Лайм

Коронавірус поклав кінець Князівству Хатт-Рівер - найстарішій мікронаціі Австралії

Віртуальна держава проіснувала 50 років і стала популярною туристичною визначною пам'яткою

Мікронація, що випускала власні паспорти, водійські права і валюту, покінчила зі своєю 50-річною незалежністю: економічні наслідки епідемії Covid-19 і величезні борги змусили самопроголошене Князівство Хатт-Рівер здатися Австралії, повідомляє CNN.

"Князь" Хатт-Рівер Леонард Кесл з дружиною Ширлі Фото: WEST AUSTRALIAN NEWSPAPERS

Мікронаціі (віртуальні держави) - це організації, які претендують на статус суверенних, але, на відміну від Ватикану та інших карликових держав з міжнародно визнаним суверенітетом, не вважаються незалежними згідно з законом. За останні десятиліття громадяни Австралії багато разів проголошували незалежність всередині країни, але жодна з мікронацій не отримала такої популярності, як Князівство Хатт-Рівер.

Історія Хатт-Рівер бере початок 1970 року, коли покійний "князь" Леонард Кеслі, незадоволений новою квотою на вирощування пшениці, захистив своє фермерське господарство незвичайним способом. Він використав юридичну лазівку, щоб відокремитися від Австралійського союзу, і створив в ізольованій частині Західної Австралії "князівство". Площа угідь більш ніж в 2 рази перевищувала площу півострова Макао, де проживає 653 100 чоловік, але населення Хатт-Рівер на той момент сягало всього 30 чоловік.

Хатт-Рівер на карті Австралії Фото: Wikipedia

Хоча австралійський уряд не визнав суверенітет князівства, воно діяло як незалежна держава. Його уряд видавав візи і водійські права, паспорти й валюту, випускав власні марки, вивішують свій прапор і управляв 13 зарубіжними офісами в 10 різних країнах, включаючи США і Францію. Більш того, в 1977 Князівство Хатт-Рівер оголосило Австралії війну через податковий тиск. Леонард Кеслі повідомив про це владі, і не дочекавшись відповіді, написав австралійському Генерал-губернатору листа: "Суверенність автоматично надається країні, яка в стані війни не була переможена. І якщо стан війни не визнано іншою стороною після того, як їй повідомили про оголошення війни, ці ж правила застосовуються до їхніх відносин". Кеслі вважав, що відповідно до Женевської конвенції цей прецедент дозволяє вважати його володіння незалежним князівством.

Коли князь Леонард помер в лютому 2019 року, він залишив після себе борги в розмірі $ 2,15 млн, через які його син і наступник, князь Грем Кеслі, оголосив про продаж землі для виплати боргу.

"Дуже сумно, коли твій батько будував щось протягом 50 років, а потім тобі доводиться це руйнувати, - сказав Кеслі журналістам. - Зараз в усьому світі дуже важкі часи для економіки і здоров'я, і ми теж це відчуваємо".

Бюстр Леонарда Кеслі в Хатт-Рівер Фото: Wikipedia

Хоча Леонард Кеслі спочатку відокремився від Австралії через незгоду з правилами ведення сільського господарства, він перетворив князівство в унікальну туристичну локацію. Протягом 50 років туристи з усього світу підтримували його економіку, але криза туристичної галузі знищила одне з основних джерел доходу Хатт-Рівер.

Останні 15 років "королівська родина" Хатт-Рівер багато працювала, щоб зацікавити туристів. Відвідувачів, які прибули в готель, зустрічав член сім'ї, за 2,5 долара надавав їм в'їзну візу, а потім співробітники князівства проводили екскурсію, пояснюючи місцеву історію. Мандрівники могли відвідати поштове відділення князівства, відправити лист або купити марки Хатт-Рівер, роздивитися Департамент пам'ятних речей та Історичне товариство, перш ніж поїсти в його кафе. Була в Хатт-Рівер і валюта: 1 долар Хатт-Рівер обмінювали на 1 австралійський.

"Кордон" Князівства Хатт-Рівер і Австралії Фото: Wikipedia

"У мене стільки прекрасних спогадів про життя тут, - каже Грем Кеслі. - Після смерті мами в 2013 році я п'ять років працював разом з батьком, і це було більше, ніж просто стосунки батька і сина, у нас були дуже глибокі робочі відносини. Те, що він створив тут за останні 50 років, приголомшливо, це дійсно унікальна історія, про яку читали люди в усьому світі, і тепер про неї не мають забувати".

  • Тим часом на вулиці Італії повернулася традиція майже 400-річної давності. У роки чуми в країні вигадали "винні вікна" , і тепер це нова фішка в дні пандемії Covid-19.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.