Лайм

Google присвятив яскравий дудл Кано Дзіґоро. Як слабкий хлопчик став засновником дзюдо

У день народження японського спортсмена та педагога Google вшанував його пам'ять

28 жовтня Google присвятив дудл Кано Дзіґоро - японському педагогу, спортсмену та засновнику дзюдо, який народився цього дня 161 рік тому.

Дзюдо стало першим японським бойовим мистецтвом, яке визнали офіційним олімпійським видом спорту. Його міжнародній популярності сприяв і сам образ Кано - колись худого та слабкого хлопчика, який знайшов ефективний спосіб протистояти фізичній силі.

Кано Дзігоро у 1937 році Фото: Wikipedia

Назва дзюдо означає "м'який шлях", і цей спорт побудований на таких принципах, як справедливість, ввічливість, безпека та скромність. "Кано бачив у бойових мистецтвах спосіб об'єднати людей, навіть кидаючи супротивників на килим", - йдеться у заяві Google. Дудл, намальований художницею Синтією Юань Чен, складений у серію кадрів і зображує смиренність і наполегливу працю Дзіґоро в оволодінні мистецтвом дзюдо.

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Спорт Кано сягає корінням у його дитинство, в якому він був кволим і постійно зазнавав знущань і зневаги з боку однолітків. Щоб вибратися з цього сумного становища, Кано не став звертатися за допомогою до батьків, а вирішив за власним бажанням займатися джиу-джитсу.

"З дитинства я чув, що в Японії існує бойове мистецтво, зване джиу-джитсу, і що навіть слабка людина могла б, якби була досвідчена в джиу-джитсу, перемогти фізично переважаючого супротивника. Тому я вирішив вивчити джиу-джитсу за будь-яку ціну", - писав Кано у своїй автобіографії.

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Він почав займатися джиу-джитсу у віці 17 років, а вчителем його став майстер бойових мистецтв та колишній самурай Фукуда Хатіносуке. Удосконалюючи свою техніку, Кано дійшов висновку, що джиу-джитсу можна зробити менш травмонебезпечним та більш ефективним. Вже за 3 роки він відкрив своє додзьо, в якому почав викладати Кодокан дзюдо. Популяризувати нове бойове мистецтво йому вдалося завдяки перемогам учнів на змаганнях з джиу-джитсу та його власній активній педагогічній діяльності.

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Важливі посади Кано включали роботу директора початкової освіти при Міністерстві освіти Японії, а також президентство в Токійській вищій школі з 1900 по 1920 рік. Він відіграв ключову роль у включенні дзюдо та кендо у програми японських державних шкіл у 1910-х роках.

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Кано також був піонером міжнародного спорту. Він став першим азіатським членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та офіційно представляв Японію на більшості Олімпійських ігор, що проводилися з 1912 по 1936 рік.

Кано Дзіґоро помер у 1938 році від пневмонії, але дзюдо продовжило свій шлях. У 1950-х клуби дзюдо почали відкриватися в усьому світі, а в 1964 році бойове мистецтво було вперше представлене як олімпійський вид спорту на Олімпіаді в Токіо.

Фото: Cynthia Yuan Cheng / Google

Кано досі для багатьох є моральним авторитетом, у тому числі завдяки прихильності до ідеалів освіти. "Ніщо під сонцем не перевищує освіту. Навчаючи одну людину і відправляючи її в суспільство її покоління, ми робимо свій внесок, розвиваючи сотні майбутніх поколінь", - говорив він.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм