Лайм

22 вересня у світі святкують День Хоббіта - що це за свято і як його проводять фанати Толкіна

У день народження Більбо і Фродо Бегінсів толкіністи влаштовують бенкети і ходять босоніж

22 вересня у шанувальників фентезі є чудовий привід відсвяткувати День Хоббіта - неофіційне, але дуже життєрадісне свято, присвячене ключовим персонажам творів Джона Р. Р. Толкіна.

День Хоббіта присвятили дню народження Більбо та Фродо Бегінсів - героїв книжок "Хоббіт, або Туди і звідти" і "Володар перснів". 43 роки тому Американська спілка Толкіна вперше проголосила це свято, а разом із ним - Тиждень Толкіна, який охоплює і 22 вересня. У 2021 році Тиждень Толкіна почався 20 вересня і закінчиться 26-го.

Село Хоббітон, побудоване в Новій Зеландії як декорації до трилогії Пітера Джексона "Володар перснів" Фото: Wikipedia

Як і у багатьох свят, включно з Великоднем і Різдвов, правильна дата Дня Хоббіта досі є предметом суперечок. У всьому винні розбіжності між григоріанським календарем і вигаданим календарем Шира - зеленої і мирної країни, населеної хоббітами. За "новим стилем" день народження Більбо і Фродо варто було б святкувати 12-14 вересня, але справжні фанати керуються виключно хоббітським літочисленням.

Згідно з сюжетом книги "Братство персня", саме 22 вересня 111-річний Більбо Беггінс влаштував у Хоббітоні велику вечірку з бенкетом, танцями і яскравими феєрверками, які привіз до села чарівник Гендальф. Свято детально зображене в однойменному фільмі Пітера Джексона, якому 18 грудня 2021 року виповнюється 20 років.

Шанувальники Толкіна знайшли безліч способів святкувати День Хоббіта. Одні влаштовують костюмовані бенкети, яким могли б позаздрити гості вечірки Більбо Беггінса, інші вирушають у походи босоніж на честь хоббітів, які не носили взуття (хоча далеко не всім клімат дозволяє втілити цю затію в кінці вересня), треті спокійно переглядають фільми Пітера Джексона з відерцем попкорну.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Hobbiton Movie Set (@hobbitontours)

Наймасштабніше дійство 22 вересня проходить у Новій Зеландії на знімальному майданчику фільмів "Володар перснів" і "Хоббіт" - колишньої вівчарської фермі, де в 1999 році побудували декорації Хоббітона. З 2002 року туди регулярно водять екскурсії, а в день народження Більбо і Фродо влаштовують справжній фестиваль. Гості можуть перевдягнутися в хоббітський одяг, спробувати "традиційні" страви, послухати живу музику, потанцювати і навіть переночувати в затишному готелі "Зелений дракон".

Як провести День Хоббіта

Як не дивно, читання "Володаря перснів" - найменш відповідний спосіб відсвяткувати День Хоббіта. Для цього існує окремий привід - День читання Толкіна, який святкують 25 березня разом зі святкуванням повалення Саурона - головного антагоніста роману і найлютішого ворога Вільних народів Середзем'я.

Якщо ресурси не дозволять вам вирушити в подорож у королівство ельфів, а здоровий глузд змушує триматися подалі Морок-лісу або Мордора, варто почерпнути натхнення у приємному і простому способі життя хоббітів.

Фото: кадр з фільму "Володар перснів: Братство персня" (2001)

Жителі Шира - гостинні створіння, які в свій день народження люблять дарувати подарунки, а не отримувати їх. Саме тому 22 вересня - чудовий привід пригостити вірне "братство персня" чимось смачненьким. Але врахуйте, що хоббіти можуть приймати їжу до 6 раз надень (на сніданок, другий сніданок, одинадцятигодинний перекус, полуденок, обід і вечерю), тому запастися частуваннями доведеться ґрунтовно.

Існує небагато точних даних щодо раціону хоббітів, але коли в книзі "Туди і звідти" гноми прийшли до Більбо Бегінса і проінспектували його комору, вони швидко визначилися з меню:

"Одні вимагали елю, інші - портеру, і всі без винятку - кексів. Покінчивши з кексами, перейшли на ячмінний калач з маслом... Добре б ще аґрусового варення і яблучного пирога! І пиріжків з м'ясом, і сиру!"

Фото: кадр із фільму "Хоббіт: Несподівана подорож"

У листі 1958 року Толкін порівнював свої вподобання зі смаками хоббітів, тому фанатам фентезі буде зовсім не важко влаштувати собі тематичний День Хоббіта за його підказкою.

"Я насправді хоббіт в усьому, окрім розмірів. Мені подобаються сади, дерева і поля; Я курю люльку, люблю гарну просту їжу, але ненавиджу французьку кухню. Я люблю і навіть наважуюся носити в ці похмурі дні жилетки з орнаментом. Захоплююся грибами; маю дуже просте почуття гумору (яке навіть мої вдячні критики вважають надокучливим). Я пізно лягаю і пізно встаю (по можливості). Я мало подорожую", - писав автор "Володаря перснів".

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від MyHobbitLife (@_myhobbitlife_)

Повчитися святкувати День Хоббіта також варто було б у італійських фанатів Толкіна, які вирушили до вулкану Везувій, щоб втопити в ньому "кільце всевладдя". Подорож затіяли заради того, щоб зібрати гроші на створення села хоббітів. За їхнім блогом MyHobbitLife в Instagram стежить понад 123 тисяч осіб, і хлопці перетворили своє життя на справжнє фентезі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм