Лайм

Джоан Роулінг, Гаррі Каспаров та інші інтелектуали виступили проти цензури на догоду "соціальній справедливості"

Понад 150 діячів культури, науки і медіа заступилися за свободу слова

Джоан Роулінг, Маргарет Етвуд, Салман Рушді, Гаррі Каспаров, Ноам Хомський та інші громадські діячі підписали відкритого листа із засудженням "культури скасування" - публічного бойкоту, з яким стикається все більше людей, чия позиція відрізняється від загальноприйнятої. Одним із прикладів подібного цькування стала Джоан Роулінг, котра висловила непопулярну думку про трансгендерних людей.

Фото: Getty Images

"Набір нових моральних установок послаблює наші норми відкритих дискусій і терпимості до відмінностей на користь ідеологічній відповідності, - йдеться в листі, опублікованому Harper's Magazine. - Вільний обмін інформацією та ідеями з кожним днем стає все більш обмеженим. Ми звикли очікувати такого від правих радикалів, але в нашій культурі все більше поширюється цензура: нетерпимість до протилежних поглядів, мода на публічне засудження і остракізм. Зараз дуже часто можна почути заклики до швидкої і суворої відплати у відповідь на імовірно неправильні думки і висловлювання".

Підписантів турбує, що редакторів звільняють за публікацію спірних матеріалів, книги вилучають за можливу недостовірність, журналістам забороняють писати на певні теми, професорам - цитувати літературні твори, дослідників звільняють за поширення академічних статей, а керівників організацій зміщують за незграбні помилки.

"Межі того, що можна говорити без загрози розправи неухильно звужуються. Письменники, художники та журналісти побоюються за свої засоби існування, якщо вони відступлять від консенсусу або просто будуть недостатньо старанно погоджуватися, - йдеться в листі. - Шлях до перемоги над поганими ідеями полягає у викритті, дискусії та переконанні, а не в спробах змусити людей замовкнути. Нам потрібна культура, яка залишає місце для експериментів, ризиків і навіть помилок. Нам необхідно зберегти можливість розбіжностей без тяжких професійних наслідків. Якщо ми не будемо захищати те, від чого залежить наша робота, ми не повинні чекати, що її захистить суспільство або держава".

У соціальних мережах думки з приводу листа розділилися. У той час, як деякі вирішили, що це лише "скарга привілейованих людей з великою аудиторією на критику", інші підтримали свободу думки і слова.

"Я повністю згоден з цим листом. Самозвані шукачі відьом, які переслідують людей за моральні промахи, руйнують репутацію, руйнують кар'єру і просувають культуру скасування, є протилежністю свободи слова та аргументованих дебатів", - написав у Твіттері Джон Бойн, автор книги "Хлопчик в смугастій піжамі".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси