Лайм

Чи правда шкідливо повторно кип'ятити воду для чаю або кави: науковець розвінчав міф

Не варто лякатися завчасно

В Інтернеті іноді виринають статті про небезпеку повторного кип'ятіння води для чаю або кави. У ній, нібито, підвищується концентрація хімікатів, які можуть нашкодити. Ось, що про це розповів Джозеф Шварц – хімік, письменник та викладач Університету Макгілла в Канаді.

Читайте також: Чи можна їсти крупи, в яких завелися жучки: експерти здивували відповіддю.

Фото: pixabay.com

У колонці для університетського сайту вчений підкреслив, що розмови про шкоду повторно кип'яченої води - безпідставне розпалювання страху серед населення. В якості прикладу він навів фторид - одну з хімічних сполук, якій приписують небезпеку кип'яченої води.

Припустимо, ви налили літр води в чайник і закип'ятили її. У цьому літрі води міститься невелика фторида (1 мільйонна частка). Потім ви берете 200 мл окропу, щоб приготувати чашку кави чи чаю. За словами Шварца, так ви проковтнете 0,2 мг фториду. Якщо після цього ви будете кип'ятити воду до тих пір, поки випарується ще 100 мл, а потім візьмете 200 мл для наступної чашки кави, ви проковтнете 0,22 мг фториду.

Читайте також: Чому старий шоколад біліє і чи можна його їсти.

"Це незначна різниця, навіть якби була проблема з такою кількістю фториду (а її немає). Той самий аргумент застосуємо і до будь-яких інших розчинених речовин у воді. Припускати, що приготування наступної чашки кави з кип'яченої води вплине на здоров'я, - це абсолютна нісенітниця", - пише Шварц.

Якщо говорити про чай, невелика різниця все ж таки є, але вона не має нічого спільного з токсичністю. Проблема смаку: кип'ятіння витісняє кисень із води, а позбавлена кисню вода має прісний смак.

Дізнайтеся також, які ознаки вказують, що м'ясо зіпсувалося, і їсти його не можна.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати