Чимало людей хоча б раз у житті куштували смачний і корисний напій – березовий сік, який отримують зі стовбурів та гілок берези. Коли та як правильно це робити, щоб не нашкодити деревам, докладно розповідається у повідомленні Фонду гуманітарної підтримки працівників лісового господарства України "Відкритий ліс" .
Коли збирати березовий сік?
Сокорух починається навесні з першими відлигами і продовжується до розпускання бруньок. Найкращий період для цього – з 1 до 20 квітня. Збирати напій необхідно протягом світлового дня, доки у березах активно циркулює ця поживна рідина.
Де збирати березовий сік?
У лісі серед беріз, яким понад 30 років. Діаметр стовбура таких дерев повинен перевищувати 30 см, причому чим старіше дерево – тим краще і для збирання соку, і для самої берези. Отвори краще робити з північного боку дерева.
Як збирати березовий сік?
Збирати березовий сік для своїх потреб можна без будь-яких дозволів, дотримуючись у простої умови – не псувати молоді берези (діаметром до 20 см). Слід враховувати, що в жодному разі не можна користуватися сокирою.
Робимо отвір для збирання березового соку на висоті приблизно 1,5 м від землі, де знаходиться найсмачніший сік. Крім того, отвір рекомендують вирізати з північного боку берези - там, як правило, більше березового соку.
Дрилем висвердлюємо або вирізаємо акуратно ножем отвір у стовбурі глибиною 2-3 см, напрямок - знизу вгору, в нього вставляємо пластиковий наконечник системи для крапельниці (свердло повинно мати той же діаметр, щоб наконечник входив в отвір щільно), інший кінець системи опускаємо в ємність. Збирати його потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, головне, щоб воно не було пластиковим – пластик додає березовому соку зайвого присмаку.
3-літрова банка під 30-річною березою заповнюється приблизно за 6 годин.
За 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3 л березового соку. Якщо не дотримуватись цієї норми і та зібрати 4-5 л і більше, це може призвести до швидкого виснаження дерева і навіть до його загибелі.
Після збору соку отвір необхідно обов'язково закрити мохом, смолою берези, пластиліном або забити короткою сухою гілочкою, яку попередньо необхідно змастити садовим варом для запобігання зараженню та загибелі дерева.
Як пити березовий сік?
Березовий сік зазвичай вживають замість компоту, але з медичної точки зору пити його краще за все по 1 склянці приблизно 3-4 разів на день за півгодини до їжі. Якщо є кашель або застуда, березовий сік слід підігріти, можна розбавити молоком; полоскати ним потрібно горло - якщо це ангіна або інші захворювання горла.
Свіжозібраний березовий сік можна зберігати в холодильнику або льоху не більше 2-х діб. Його також можна законсервувати або приготувати з нього квас, вино, лимонад.
- Раніше ми розповіли, які напої приготувати із березового соку.
- Читайте також на theLime, як правильно закрити березовий сік.