Лайм

Режисера Олівера Стоуна висміяли за новий фільм про "вождя Казахстану" - у відповідь він назвав Україну смітником

Друг Володимира Путіна випустив 8-годинний фільм про Нурсултана Назарбаєва

Олівер Стоун взяв інтерв'ю у колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва для свого нового фільму "Qazaq: History of the Golden Man". Оскароносного режисера та продюсера, відомого дружбою з Володимиром Путіним, знову розкритикували за оспівування культу особи, пише The Guardian.

Нурсултан Назарбаєв і Олівер Стоун Фото: YouTube

У 2016 році Стоун випустив фільм "Україна у вогні", в якому взяв компліментарні інтерв'ю у Володимира Путіна та Віктора Януковича, а також підтримав конспірологічну теорію про те, що Революція гідності була спланована США. У 2017-му вийшов його чотирисерійний пропагандистський фільм "Інтерв'ю з Путіним", а в 2019-му - "Нерозказана історія України" з Віктором Медведчуком та Оксаною Марченко.

У новому фільмі Стоун використав той же підхід до інтерв'ю без складних дискусійних питань. "Назвіть Назарбаєва як хочете - диктатор, тиран, засновник. Ви побачите, що він скромна людина, яка пояснила розпад Радянської імперії та перехід своєї великої країни до незалежної нації, в тому числі відмову від ядерної зброї", - сказав він про свій фільм.

За згадку "скромності" Назарбаєва Олівера Стоуна висміяли в ЗМІ: він перебував при владі майже 30 років, прийняв ім'я "батько нації", його ім'ям названа столиця, аеропорт, головний університет і центральні вулиці Казахстану. Тільки за останній тиждень були відкриті дві нові статуї 81-річного політика.

"Фільм очевидно є частиною всеохопного культу особи Назарбаєва, - заявила репортерка Джоанна Лілліс, яка написала книгу "Темні тіні: всередині таємного світу Казахстану". - Це можна охарактеризувати тільки як пропаганду. Вона, очевидно, спрямована на іноземну аудиторію, щоб зміцнити його репутацію і спадок".

В інтерв'ю Стоун захистив свій фільм і заявив, що розцінює Назарбаєва як "вождя племені", який керує складною країною. "Що поганого в тому, щоб відсвяткувати 30-річчя перебування Назарбаєва при владі, - сказав він. - Дайте йому побудувати країну і зберегти мир, а не перетворити її на смітник, як Україна".

Засновник незалежного новинного сайту Vlast.kz В'ячеслав Абрамов зазначив, що Стоун проігнорував усі помилки і проблеми, які виникли за 30 років правління Назарбаєва. "Звичайно, Стоун не хотів знімати чесний фільм про Казахстан. Це не було його метою, його бажанням. Він звичайний і, як мені здається, ганебний пропагандист", - сказав він.

Стоун зізнався, що ніколи не був у Казахстані до фільму, а більшу частину інформації про країну отримав від свого партнера Ігоря Лопатьонка, який зняв "Україну у вогні" та "В боротьбі за Україну" з Медведчуком і Марченко. Також режисер зазначив, що його фільми з різкою критикою Євромайдану "дуже популярні в Росії".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПочитати
Теги: кіно

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм