Лайм

У мережі лають "Оскар" за нові правила. Все і справді так критично? Пояснюємо максимально коротко

Які правила вводять академіки і що проґавили інтернет-критики

Американські кіноакадеміки оприлюднили нові правила, яких з 2024 року необхідно дотримуватися для того, щоб той чи інший фільм міг бути номінований на премію "Оскар" у категорії "Кращий фільм". Якщо вже зовсім коротко, то проекти мають відповідати деяким суворим критеріям з урахуванням гендерних аспектів, сексуальної орієнтації, раси, етнічної приналежності та інвалідності. Це черговий крок в сторону інклюзії та різноманітності, який також став свого роду відповіддю на звинувачення в "занадто білому "Оскарі".

Незабаром після оголошення нових правил у соцмережах розгорілися гострі дискусії. В окремих випадках спостерігалася відверта істерика, і як нам здалося, на це є дві причини: не зовсім вірна подача інформації у ЗМІ (в деяких заголовках - відверта маніпуляція) та неуважність інтернет-критиків до деталей. Адже якщо розібратися, виявиться, що нові правила доволі лояльні (при цьому велика їх частина вже і так давно виконується) та створені, перш за все, з метою підштовхнути індустрію кіно до важливих змін. А тепер про найголовніше.

Рамі Малек, Олівія Колман, Реджина Кінг і Махершала Алі на 91-й церемонії вручення премій "Оскар" (2019 рік) Фото: Getty Images

Академіки озвучили перелік нових стандартів (A1, А2, А3; B1, B2, B3; C1, C2 і D), які, як уже згадувалося вище, поки будуть застосовуватися тільки до категорії "Кращий фільм". І щоб з 2024 року проект міг поборотися за статуетку, він повинен дотримуватися двох будь-яких стандартів. Наприклад, А1 та B2. При цьому кількість стандартів дає авторам масу варіантів на вибір. Далі про кожен стандарті докладніше.

Стандарт A. Репрезентація в кадрі, теми та наративи (для його виконання фільм повинен відповідати одному з трьох наступних критеріїв):

  • А1: Виконавці головних ролей або ключових ролей другого плану. Щонайменше один з них повинен бути представником так званих недопредставлених рас чи етнічних груп (азіати, афроамериканці, латиноамериканці, корінні народи...)
  • А2: Основний акторський склад. Щонайменше. 30% всіх акторів другого плану і далі повинні представляти хоча б дві групи з перерахованих далі: жінки, расові або етнічні групи, ЛГБТК+, люди з когнітивними або фізичними обмеженнями.
  • А3: Основа сюжету, його головна лінія або наратив повинні розгортатися навколо тих же недопредставлених груп, що і в стандарті А2.

Стандарт В. Керівники проекту та знімальна група (для його виконання фільм повинен відповідати одному з наступних критеріїв):

  • B1: Керівники та голови напрямків. Щонайменше дві керівні позиції (режисер, продюсер, оператор, костюмер і так далі) повинні займати представники груп з пункту А2. І хоча б одна повинна дістатися представнику расових або етнічних груп з пункту A1.
  • В2: Інші ключові позиції (головні помічники, супервайзери) повинні займати хоча б шестеро представників расових або етнічних груп з пункту А1.
  • В3: Загальний склад знімальної групи. Щонайменше 30% знімальної групи фільму повинні складати представники груп з пункту А2.

Стандарт С. Допуск і можливості в індустрії (для його виконання фільм повинен відповідати двом наступним критеріям):

  • С1: Навчання та стажування. Дистриб'ютор або компанія, яка фінансує проект, повинна виступати також організатором оплачуваного навчання або стажування для кола людей, до якого входять представники груп з пункту А2.
  • C2: Розвиток навичок знімальної групи. Дистриб'ютор або компанія, яка фінансує проект, пропонує навчання, стажування або вакансії для розвитку навичок у знімальної групи представникам груп з пункту А2.

Стандарт D. Штат (для його виконання фільм повинен відповідати наступному критерію):

  • До кола штатних керівників вищої ланки студії або кінокомпанії повинні входити кілька представників расових або етнічних груп з пункту А1 та груп з пункту А2.

Висновок

При детальному вивченні нові правила кіноакадеміків зовсім не здаються обурливими. Як мінімум, з тієї причини, що світ і його населення різноманітні. До того ж, якщо уважніше придивитися до фільмів останніх кількох років, ми побачимо, що більшість перерахованих вище пунктів виконуються без будь-яких правил Академії. Тобто глобальних змін в правилах "Оскара" не відбулося, а в самій індустрії вони цілком можуть бути - можливості реалізувати себе в кіно тепер безсумнівно відкриті для всіх.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати