Лайм

Які кришки використовувати для консервування та як їх стерилізувати: 4 способи

Досвідчені господині не бояться робити заготовки на зиму та знають ці методи

Літо для багатьох господинь – гаряча пора, адже потрібно встигнути засолити огірки та помідори, а також закрити різноманітні салати, компоти та варення на зиму. А в умовах війни та продовольчої кризи така консервація може суттєво знизити витрати у холодну пору року. Однак господинь-початківців часто лякають всі підготовчі процеси, без яких немає гарантії, що продукт вийде якісним. theLime вирішив докладніше розповісти, які види кришок для консервації існують та як їх правильно стерилізувати.

Які кришки використовувати для консервування на зиму?

1. Бляшані кришки

Цей вид кришок використовували ще наші бабусі та прабабусі – це кришки, які закочуються за допомогою ключа. Їхня велика перевага у тому, що вони недорогі та підходять як для солоної, так і для солодкої консервації.

Бляшані кришки бувають лаковані (жовті) і нелаковані (як правило, білі). Вибираючи їх, слід враховувати, що кришки з білого нелакованого металу не підходять для консервування кислих плодів. Справа в тому, що вони окислюють олово, і консерви виходять з неприємним металевим присмаком. Тому краще вибирати бляшані кришки з захисним шаром лаку з внутрішньої та зовнішньої сторони. У таких кришок є термін придатності – три роки.

Стерилізують їх, як правило, шляхом кип'ятіння в каструлі з водою.

Фото: pinterest.com

2. Термокришки

Термокришки (або, як їх ще називають, пластикові кришки, але це не прості капронові кришки, а спеціальні – для консервації) підходять в основному для варення та компотів. Вони прості у використанні – не потрібні ніякі пристрої для закочування. Їх необхідно занурити на 15 секунд у гарячу воду (70-80°С) і швидко натягнути на банки. Після повного остигання в центрі кришки має утворитися невелике поглиблення - це означає, що кришку наділи правильно, і вона створює вакуум у банці. Використовувати її можна лише один раз.

Фото: pinterest.com

3. Кришки твіст-офф (із закруткою)

Для таких кришок також не потрібен закочувальний ключ, вони підходять для консервації різних продуктів. Недоліком є необхідність використання банок із певним різьбленням. Ще один нюанс - оскільки ці кришки теж металеві, купувати потрібно лише ті, у яких внутрішня сторона покрита лаком. Такі кришки одноразові, але їх можна використовувати кілька разів, якщо вони не протікають.

Такі кришки стерилізують над парою або в гарячій воді при температурі не більше 60°С, загвинчують і щільно притискають до скла банки.

Фото: pinterest.com

4. Вакуумні кришки

Найсучасніший вид – вакуумні кришки. За допомогою них створюється вакуум у банці, а отже, мікроби не розмножуватимуться на продуктах. Коштують вони трохи дорожче, проте їх можна повторно закривати до 200 разів. Використовувати такі кришки можна з будь-якими скляними банками – з різьбленням або без.

Такі кришки разом із клапаном та прокладкою стерилізують звичайним способом у киплячій воді протягом 1-2 хвилин.

Фото: pinterest.com

5. Скляні кришки

Це раритетний вид кришок, на сьогодні вони майже не випускаються. У той же час це найекологічніший вид кришок, ще одна перевага – вони багаторазові та прості у використанні. Щоб закрити консервацію, між банкою та простерилізованою кришкою поміщають кільце з еластичної гуми, а зверху їх притискають спеціальним затискачем.

Стерилізують такі кришки так само, як і скляні банки – в окропі чи духовці.

Фото: pinterest.com

Як стерилізувати кришки для консервації?

1. У духовці

Перед стерилізацією необхідно промити кришки за допомогою мочалки у содовому чи мильному розчині. Потім їх викладаємо на решітку духовки, закриваємо її та встановлюємо температуру 100-110°C.

2. У каструлі

Спочатку необхідно промити кришки в мильному чи содовому розчині.

У невеликій каструльці доводимо до кипіння воду, опускаємо кришки і кип'ятимо мінімум 15 хвилин. Після кип'ятіння їх необхідно акуратно дістати – у жодному разі не опускаємо у воду руки. Для цього потрібно використовувати спеціальні щипці.

3. На водяній бані

Беремо каструлю та на 2/3 обсягу заповнюємо її водою. Потім встановлюємо зверху металеве сито або друшляк, який зверху викладаємо попередньо промиті кришки.

4. У пароварці

У пароварці (або мультиварці) можна одночасно стерилізувати і банки, і кришки. Для цього потрібно заздалегідь ретельно вимити їх та помістити у пристрій, налити воду. У режимі варіння (або "На пару") встановлюємо час на 15-20 хвилин.

Зазначимо, що не можна стерилізувати кришки з резинками, оскільки вони можуть розплавитися. Також не варто робити це в мікрохвильовій печі або посудомийній машині.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару