Лайм

"Українці не будуть мовчати, якщо щось не подобається". Інтерв’ю з Тімуром Мірошниченком про тиск на медіа, мовне питання та "п'яту колону"

Тімур Мірошниченко планує долучитися до написання радіодиктанту єдності

Український телеведучий Тімур Мірошниченко, який працює на каналі "1+1 Україна", вважає, що в нашій державі запущені позитивні процеси, пов’язані з вимогливістю громадян до ЗМІ, мовним питанням, розвитком демократичних цінностей тощо. В інтерв’ю "Апострофу Lime" Тімур розповів про сучасні проекти на українському телебаченні, а також відповів на запитання про радіодиктант єдності та знаменитостей, які були дотичні до російської сцени.

Тімур МірошниченкоФото: пресслужба 1+1 Україна

Читайте також: Зірка "Холостяка" перейменував Вакарчука після скандалу з ТЦК.

- Тімуре, часто можна почути думку, що "золота ера телебачення" закінчилася, зважаючи, що соціальні мережі, Тelegram-канал нарощували і нарощують аудиторію. Чи погоджуєтесь Ви з цим?

- Я вважаю, що зростає конкуренція, і це добре. Різні джерела інформації – завжди в плюс. Єдине, що потрібно вміти фільтрувати інформацію. Телебачення досі має величезну аудиторію і матиме її і надалі.

- Коли згасла гаряча фаза війни, розважальні шоу повернулися на екрани, а також почали повертатися в український простір знаменитості (наприклад, Потап, Каменських, Лобода, Дорофєєва, Брежнєва тощо), які були дотичні до російської сцени. Як вважаєте, ці люди мали право на помилку? Вони зможуть відбілити свою репутацію?

- Мені здається, що активна фаза війни не згасла, ми й досі у ній живемо. Це дискусійне питання в будь-якому разі. Все залежить від того, як людина наразі себе поводить, чи глибоко переосмислила свою позицію, розповідає про події у власному житті тощо.

- Тобто на вчинки, які були після 2014 року, не варто зважати і просто закривати очі?

- Що ви маєте на увазі?

Читайте також: Олег Винник зробив зізнання та "попросився в полон".

- Наприклад, у 2014 році, Потап на врученні премії RU.TV у Москві зняв штани і подякував Росії… Уже після повномасштабного вторгнення артист не гребував панібратством з росіянами, будучи за кордоном, зокрема у Дубаї.

- Наразі Потапа немає в нашому просторі. Але у нас свобода слова. Людина має право вільно висловлювати свої думки. А глядач сам вирішує, чи варто спостерігати за артистами-втікачами та іншими сумнівними особистостями чи все-таки варто викреслити їх зі свого життя. Публічні люди мають усвідомлювати власну відповідальність. Це саме так має працювати.

- Тімуре, яких проектів та шоу бракує українському телебаченню і чому? Чи можемо ми говорити про те, що український глядач став більш вибагливим?

- Ми можемо говорити про те, що глядач став більш вимогливим. Рівень критичного мислення в українців покращився, вони починають аналізувати те, що читають та дивляться. Звісно, що відсоток тих, хто хаотично споживає будь-який контент, теж високий. Але тенденція загалом позитивна. Зараз говорити про великі розважальні шоу не на часі, але телевізійні шоу, де можна просто відпочити від потоку новин і від того, що нас оточує навколо, розвантажити і переключити мозок, мають право на життя. Зокрема телебачення має формувати цей попит та інтерес. Це мають бути інтелектуальні шоу, проекти на історичну тематику. На каналі YouTube теж багато контенту, який розкриває історичні правди і неправди, наприклад "Реальна історія із Акімом Галімовим".

Читайте також: "Зловив 13 ножових": Дядя Жора розповів про поранення серця і клінічну смерть.

- Розкажіть про проект "Клуб 1%". Наскільки він актуальний для українців?

- Це перший проект про кмітливість, який поза часом, він завжди актуальний, бо направлений на активізацію роботи мозку, розкриває його надможливості. Граючи, ти можеш перевірити не лише свій мозок та когнітивні навички, а й запустити певні процеси, які відпочивали, можливо, навіть не з власної ініціативи. Цей проект допомагає відпочити та розвиватися водночас, а також проявити кмітливість, уважність, пам’ять, нетривіальне мислення. Я на собі перевірив ефективність "Клубу 1%", коли ми готувалися, то зіграли декілька ігор. І якщо аналізувати динаміку мого мозку, то якщо порівнювати першу гру і подальші – то це просто небо і земля. Мозок з кожною грою починає ширше мислити, аналізувати ситуацію та збирати дані. І це відображається і в повсякденному житті.

"Рівень критичного мислення в українців покращився"Фото: пресслужба 1+1 Україна

- До війни російська мова в ефірах українського ТБ та на радіостанціях була нормою, ведучими та суддями різноманітних талант-шоу були росіяни. Велика війна внесла певні корективи. На Вашу думку, наскільки мовне питання залишається болючою проблемою для України на всіх рівнях і в медіа зокрема? Як вважаєте, ми позбулися "п’ятої колони" в медіа, яка завжди займалася підривною діяльністю, а зараз "перефарбувалася"? Чи ці люди просто принишкли до кращих часів?

- Хтось принишк, а хтось навпаки - впевнено піднімає голову. Але знову ж таки спостерігається позитивна тенденція. Охочих хоча б у публічному просторі розмовляти українською стає значно більше. І це, звісно, динаміка, яка буде зберігатися. Я насправді в цьому питанні абсолютно спокійний та впевнений, що, не буду казати за три чи за п’ять років, але ми все одно прийдемо до того, коли в Україні українська мова стане основною мовою не лише ділового та публічного, а й побутового спілкування. Процеси запущено. Звісно, потрібно багато над чим працювати. І в мене особистий біль, коли, наприклад, я бачу на дитячому майданчику здебільшого російськомовних батьків і дітей в центрі Києва. Це боляче, але я розумію, що це процеси, які лише в ідеальному світі відбулися б дуже швидко. У нас вони рухаються повільніше.

Читайте також: Де зараз співак Олександр Воєвуцький - переможець "Караоке" і брат екссоліста гурту "Авіатор".

- Ви пригадали дітей. 2023 року Ви з дружиною усиновили дворічного хлопчика, якого назвали Марселем. Розкажіть, будь ласка, чи є труднощі?

- Це насправді безперестанна робота. Є питання щодо здоров’я дитини. Пару тижнів тому відбулася друга велика операція. Можливо, попереду ще буде, час покаже. Просто треба спостерігати. Дитина адаптувалася, вже наздоганяє свої показники у розвитку, які мають бути в його віці. Сім’я насправді творить дива у будь-якому разі.

Тімур з дружиною та синамиФото: instagram.com/timur.miroshnychenko

- Як Ви ставитесь до мобілізації? Чи готові Ви воювати? У Вас зараз відстрочка від мобілізації, бо маєте трьох неповнолітніх дітей?

- У нас насправді четверо дітей.

- Даруйте, кількість я не дорахувалась…

- Так, ми насправді працюємо у цій царині, допомагаємо дітям здобувати те, чого вони були позбавлені не за власною волею. Щодо мобілізації, то якщо буде така потреба, то я готовий піти воювати.

- Тімуре, в День української писемності та мови Ви писатимете радіодиктант єдності? Як ставитеся до того, що авторкою радіодиктанту національної єдності цьогоріч буде Оксана Забужко?

- Це чудово. Оксана Забужко – одна з найбільш шанованих українських літераторок, яку знають у світі. Я років з десять поспіль писав диктант, а також пригадую, як був ведучим радіодиктанту на Суспільному. Цього року також планую долучитися, якщо не матиму іншої роботи в цей момент.

Читайте також: Ольга Сумська показала небачені раніше фото покійної мами-акторки в день її народження.

- Нещодавно головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва заявила на тиск з боку влади. Як вважаєте, це може стати системним явищем, загрозою демократичним цінностям?

- Це в нашій державі неможливо, як на мене. Українці не будуть мовчати, якщо щось не подобається. Так завжди відбувалося і відбувається і буде відбуватися. Я сподіваюся, що це якась виняткова історія.

- Зважаючи на свій чималий досвід в медіа, особисто Ви стикалися з цензурою? Були такі випадки?

- Так як я переважно задіяний у розважальному жанрі, то таких випадків не пригадую у своїй практиці. Цензура – це ж передусім про суспільно-політичні проекти.

Під час роботиФото: пресслужба 1+1 Україна

- Як вважаєте, канал 1+1 має теплі стосунки з Офісом президента?

- Не знаю (сміється), це питання точно не до мене.

- На Вашу думку, Коломойський заслужено сидить у тюрмі?

- Я якось не заглиблювався у цю проблему, і вважаю, що відповідь на це питання має надати слідство.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

"Краще нехай діти вдають з себе тварин, ніж росіян". Інтерв’ю з Тетяною Трощинською про моду, війну, стиль Зеленських та квадроберів

Українська журналістка Тетяна Трощинська висловилася про стиль Зеленських, а також розповіла про шопінг та про те, що любить одягати.

"Захищатиму Сергія Жадана, а не тих, хто на нього котить бочку". Інтерв’ю з Олександром Положинським

Олександр Положинський розповів про військову службу, творчість в умовах війни та висловився щодо публічної критики Сергія Жадана.

"Особисто я не зіштовхувалася з цензурою на телемарафоні". Інтерв’ю з Марічкою Падалко

Українська телеведуча Марічка Падалко поділилася цікавою інформацією про Майкла Дугласа, розповіла про благодійну діяльність та роботу під час війни.