Лайм

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий – автор відомої скульптури "Впевнена", що встановлена у Львові, розповів про мету своєї творчості.

"Я не намагаюся нікому, нічого довести. Я несу красу і вважаю це своєю місією. Говорити "красиво" на те, що мало хто сприймає — це важкий шлях. Люди частіше обирають легкий шлях тому, що не знають: на важкому шляху менше конкурентів. І в моїх потугах "іншої" краси, в мене їх немає. Люсьєн Фрейд — помер, автори "Скіфських баб" — померли давно, автори "Палеолітичних Венер" — померли ще давніше. Залишився один Фернандо Ботеро. Але я й не вважаю його своїм конкурентом", — розповів автор під час презентації своїх робіт у просторі першої благодійної галереї сучасного мистецтва Art Ukraine Gallery.

Василь Корчовий, якого в соцмережах охрестили найскандальнішим скульптором 2023 року, представив публіці серію робіт "Неформатної краси" в Києві. Його скульптура "Впевнена" з цієї ж серії, стала об'єктом дискусій і зазнала нападу зловмисників. Українці стали свідками полеміки навколо скульптури Василя Корчового - арт-об'єкт являє собою триметрову статуру оголеної жінки пишних форм. Скульптура, яка була встановлена в одному із львівських парків, викликала бурхливу дискусію у суспільстві щодо прийнятності "стандартів" жіночого тіла.

Сам Василь Корчовий щодо негативної реакції частини спільноти процитував Конфуція: "У всьому є своя краса, але не кожен здатний її побачити".

Під час заходу відбулась відкрита дискусія з відомим українським психологом Єгором Тополовим "Нетерпимість до мистецтва поза сталими канонами краси як лакмус рівня культури суспільства чи психологічна втома від реалій?".

"Творча еліта має більше проводити просвітницьких діалогів з людьми. Мистецтво не має подобатись усім, але жоден витвір мистецтва не заслуговує на глумління. Саме невігластво людей — основна причина того, що скульптура "Впевнена" у Львові була умисно пошкоджена", — пояснив учасник дискусії в Art Ukraine Gallery відомий психолог Єгор Тополов.

Співзасновниці першої благодійної галереї сучасного мистецтва Art Ukraine Gallery - заслужена діячка мистецтв України, президентка ГО "Фонд гуманітарного розвитку України" Наталія Заболотна та меценатка, очільниця ГО "Відчуй" Людмила Пишна наголосили, що з моменту відкриття галереї було зібрано 1,8 млн грн благодійних внесків на користь поранених внаслідок війни дітей, які проходять реабілітацію в "Охматдит", також на реабілітацію українських військових, які втратили слух на фронті.

В Art Ukraine Gallery представлено 50 імен, 300 унікальних творів українського сучасного мистецтва на території 3-го поверху в ТЦ "Домосфера". Загальна площа галереї становить 2000 м2. Вхід вільний.

Новини партнерів

Читайте також

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси