RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будуть корчити дурня: чого чекати від Росії на зустрічі "нормандської четвірки"

Захід вже не розраховує на виконання Києвом політичної частини Мінської угоди

Захід вже не розраховує на виконання Києвом політичної частини Мінської угоди Зустріч голів держав в Нормандському форматі все ж відбудеться в Берліні 19 жовтня Фото: EPA/UPG

Зустріч у "нормандському форматі" 19 жовтня все-таки відбудеться. Причому за участю лідерів усіх чотирьох країн. Востаннє Петро Порошенко мав можливість обговорити з російським президентом війну на Донбасі і виконання Росією зобов'язань навесні, та й то — в телефонному режимі. Остання зустріч "четвірки" відбулася рік тому. Експерти не очікують від майбутнього прийому у Меркель проривних результатів, однак відзначають доволі позитивний для Києва момент: західні учасники переговорів тепер набагато менш наполегливо вимагають від Києва виконання політичної частини Мінських домовленостей, що передбачає надання спеціального статусу Донбасу та проведення виборів на окупованих територіях Сходу України.

Зустріч у "нормандському форматі" в Берліні 19 жовтня все-таки відбудеться, як повідомили у вівторок в Адміністрації президента України. За даними Reuters, отримано згоду всіх чотирьох сторін. Таким чином, вперше за кілька місяців зустрінуться президенти України і Росії, які вже тривалий час не спілкувалися навіть у телефонному режимі. З моменту останньої зустрічі "нормандської четвірки" пройшов рік. Як відомо, перша зустріч відбулася в червні 2014 року у французькому містечку Бенувіль, у Нормандії. А от у Німеччині Володимир Путін не був з моменту анексії Криму.

До речі, ще в понеділок речник російського президента Дмитро Пєсков нарікав, що до 19 жовтня залишилося занадто мало часу, і тому особливих шансів влаштувати зустріч "четвірки" немає.

Як сказано в повідомленні АП, зустріч покликана змусити Росію виконувати умови Мінських угод в частині безпеки. Німецька сторона, правда, просто повідомляє, що обговорюватимуться подальші кроки у виконанні "Мінська". Тим часом Петро Порошенко під час візиту до Норвегії у вівторок заявив, що сам не дуже оптимістично налаштований щодо майбутньої зустрічі, але "був би радий здивуватися" — якщо Росія не тільки підпише так звану дорожню карту Мінських угод, але і буде виконувати її умови.

Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський переконаний, що "нормандський формат", як і "мінський", себе вичерпав. Одна з причин — те, що гарантії безпеки України, підписуючи Будапештський меморандум, на себе не брали учасники "нормандської четвірки" Франція і Німеччина, а США і Великобританія.

Втім, деяка зміна риторики Заходу щодо РФ все ж помітна. Наприклад, у п'ятницю в Німеччині заявили, що Ангела Меркель, яка і приймає в Берліні лідерів України, Франції та РФ, готова покликати Володимира Путіна, тільки якщо буде шанс врегулювати кризу в Україні. Раніше подібні ультиматуми — принаймні, публічно — висував якраз російський лідер і Пєсков. У Кремлі говорили про "домашню роботу" і тих результатах, які може дати зустріч експертів і дипломатичних радників у Мінську.

На думку старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолія Октисюка, Москва на переговорах спробує представити вбивство бойовика Мотороли як те, що Україна всіма правдами і неправдами намагається зірвати Мінський процес. "Думаю, що це все — спланована довга гра, тому що, з одного боку, вони звинувачують Україну, а з іншого — розчищається шлях. Путін може сказати на неформальному рівні, що одіозних людей стає все менше і можна домовлятися", — сказав експерт "Апострофу".

Октисюк сумнівається, що на зустрічі "нормандської четвірки" будуть досягнуті якісь серйозні домовленості: "Паралельно вони (Росія, — "Апостроф") відправляють "Іскандери" в Калінінград чи куди там. Вони будуть намагатися посилювати тиск". На його думку, не варто очікувати прогресу в питанні звільнення українських ув'язнених в Росії, оскільки зазвичай такі питання вирішуються у двосторонньому форматі. "Вони будуть обговорювати виключно останні вбивства, політичний пакет — тобто Росія буде і далі вимагати від Києва, щоб він, принаймні, робив якісь політичні кроки. Я так думаю", — припустив Октисюк.

У той же час, посилаючись на інсайдерську інформацію, він повідомив, що відсутній прогрес у формуванні "дорожньої карти" по Донбасу (раніше, як стало відомо "Апострофу" від джерел в АП президента України, вона узгоджувалася владою України, Німеччини, Франції та США): "Там усе стихло абсолютно. Мені здається, Захід зрозумів, що безперспективно вимагати від Києва виконувати "Мінськ" в такому форматі, в якому хоче Москва". Октисюк не вірить, що відбудеться якась зміна стратегії Заходу щодо війни в Україні до виборів в США.

У той же час Росія сама загнала себе в кут, оскільки розуміє, що на неї ляже відповідальність, якщо почнуться активні бойові дії. "Вони самі загнали себе в "вилку". Зрозуміло, що росіяни хочуть розміняти Україну на Сирію, але не виходить", — вважає Октисюк.

Один з представників Адміністрації президента сказав "Апострофу", що в АП нічого від майбутньої зустрічі не очікують: "Бла-бла, а Путін буде продовжувати корчити дурня". Однак співрозмовник "Апострофа" зазначив, що в Адміністрації Порошенко бачать посилення позиції Заходу щодо Росії. Наприклад, за його словами, президент Франції вже дозволяє собі використовувати лайливі слова, коли говорить про російського лідера, а позиція Ангели Меркель і так була досить жорсткою. Тому Київ буде продовжувати відстоювати своє бачення "Мінська".

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко також не очікує результатів від зустрічі в "нормандському форматі", оскільки кожна сторона продовжить відстоювати свої інтереси.

"Зустріч може бути результативною тільки в тому випадку, якщо буде знайдений компроміс. Він, як мені здається, знайдений не буде, оскільки головна причина агресії - Росія - свою позицію не змінює. Тому Україна, Франція і Німеччина результатів, на жаль, не досягнуть. Але і в цьому буде позитив: вони все більше і більше будуть приходити до розуміння, що потрібно об'єднувати зусилля і тиснути на країну-агресора. До речі, резолюція ПАРЄ для нас в цьому плані буде дуже позитивним і вигідним інструментом, який нам потрібно використати на всі сто відсотків", — вважає Огризко.

Колишній глава МЗС додав, що Захід трохи пом'якшив свою позицію щодо необхідності виконання Україною політичної частини Мінських домовленостей: "Ви ж бачите, що тональність змінюється. Якщо раніше це було ультимативною вимогою, то зараз перетворюється в ритуальне повторення фраз, за якими реального прогресу від нас, мені здається, вже і не чекають".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України