Лайм

Як на зиму заготовити петрушку, щоб була як свіжа: найкращі способи

Зробити це простіше простого

Чимало господинь намагаються максимально використовувати літо і початок осені, щоб підготуватися до холодної пори року. Особливо це актуально в умовах продовольчої кризи, що насувається, і зростання цін на продукти у зв'язку з повномасштабною війною. І якщо ви вже знаєте, як зберегти врожай м'яти або кропу, саме час зробити те саме і з петрушкою. theLime ділиться з вами простими способами, як засушити, заморозити або заготовити її із сіллю.

1 спосіб висушити петрушку

Як висушити петрушку в пучках?

Ретельно промиваємо зелень у друшляку, якщо бруд залишився, залишаємо її на 5 хвилин у глибокій мисці. Після цього розкладаємо на паперових рушниках і даємо висохнути протягом години. Потім зв'язуємо зелень у пучки, підвішуємо в сухому, добре провітрюваному приміщенні. Сушити петрушку слід щонайменше 5-10 днів. Потім подрібнюємо висушену сировину, складаємо у скляну або жерстяну ємність і герметично закриваємо кришкою.

Як висушити петрушку в духовці?

Набагато швидше з цим завданням впорається духовка. Попередньо вимиту петрушку подрібнюємо і викладаємо тонким шаром на деко, вистелене пергаментом. Розігріваємо духовку до 45-50°С і сушимо з відкритими дверцятами від 1,5 до 6 годин залежно від шару зелені. Також потрібно не забувати періодично перевертати петрушку, щоб вона просушилася рівномірно.

Як висушити петрушку в електросушарці (дегідрататорі)?

Перед тим, як відправити зелень в електросушарку, промиваємо її в проточній воді, сушимо на паперових рушниках. Відрізаємо тверді частини петрушки, залишаючи тонкі гілочки. Потім рівномірно розподіляємо на піддонах чи сітках із невеликим відступом від центру лотка. Включаємо спеціальний режим "Для трав" або вручну встановлюємо температуру 40-45°С. Щоб зелень просохла рівномірно, лотки з петрушкою потрібно міняти місцями кожні 1,5 години. Час сушіння залежить від вологості навколишнього повітря та розміру нарізки зелені – як правило, достатньо 6-8 годин. Зберігати таку приправу найкраще у щільно закритих банках чи фольгованих пакетах.

Фото: pinterest.com

2 спосіб – заморозити петрушку

Як заморозити петрушку у харчовій плівці?

Промиту петрушку подрібнюємо ножем. Розподіляємо її на поверхні харчової плівки і загортаємо рулетиком у своєрідні ковбаски. Відправляємо на зберігання у морозильну камеру. Перевагою цих заморожених рулетиків є те, що при необхідності можна легко відрізати потрібну кількість зелені ножем, а решту прибрати назад у морозильну камеру.

Як заморозити петрушку у формах для льоду?

Промиту зелень пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо блендером, щоб вона пустила свій сік. Потім викладаємо отриману масу в спеціальні формочки для льоду та відправляємо на зберігання у морозилку. Такі кубики можна кидати у перші страви під час приготування. Така консервована зелень зберігається 6-12 місяців за температури -15-20°С.

Фото: pinterest.com

3 спосіб засолювання

Ще один спосіб, який використовували ще наші бабусі та прабабусі, за допомогою солі. Петрушку промиваємо, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Потім дрібно ріжемо ножем. Заздалегідь готуємо стерильні банки.

Змішуємо петрушку та сіль у співвідношенні – 100 г зелені на 20 г солі. Щільно набиваємо стерильні банки отриманою сумішшю, закриваємо кришкою та відправляємо у прохолодне місце з температурою +7-8°С.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються