Лайм

Наш спільний Inside: як Бо Бьорнем "прожарив" сучасність, локдаун та соціальну відповідальність

Яким вийшов свіжий спешл одного з кращих стендаперів сучасності

Американський стендап-комік Бо Бьорнем почав свою кар'єру з YouTube, куди викладав дивні та, чесно кажучи, не дуже смішні ролики, записані вдома у віці 16 років.У віці 30-ти до цього формату повернувся, тепер - в якості одного з найвідоміших стендап-коміків у світі, який має потужний контракт з Netflix.

А в перерві між цими домашніми відео Бьорнем встиг записати суперуспішний музичний спешл Make Happy, подружитися з Крісом Роком, провести кілька років у депресії та зіграти одну з головних ролей в оскароносному фільмі "Перспективна дівчина". Звичайний тернистий шлях сучасного коміка - в еру інтернету багато відомих людей через це проходять. І його свіжий спешл Inside саме про це.

Про що Inside

Inside, який вийшлов 30 травня, як раз про те, через що проходять люди, і зокрема, через що їм довелося пройти під час локдауну, через що їм довелося пройти в дитинстві, на роботі, в особистому житті і так далі.

Важливо уточнити, що Бо Бьорнем здійснив просто героїчну роботу над цим спешлом - він сам виконував обов'язки оператора, режисера, сценариста, монтажера, звуковика... З цієї точки зору, це не просто "глибоко особистий спешл" чергового американського коміка, це максимально наскільки це можливо приватне шоу однієї людини. І це сильно підкуповує. Втім, проблеми у шоу також є. Наприклад, не найвиразніший таймлайн і побудова сюжету. Про це варто розповісти окремо.

Структура Inside

"Якби ти сказав мені рік тому, що доведеться весь час сидіти вдома, я б тобі відповів - "хм, цікаво, а тепер будь ласка дай мені спокій".

Піснею з такими словами Бо Бьорнем розпочинає своє шоу Inside, кажучи, що локдаун - це реальність, що раптово настала, і до якої багато хто з нас давно був готовий. А наша колективна негативна реакція на нього була обумовлена лише солідарністю з кимось іншим - тими міфічними людьми, які все ще живуть реальним життям з реальними проблемами.

Про реальні проблеми мова піде далі - Бо говорить про те, як йому ніяково мати всі ті злощасні привілеї білого гетеросексуального чоловіка і ділиться планами про те, як планує їх використовувати. Зрозуміло, для перемоги над страхом, війною і нетерпимістю. За допомогою гумору.

Далі комік розповідає про особисте - довгі розмови з матір'ю в інтернеті. Знайоме майже для кожного.

Потім - стрибок від приватного до загального. Вдягнута на руку Бо шкарпетка розповідає про криваву історію і "педофільні корпоративні еліти", сам Бо дає відомим брендам урок, як слід поводитися в період соціальних змін і чітко декларувати свою позицію. Достатньо тонка сатира для "побутового коміка".

Фото: Netflix

Після цього Бо висміює поведінку людей в мережі - однакові акаунти дівчат в Instagram, однакові думки з будь-якого приводу, і підсумовує це мудрою порадою просто "заткнутися".

Потім комік досить винахідливо ставить на своє шоу захист від критики - записує реакцію на свою ж пісню, а потім реакцію на цю реакцію, і так далі, показуючи тим самим, що наскільки б жанр "реактів" не був модним, а відгук за своєю суттю завжди буде вторинним відносно творчого акту - в даному випадку короткої кумедної пісеньки про стажера.

Далі Бо Бьорнем переходить до достатньо зрілої критики капіталізму, але швидко цю справу згортає, ховаючись в особистому - відносинах на відстані, змінах психіки, дитинстві, кризі дорослішання і самовизначення ("мій дід в 27 воював у В'єтнамі, я в 27 зробив з мамою шпаківню"), називає несподівану причину відмовитися від суїциду, стає героєм комп'ютерної гри, який весь час плаче через високу складність простих завдань, нарікає на життя, попутно пояснюючи, чому ми всі так захоплені роботою ("якщо я закінчу роботу, то мені доведеться жити, а це занадто складно") і так далі.

Про інтернет Бо Бьорнем в Inside також не забуває, і його осмислення дійсності позбавлене будь-якого традиціоналістського лушпиння - він, наприклад, прямо заявляє, що реальне спілкування стало схоже на театр, а цифровий простір в свою чергу "став більш реальним".

Завершується шоу абстрактною піснею про "знайому всім воду" (щось дитяче або екологічне), після чого Бо Бьорнем каже, що зустрінеться з нами "на іншій стороні вулиці", або ж ми знайдемо його на дивані, звідки він точно нікуди не дінеться.

Фото: Netflix

Після Inside

"Насправді моя найбільша проблема - це ви", - говорить Бо Бернем в одному зі своїх інтерв'ю.

І звичайно, він трохи лукавить. Ми - проблема Бо як частина тієї непростої реальності, яку він намагається винести, пережити, гублячи по дорозі крихти щирості, за яку ми його цінуємо вже близько десяти років. А щирість Бо Бьорнема про прості речі, які в тій чи іншій мірі відбуваються з кожним з нас - це щирість кожного з нас.

Але в той же час справедливо буде сказати, що якомусь хлопцю просто стало нудно під час локдауну, і він заспівав кілька пісень на камеру, вдало продавши цю компіляцію Netflix.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм