Лайм

"У США, як не дивно, бачила чимало росіян, які були за Україну". Інтерв’ю з Тонею Матвієнко

Тоня Матвієнко планує організувати вечір пам’яті Ніни Матвієнко

Нещодавно зіркове подружжя Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян гастролювали Америкою. "Апостроф Lime" поцікавився в Тоні, чим запам’яталися концерти по той бік океану, як вдалося допомогти українським воїнам, а також артистка зворушливо пригадала покійну маму та відповіла на запитання про українську культуру та шоубізнес.

Тоня МатвієнкоФото: особистий архів Тоні Матвієнко

Читайте також: "Мрію це побачити": телеведуча Ашіон спрогнозувала радикальну зміну населення України.

- Тоню, з якими емоціями Ви повернулися з Америки? Це ж були не просто концерти, а й психологічне перезавантаження?

- Я давно не була в Америці, ще до війни виїжджала. Це для мене зовсім інший світ. Справді, це навіть не стільки було пов’язано з концертами, скільки зі зміною декорацій, пошуком душевного спокою. Мені було дуже потрібно відпочити від думок про війну та про маму. Це важливо. Концерти відбувалися в Нью-Джерсі, Брукліні, Коннектикуті, Вашингтоні. Вони були невеликі, в камерній обстановці, але дуже затишні. До речі, на чужині я зустрілася з Катею Чілі і Василем Попадюком. І як не дивно, я бачила чимало росіян, які були за Україну. Але найголовніше, що ми не здаємося, допомагаємо один одному. Ми з Арсеном збирали лоти для ЗСУ.

- Ви, як і інші українські знаменитості, допомагаєте нашим захисникам. Що вдалося зібрати-закупити-передати?

- На це запитання краще відповість Арсен (чути кроки Арсена Мірзояна).

"Ми з 2014 року допомагаємо хлопцям разом з нашою командою"Фото: instagram.com/arsen_mirzoian/

Читайте також: Слава Дьомін чесно зізнався, чи мав роман з Лесею Нікітюк.

- Вітаю, Арсене. Розкажіть, якою бригадою опікуєтесь?

- Ми опікуємося декількома бригадами. Один автобус передавали в розвідку, але його розбомбив КАБ. І одразу за ним поїхав білий Vito, я його ще підписав "Наталія". Ми вчотирьох, Тоня, Олександр Лозовський, наш гітарист та я, з поїздки в Америку домовилися привезти для ЗСУ мінімум по автівці. Завтра одна з них вже прямує до 18 окремого батальйону морської піхоти. Взагалі, ми з 2014 року допомагаємо хлопцям разом з нашою командою на чолі з Юрієм Тирою. За час війни нашим воїнам вдалося переправити 1400 автівок.

- Дякую. Передайте слухавку дружині.

Тоня Матвієнко та Арсен МірзоянФото: особистий архів Тоні Матвієнко

- Тоню, а як Ви ставитеся до феномену Тейлор Свіфт у США та загалом у світі? На Вашу думку, у чому секрет "Тейлорманії"?

- Це справді щось унікальне, бо Тейлор переплюнула за кількістю аудиторії, зібраних стадіонів всіх артистів. Я навіть не знаю, щось в цих нотах, мабуть, є магнетичне для людей. Кожна її пісня ніби саундтрек до фільму, де музика підкреслює емоцію людини.

- І мова ж передусім про фанатів-підлітків…

- Сучасному поколінню молоді ця музика, як-то кажуть, зайшла. І мені також.

Читайте також: Який образ Олена Зеленська вибрала для обкладинки журналу ELLE.

- Зараз український культурний продукт стає все більш упізнаваним та затребуваним за кордоном. Як вважаєте, аби зберегти цей позитивний імідж, над чим потрібно працювати?

- Усі аспекти української культури активно розвивалися і до війни. Треба не зупинятися прославляти свою країну. За кордоном передусім у захваті від того, які ми люди, яка наша сутність. Багато хто вважав, що ми якась країна "третього світу", а насправді всі приємно вражені, наскільки ми об’єднані, комунікабельні, цікаві, а українські жінки – це взагалі скарб. За яку роботу не візьмуться, все виходить: і колесо поміняти, і вишити, і гарно наготувати тощо.

- Ви створили достатньо успішний дует з Романом Скорпіоном. Закономірно, одразу ж поповзли чутки про флірт та роман. Які у Вас стосунки з Романом? Яких творчих дуетів очікувати в майбутньому?

- Подібні дуети викликають такі плітки. Взаємодія артистів на сцені, емоції, оспівані в пісні, не можуть залишити байдужими та провокують розмови про особисте. Проте з Ромою ми гарні друзі та колеги, це просто творчість.

- А як Ви ставитеся до подружніх зрад? Змогли б таке пробачити?

- Це одвічне питання. Не знаю, що відповісти, бо не була в такій ситуації. Для мене це ніби порівняння з людьми, які, на щастя, не втратили своїх батьків. Тут можна говорити про різні рівні емпатії та розуміння. Відповісти на це запитання може та людина, яка щось подібне пережила.

Читайте також: Даніель Салем у ЗСУ розповів про хейт і показав "топ" коментар.

- Ваша покійна мама Ніна Митрофанівна привила Вам любов до творчості, пісні, культури і була душею та оберегом домівки. Ви виконуєте чудову пісню-присвяту "Ти це я". Як зараз Вам вдається зберігати присутність мами та ту атмосферу, яку вона створила?

- Донині в її кімнаті я все залишила, як і було. Вдома кожний куток нагадує про неї, ніби вона поряд. А на початку я взагалі не могла бачити людей, які мені нагадували про втрату - це було ніби різали по-живому. Взагалі наш зв’язок з мамою відбувається через її пісні, які я виконую на сцені. І це справді магія - це зустріч з мамою. А ще вона приходила до мене уві сні, та благословила, щоб я зробила вечір її пам’яті. Планую його на весну.

"Наш зв’язок з мамою відбувається через її пісні"Фото: особистий архів Тоні Матвієнко

- Чи збираєтесь брати участь у наступному Нацвідборі на "Євробачення"?

- Завжди мріяла взяти участь у "Євробаченні", але цьогоріч про це не думалось. Мені зараз не до "Євробачення". Я занурена в свій творчий процес. Днями відзняли кліп на мою нову пісню "Така як є", режисеркою та продюсеркою якого стала моя старша донька. Творчий процес відбувається паралельно з побутовими справами — з Арсеном робимо ремонт. Плюс закордонні гастролі, благодійні виступи для ЗСУ тощо.

"Я занурена в свій творчий процес"Фото: instagram.com/tonya_matvienko

Читайте також: Клопотенко відповів, чи готував Зеленському і чи спілкується з першою леді.

- На Ваш погляд, наразі українська культура та шоубіз стали сильнішими, ніж були на початку 2000-х?

- Звичайно. Це видно на всіх рівнях. На щастя, не існує російського контенту, який колись прикував увагу аудиторії на 99% (порівняно з українським). Зараз усі ми є частиною національного піднесення. Навіть на вокзалах чутно пісні, які піднімають наш дух. І ти собі думаєш: "Боже, чому цього не було раніше. Це ж скільки треба, щоб людей віддало життя за Україну, аби люди щось зрозуміли...".

- Чи часто спілкуєтесь зі своїми братами Андрієм та Януарієм? Андрій досі служить у Нацгвардії?

- Так, часто. Андрій досі в Нацгвардії, ми бачилися 8 жовтня на річницю. Брати часто телефонують, підтримуємо один одного. Януарій проводить богослужіння в Ніжині, знімає хатку і благословляє на небеса наших воїнів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

"Українці не будуть мовчати, якщо щось не подобається". Інтерв’ю з Тімуром Мірошниченком про тиск на медіа, мовне питання та "п'яту колону"

Український телеведучий Тімур Мірошниченко розповів, чим живе телебачення під час війни, він відповів на запитання про артистів, які працювали в Росії, та торкнувся мовного питання.

"Краще нехай діти вдають з себе тварин, ніж росіян". Інтерв’ю з Тетяною Трощинською про моду, війну, стиль Зеленських та квадроберів

Українська журналістка Тетяна Трощинська висловилася про стиль Зеленських, а також розповіла про шопінг та про те, що любить одягати.

"Захищатиму Сергія Жадана, а не тих, хто на нього котить бочку". Інтерв’ю з Олександром Положинським

Олександр Положинський розповів про військову службу, творчість в умовах війни та висловився щодо публічної критики Сергія Жадана.