RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кавалерійським наскоком: куди і з ким іде Саакашвілі

Грузинський політик запускає в Україні вже свій третій політичний проект

Грузинський політик запускає в Україні вже свій третій політичний проект Михайло Саакашвілі розповів про напрямок діяльності його нового політичного проекту "Рух нових сил" Фото: УНІАН

Йдучи з посади голови Одеської ОДА, Михайло Саакашвілі оголосив про створення нової політичної сили, яка буде домагатися дострокових парламентських виборів в Україні та боротися з корупцією. Гучно анонсований політичний проект вже отримав свою назву - "Рух нових сил" і провів у суботу, 19 листопада, свої перші установчі збори ініціативних груп. Аналітики вважають, що в Саакашвілі є шанси провести свою нову партію до парламенту, однак звертають увагу на популістські заяви політика та його невдачі на посаді губернатора Одеської області. "Апостроф" розбирався, з чим буде боротися нова сила і хто з соратників Саакашвілі може взяти в ній участь.

Шлях реформатора

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі очолював Одеську область з травня 2015 року, фактично з подачі президента Петра Порошенка. Для отримання цієї посади Саакашвілі прийняв українське громадянство. Тоді Порошенко дуже схвально відгукувався про грузинського політика. "Саакашвілі мною був запрошений в Україну як людина, яку я знаю вже майже 30 років. Ви знаєте, що ми вчилися разом – я був трохи старший за курсом, був авторитетом для їхнього курсу з різних причин: починаючи з навчання і закінчуючи заняттям спортом. І я запросив і Михайла Саакашвілі, і Еку Згуладзе, і Давида Сакварелідзе, і Хатію Деканоїдзе, і багатьох інших. Жодної секунди я не пошкодував про це – і не шкодую зараз", - говорив тоді Порошенко.

Та й сам Саакашвілі неодноразово досить компліментарно висловлювався на адресу українського президента і його партії, кажучи, що в БПП виступають за реформи, а він підтримує це. Саакашвілі навіть їздив у Чернігів агітувати за кандидата в депутати від БПП, впливового соратника Порошенка Сергія Березенка. А нещодавно екс-губернатор заявив про те, що Порошенко двічі пропонував йому посаду прем'єр-міністра і голови партії БПП, однак обидва рази він нібито відповідав відмовою. Згодом між Саакашвілі і Порошенком ніби пробігла чорна кішка. Йдучи з посади голови Одеської ОДА, Саакашвілі завзято критикував українського президента, звинувативши його в особистій підтримці корупційних кланів в Одеській області. Крім того, Саакашвілі запевняє, що Порошенко доручив своїм соратникам, народним депутатам від БПП Ігорю Кононенку та Олександру Грановському організувати позбавлення його українського громадянства через суд.

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, таке публічне протистояння відбувається з причини шантажу між політиками.

"Я думаю, що сторони одна одну шантажують. Я вважаю, що ще триває процес переговорів щодо долі всієї команди Саакашвілі та щодо його інтересів в одеському регіоні, оскільки однією з найважливіших причин відставки Саакашвілі я вважаю боротьбу за приватизацію Одеського припортового заводу. Тож, швидше за все, це питання ще не закрите. Тому сторони голосно кричать, розмахують руками, але до активних "бойових" дій поки не переходять", - розповідає експерт.

На тлі всього цього нова сила Саакашвілі "Рух нових сил" також активно розгойдує тему дострокових парламентських виборів, що наразі зовсім невигідно пропрезидентській партії, враховуючи, що їхні рейтинги сильно знизилися. Після виборів Саакашвілі обіцяє зайнятися проведенням реформ в Україні.

Спроба №3

Слід зазначити, що "Рух нових сил" — далеко не перша спроба Саакашвілі створити політичну силу в Україні. У 2015 році він вже ініціював запуск "Руху за очищення", який був створений під час одного з Антикорупційних форумів, що відбувалися в Києві. Тоді рух їздив по країні з так званими road show і виступав за відставку уряду Арсенія Яценюка і генерального прокурора Віктора Шокіна. Проте проіснувала політсила недовго, і вже влітку 2016 року соратники Саакашвілі — колишні заступники генпрокурора Давид Сакварелідзе і Віталій Касько, народні депутати Віктор Чумак і Наталія Новак ініціювали створення нової партії, яка отримала назву "Хвиля". До неї також повинні були приєднатися депутати Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук, проте пізніше, не зумівши домовитися один з одним, нардепи-єврооптимісти прийшли в партію "Демократичний альянс".

Процес створення "Хвилі", яку депутати позиціонували як всеукраїнську, взагалі застопорився. З'їзди політсили раніше планувалося влаштувати в листопаді, потім у грудні, а згодом депутат Наталія Новак говорила про те, що, можливо, з'їзд відбудеться в лютому. Сам Саакашвілі віднедавна взагалі почав заперечувати свою причетність до створення "Хвилі", оголосивши, що він хоче якісно нову політичну силу, в якій не буде людей, які працювали у Верховній Раді більше одного терміну, і олігархів.

На офіційному сайті Руху "нових сил" написано, що він об'єднає під своїм крилом активних громадян, громадські та політичні організації, які втомилися від корумпованої влади в Україні, застою і бідності.

На всі запитання про те, чи будуть у новій політсилі його соратники Давид Сакварелідзе, Віктор Чумак, Віталій Касько, Наталія Новак, Саакашвілі відповів, що в русі "будуть люди, які більше одного повного терміну не були в Раді, не помічені в поганих речах і не довго були на високих посадах в органах виконавчої влади".

Сам депутат Віктор Чумак розповів "Апострофу", що Саакашвілі не запрошував до співпраці ані його, ані членів ініціативної групи "Хвилі".

"Ми до нього не приєднаємося, бо Михайло від нас пішов. Ми не можемо йти туди, куди нас не запрошують. Михайло спочатку був у організаторах "Хвилі", а потім раз – і сказав, що він не знає, що це таке. Для нас це незрозуміло, але сказав – і сказав, це його справа. Організаційна група "Хвилі" в більшій своїй частині залишилась з нами, Сакварелідзе пішов до Саакашвілі, а виконком, який працював від Саакашвілі, був розпущений Михайлом", - сказав Чумак.

Нардеп також зазначив, що наразі в "Хвилі" будуть визначатися зі своїм власним політичним майбутнім вже без Саакашвілі.

"Ми бажаємо йому успіху, він буде робити те, що він робить, а ми будемо продовжувати робити те, що ми робимо. У нас є ініціативна група зі створення партії, ми зараз подумаємо, чи варто створювати ще одну партію на одному і тому самому полі. На мою думку, це велика дурість. Швидше, ми зосередимося на інших точках. Наприклад, зробимо громадянський рух за зміну системи влади в країні. Тому що просто створювати партію під вибори чергові або позачергові — це нерозумно. А ось спробувати об'єднати всі партії за зміну системи влади в країні – ось це дійсно амбітно", - додає депутат.

Також після нещодавнього з'їзду партії "Демальянс", до керівництва якої не включили раніше присутніх там нардепів Мустафу Найєма, Світлану Заліщук та Сергія Лещенка, в навколополітичних колах заговорили про те, що депутати приєднаються до нової політичної сили Михайла Николозовича. У коментарі "Апострофу" нардеп від БПП Сергій Лещенко не підтвердив і не спростував це.

"Ми ведемо з ним переговори, ми спілкуємося. Принаймні, я спілкуюся з Саакашвілі. Ми говоримо про те, що необхідно об'єднання всіх сил, які сповідують схожі цінності: боротьба з корупцією, європейський вибір, несприйняття старих поколінь у політиці, тому я на всіх зустрічах про це говорю і буду говорити", - розповідає нардеп.

Хатія Деканоїдзе, яка нещодавно залишила пост голови Нацполіції та яка є давньою соратницею Міхо, також ймовірно приєднається до нової сили, як і Юлія Марушевська, яка раніше в інтерв'ю нашому виданню говорила про те, що підтримає новий політичний рух Михайла Саакашвілі. "Складно говорити про те, що це буде партія. Я думаю, що це буде більше громадський рух, який об'єднає тих людей, які хочуть щось змінити в країні. У цьому плані я, звичайно, підтримаю", - розповідала Марушевська.

Перспективи Саакашвілі

Зараз нещодавно створена сила готується до проведення відкритої ради "Руху нових сил", яка, як анонсував сам Саакашвілі, відбудеться 27 листопада біля пам'ятника В'ячеслава Чорновола в Києві. "Ми розпочинаємо кардинальну зміну влади в країні. У другу річницю невдалої роботи парламенту ми оголосимо наші вимоги і розпочнемо оновлення політичної еліти за допомогою кадрового резерву", - заявив екс-голова Одеської ОДА.

На думку політичного експерта Руслана Бортника, у нового політичного проекту Саакашвілі є всі шанси мати політичний успіх в Україні та стати парламентською партією. "Незважаючи на те, що обидва його політичних проекти - "Рух за очищення" і "Хвиля" не показували високих рейтингів, все ж у самого Саакашвілі хороші показники, рейтинг довіри до нього хоч і впав у два з половиною рази, але на сьогодні близько 20% українців підтримують і довіряють йому, і як мінімум половину цієї довіри можна перетворити в електоральні голоси. Тому я вважаю, що і в Саакашвілі, і в його політичної сили є непогані шанси для того, щоб в майбутньому стати парламентською партією. Але це в перспективі — на півроку, рік", - говорить Бортник.

Він також акцентує увагу на тому, що великою проблемою для Саакашвілі можуть стати партійне будівництво і питання пошуку фінансування. Можливо, вважає Бортник, на Саакашвілі міг би поставити хтось з олігархів, опозиційних до президента, або хтось із західних партнерів, для яких Порошенко є менш перспективною фігурою.

"Саакашвілі перебуває в одному і тому самому полі, що й "Блок Петра Порошенка", тому він дуже небезпечний для президента, він буде відбирати рейтинги у БПП і особисто в президента. Але я не дуже вірю, що Саакашвілі дозволять це зробити. Все ж я думаю, що будь-якого роду дискредитуючої інформації щодо Саакашвілі при владі вистачає, і я не виключаю, що як інструмент боротьби може бути застосована не тільки інформаційна дискредитація, а й те саме позбавлення його громадянства, тому що процедура надання йому громадянства, скоріше за все, була реалізована з серйозними юридичними помилками", - додає політолог.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк відзначає популізм Саакашвілі ітавідсутність реальних результатів його роботи в Одесі.

"Саакашвілі - людина досить популістська, а його робота в Одесі не привела до реальних результатів. План зробити з неї другий Батумі, як він обіцяв, - фактично провалився. Нічого не зроблено. І я думаю, що результат роботи партії Саакашвілі в Раді буде таким самим, як і в Одесі. Але варто сказати, що в нього амбіцій більше, ніж просто бути в Раді. Він хоче бачити себе на більшій посаді, можливо, навіть прем'єр-міністром або ще кимось. Але я думаю, ці кавалерійські наскоки, ця критика всіх і вся ні до чого не приведе", - сказав "Апострофу" експерт.

Октисюк упевнений, що політична ініціатива Саакашвілі могла б мати успіх раніше, коли його рейтинги в Україні були істотно вищими, а люди ще не встигли розчаруватися в грузинському політику.

"Він упустив свій шанс. Йому треба було виходити з такою пропозицією десь рік тому, півтора роки тому, коли він не мав такого досвіду на державній службі. А так тепер суспільство бачить: "А, балабол і все". І якщо рік тому всі говорили: "О, Саакашвілі, Саакашвілі! Грузія, реформи!" Тепер вже не так. Зараз його сприймають як крикливого дядька, який всіх критикує і не пропонує жодних планів. А структура української політики дуже відрізняється від грузинської та від того, як все це сприймає Саакашвілі. Тут інші неформальні зв'язки, у нас є рівень неформальної політики. А він хоче все вирішити кавалерійським наскоком", - коментує Октисюк.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному