RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лебідь, рак і щука: навіщо Саакашвілі збирає союзників на вибори в Раду

Хоча Міхеїл Саакашвілі зможе домовитися, проведення дострокових виборів в Раду - під питанням

Хоча Міхеїл Саакашвілі зможе домовитися, проведення дострокових виборів в Раду - під питанням Міхеїл Саакашвілі Фото: УНІАН

Колишній глава Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі даремно часу не гаяв і на вихідних вже провів зустрічі з лідерами партій "Самопоміч", "Демократичний альянс", "Громадянська позиція" для координації дій з метою домогтися проведення дострокових виборів до Верховної Ради України. Про те, наскільки перспективним є об'єднання цих політичних сил і чи не буде можливий союз нагадувати лебедя, щуку і рака з відомої байки, "Апостроф" поцікавився у експертів.

Анатолій Октисюк, політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД):

Заяви Саакашвілі - явище не нове, а добре забуте старе. Ще два роки тому він ініціював об'єднання цих всіх нових груп, але в підсумку ні до чого не домовилися, особисті амбіції цих лідерів взяли верх. Тоді Саакашвілі звинувачували в тому, що він хоче бути головним. А у всіх інших партіях були і свої джерела надходжень і свої спонсори, а ділити це все ніхто не хотів. Зараз, швидше за все, ця гіпотетично широка коаліція демократичних партій, буде-таки створена. Питання в тому, чи будуть взагалі дострокові вибори.

Якщо сумарно скласти рейтинги цих сил, то вийде - 15%, не більше. Позитив їх об'єднання буде полягати в тому, що виборець знатиме, це - ліберальні сили, за яких можна голосувати. Зате ось такі об'єднання спростять завдання виборцеві. Адже всі грають на одному електоральному полі. Але хочу нагадати, що у нас не було успішних випадків об'єднання раніше. Усі ці блоки не давали істотного посилення.

У цьому об'єднанні, яке пропонує Саакашвілі, кожен себе бачить лідером - президентом, прем'єром. У них у всіх дуже великі амбіції. Крім того, ці сили навряд чи будуть єдині, оскільки там багато гравців, сфер впливу. Для того, щоб був консенсус між цими силами, потрібно, щоб їхні спонсори домовилися. Як платформа, бренд походу на можливі вибори об'єднання може бути створено, але потім їх чекає розпад і критика.

Руслан Бортник, політичний експерт:

Саакашвілі породжує яскраві ідеї, але вони не реалізуються. Я думаю, що спроба піднімання теми про дострокові вибори - це спроба осідлати соціально-популярного коника. Тому що різні соціологічні опитування показують: близько половини українців підтримують дострокові парламентські вибори. Очевидно, що рейтинги влади і далі будуть падати, під тиском соціально-економічних причин, наприклад, через тарифи. Саакашвілі сьогодні позбавлений будь-якого серйозного впливу, рейтинги так собі, і шлейф невиконаних обіцянок величезний. Поки крім піару нічого немає. А можливість виборів дуже висока в цьому році. Але, очевидно, не Саакашвілі зможе цей процес протягнути.

Може бути, звичайно, що це не Сааакашвілі зараз хоче домовитися з цими партіями, а вони - з ним. Хоча в "ДемАльянс" входять колишні члени "Руху за очищення", тобто люди, які спочатку йшли з Саакашвілі, але потім розійшлися на певному етапі. Ну а для "Громадянської позиції" взагалі потрібно шукати такого партнера, тому що ця партія - традиційний невдаха. Партія з хорошими ресурсами примудряється не потрапити в парламент. Очевидно, їм потрібно щось міняти і шукати якогось партнера, щоб подолати бар'єр.

Я думаю, що між цими партіями ідеологічних конфліктів немає, тільки всередині - між лідерами. Потенційно партія Саакашвілі може бути в парламенті. Вона зможе подолати бар'єр в 5%. Але вона не зможе бути переможницею виборів, не зможе бути партією, навколо якої буде формуватися майбутня більшість. Так, допускаю, що лідери партій можуть ситуативно домовитися з однієї цієї проблематики - разом йти на дострокові вибори. Але крім цієї домовленості потрібні ще і гроші, і медіаресурси, щоб просунути ідеї.

При цьому вважаю, що дострокові вибори можливі: на близько 60%. Це обумовлено соціально-економічною кризою і геообстановкою, що змінилася: Трамп, Донбас - усе це буде тиснути і вимагати випускання пари. Парламентські вибори - найкращий для цього спосіб.

Олексій Голобуцький, заступник голови Агентства моделювання ситуацій:

Для цих партій в тому глухому куті, у якому вони знаходяться, здається, що таке об'єднання може бути успішним. Усі вони зараз не є найпопулярнішими. Найпопулярніша серед них - "Самопоміч", але рейтинг її падає. І, мабуть, з цього виходить Садовий: йому потрібно зараз шукати якісь виходи з цього піке, тому що у нього амбіції набагато більше, ніж мер міста або прем'єр. Тому для нього йти на таке об'єднання - логічно. Саакашвілі ж примудрився растрясти все, що у нього було, за ці півтора року в Україні. Крім того, він - промоутер ідей. Йому потрібно постійно щось придумувати, він продюсер. Якщо він не отримує досить швидко чогось, то інтерес до цього у нього знижується. Це не погано, це його така особливість характеру.

Він же не сам робив реформу в Грузії, йому потрібна команда. Він буде тягнути, придумувати щось, виступати, але він не готовий працювати в парламентському проекті, принаймні не в українському варіанті. Вони об'єднаються і пересваряться через деякий час.

Якщо якимось чином ситуація зміниться, і найближчі 2-3 місяці будуть дострокові вибори, тоді, можливо, щось їм вдасться. Я думаю, швидше за все, позачергових виборів не буде. І до літа партії пересваряться, тому що зайнятися нічим, а Саакашвілі, люблячий залучати на себе увагу холерик, буде тягнути ковдру на себе.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному