодом і життя.

Почавши роботу над проектом "Привид любові" (1981), актрисі довелося взяти паузу. Шнайдер перестала знаходити спільну мову з чоловіком і почала зловживати алкоголем. У травні того ж року актриса подала на розлучення, а незабаром опинилася на хірургічному столі - їй провели операцію з видалення нирки, на якій виявили пухлину. Втім, доля лише готувала Шнайдер до серйозного удару - в липні вона дізналася про смерть 14-річного сина. Хлопчик зірвався з паркану, який намагався перелізти на ділянці бабусі й дідуся, та напоровся на гострі металеві кілки огорожі.

Здавалося, цієї втрати актрисі не пережити. Алкоголь став частим супутником її буднів, але вже восени того ж року Шнайдер з'явилася в Берліні на зйомках свого останнього фільму "Перехожа з Сан-Сусі". Через деякий час актриса вийшла на публіку зі своїм новим коханим, французьким продюсером Лораном Петеном.

Ромі Шнайдер в картині "Кардинал" (1963) Фото: Getty Images

Навесні 1982 року пару запросили до Парижа на вечерю до брата Петена. Увечері, повернувшись додому, Шнайдер відмовилася йти до ліжка і збиралася послухати музику. Тоді продюсер бачив її живою востаннє. Вранці 29 травня він знайшов актрису за письмовим столом без ознак життя.

Звичайно, з огляду на трагічні події останніх кількох років життя Шнайдер, преса одразу ж заговорила про суїцид. Хоча близькі актриси спростували цю інформацію, пославшись на те, що Шнайдер нібито була захоплена новим проектом з Аленом Делоном і планувала грандіозний переїзд за місто.

Пізніше подейкували і про те, що знаменитість, всупереч заборонам лікарів, продовжувала зловживати алкоголем і медпрепаратами, а це нібито могло стати причиною серцевої недостатності. У всякому разі, саме цю причину пізніше вказали в свідоцтві про смерть Шнайдер. Хоча в данину поваги до актриси, а також оскільки обставини смерті виключали причетність до неї третіх осіб, розтин тіла не проводився.

Ромі Шнайдер і Ален Делон Фото: Getty Images

Організацію похорону Ромі Шнайдер взяв на себе Ален Делон. Актрису поховали на кладовищі Буассі-Сан-Авуар у Франції, де також перепоховали останки її сина.

Сьогодні у рідній для актриси Австрії, Франції, Німеччині та Нідерландах можна знайти вулиці, названі на її честь. У 2009 році на екрани вийшов художній фільм "Ромі", який переказує непросту долю однієї з найзатребуваніших актрис ХХ століття.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм