RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Скандали і розпуск: що чекає Верховну раду в новому політичному сезоні

Парламент може стати центром нових гучних скандалів

Парламент може стати центром нових гучних скандалів У вересні стартує новий політичний сезон в Україні Фото: УНІАН

Традиційно після святкування Дня Незалежності 24 серпня в Україні відкривається новий осінній політичний сезон. Українські політики закінчують літні відпустки та готуються з головою зануритися в море конкуренції за ресурси в структурах влади. Верховна рада стане головним епіцентром політичної конфліктності і протистояння між коаліцією, представленою "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом", та широкою різношерстою опозицією з боку фракцій "Опозиційного блоку", "РПЛ", "Самопомочі" і "Батьківщини". Це неминуче позначиться на ефективності роботи парламенту і може привести його до розпуску вже в 2017 році.

Головними тенденціями в осінній роботі парламенту стануть його конфліктність, законодавча неефективність і подальше усунення цього інституту від вироблення важливих державних рішень. У свою чергу високі тарифи, зубожіння населення, девальвація гривні, невирішений конфлікт на Донбасі та повільні реформи сприятимуть активізації дискусій про необхідність проведення дострокових парламентських виборів навесні або восени 2017 року. Цього будуть домагатися всі політичні гравці, які незадоволені консолідацією влади в руках Порошенка та економічними апетитами його оточення. Таким чином, парламент стане головним епіцентром політичної конфліктності й протистояння між "вузькою коаліцією", представленою БПП-НФ, і "широкою різношерстою опозицією" з боку фракцій "Опозиційного блоку", "РПЛ", "Самопомочі" та "Батьківщини".

Для президентської партії БПП "Солідарність" та її вимушеного союзника в особі "Народного фронту" важливо вистояти і зберегти коаліцію "на двох". Планова робота вищого законодавчого органу буде паралізована політичними опонентами влади, однак найбільш важливі рішення прийматимуться за допомогою депутатських груп "Воля народу" і "Відродження". У разі необхідності для мобілізації додаткових голосів влада буде також використовувати перевірені методи - правоохоронну палицю та антикорупційні важелі.

На тлі нормалізації відносин Порошенка з Ігорем Коломойським у вузьких політичних колах інтенсивно ходять розмови про створення на базі груп "Воля народу" і "Відродження" великої депутатської групи "Наш Край". Вже в середині вересня нова мега-група, до якої будуть входити екс-регіонали, може нараховувати не менше 60 депутатських штиків. Головними інструментами політичної конкуренції для БПП і НФ стане акцентування уваги на загрозі російського вторгнення і необхідності забезпечення політичної єдності з метою стабільності й реалізації реформ.

Інші великі гравці ВО "Батьківщина" та "Опозиційний блок" зацікавлені розхитати постмайданну архітектуру влади на чолі з Порошенком і зробити дострокові вибори. "Батьківщина" і "Опозиційний блок" будуть використовувати проблему високих тарифів і погіршення соціально-економічної ситуації в країні. Політична риторика та стратегічні цілі "Оппоблоку" і "Батьківщини" збігаються, однак відкритий альянс загрожує серйозними репутаційними втратами. Тому формат співпраці залишатиметься ситуативним доти, доки не дозріють зовнішньополітичні передумови, наприклад досягнення геополітичного консенсусу між Заходом і РФ щодо України. Варто зазначити, що позиції "Опозиційного блоку" і "Батьківщини" близькі з питань врегулювання конфлікту на Донбасі й підготовки нової Конституції, про що нещодавно говорила Надія Савченко. Також "Оппоблок" буде час від часу намагатися мобілізувати громадську думку за допомогою актуалізації релігійних питань.

"РПЛ" і партія "Самопоміч" спробують конвертувати сформовану політичну кон'юнктуру в електоральний і фінансовий капітал. Ці партії в разі дострокових виборів мають усі шанси знову потрапити до парламенту. Тому Олег Ляшко, Андрій Садовий не будуть особливо виступати "за" або "проти" дострокових парламентських виборів. Вони стануть просто вичікувати і набирати політичні бали.

"Самопоміч" після "сміттєвого скандалу" була змушена зменшити свою критичну риторику проти президента. Вона продовжує м'яко утримувати генеральну лінію, в якій критикує Мінські угоди і реформу децентралізації в частині особливого статусу місцевого самоврядування в так званих ДНР і ЛНР. Щодо політичних альянсів останнім часом спостерігається зближення Садового з Віталієм Кличком, який також має намір відродити "УДАР". Столична фракція "Самопомочі" все частіше голосує в унісон з більшістю київського мера в Київраді. В обмін на голоси київська муніципальна влада дозволила, щоб львівські комунальники перевезли частину сміття в столицю на переробку.

"Радикальна партія" буде звинувачувати владу в корупції та робити різні кроки, спрямовані на посилення власних рейтингів. У політичних колах циркулює інформація про те, що найближчим часом "РПЛ" посилиться ще одним яскравим персонажем – Володимиром Парасюком, який нещодавно зі скандалом вийшов з УКРОПу. Не виключено, що "радикали" придумають нові форми протесту та блокування роботи парламенту або, наприклад, вимагатимуть визнати на законодавчому рівні геноцид українців з боку поляків у часи Волинської різанини в 1943 році.

Високий рівень політичної конфліктності негативно впливатиме на законотворчу діяльність парламенту. Слабкий парламент вигідний для Порошенка, який за обставин, що склалися, ще більше посилить свій вплив на політичний простір в країні. Водночас за грамотної роботи політичних менеджерів Банкової конфліктний парламент може виконати роль громовідводу не тільки для уряду Гройсмана, а й особисто для Порошенка.

Є ймовірність, що протягом осені парламент, як губка, може ввібрати в себе всю хвилю громадського обурення і невдоволення, як свого часу сталося з урядом Яценюка. Тому восени Петро Порошенко заради свого політичного виживання може дозволити можливу кризу шляхом розпуску парламенту вже в 2017 році.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України