RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко і Турчинов поки не вирішили, як повертати Донбас: нові важливі подробиці

Дискусії про запровадження воєнного стану на Донбасі ще тривають

Дискусії про запровадження воєнного стану на Донбасі ще тривають Джерела "Апострофа" стверджують, що Порошенко не знав про ініціативи Турчинова щодо Донбасу. Фото: flickr.com//poroshenkopetro

В інформаційному просторі, як і в українському політикумі, вже другий тиждень широко обговорюють анонсований президентом України Петром Порошенком і секретарем РНБО Олександром Турчиновим план щодо реінтеграції окупованих територій Донбасу. Джерела "Апострофа" у владі стверджують, що існує кілька версій документа, режим воєнного стану ще обговорюється.

Спочатку Олександр Турчинов, а пізніше й Петро Порошенко заявили про підготовку спеціального документа, який врегулює процес реінтеграції тимчасово окупованих районів Донбасу. Щоправда, секретар РНБО заявляв про "відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями" і переформатування проведення АТО, а президент - про процес реінтеграції Донбасу.

Відрізняються також і назви документів, за словами Турчинова, це буде уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей", з проектом якого повинен ознайомитися президент. А ось на сайті глави держави пізніше з'явилася інформація про те, що саме він доручив розробити відповідний законопроект, який буде називатися "Про реінтеграцію окупованих територій Донбасу". Документ, згідно з опублікованою заявою, визначить правовий режим окупованих територій. Про терміни реєстрації законопроекту ніхто говорити не поспішає. Турчинов, який, за неофіційними даними, є головним лобістом цієї ініціативи, раніше заявляв, що сподівається, що після того, як Порошенко ознайомиться з текстом законопроекту, його оперативно внесуть в сесійну залу, а депутати проголосують за нього.

А ось сам президент взагалі ніяких конкретних дат не озвучує. Втім, одразу кілька народних депутатів від фракцій "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту" заявили "Апострофу", що вирішить долю документа особисто глава держави після свого візиту до США, де має намір, зокрема, обговорювати концепцію реінтеграції.

За словами одного з народних депутатів, який входить до складу робочої групи з розробки законопроекту, президент після повернення з Америки має намір внести свої правки, після чого обговорити документ з експертами, аналітиками РНБО і депутатами, які входять до робочої групи (депутати НФ та БПП), а після - вносити його на розгляд парламенту.

"Без Порошенка, без його правок, реєструвати його, вносити документ до порядку денного ніхто не буде", - заявив парламентарій.

Опублікувати повний текст законопроекту також обіцяють вже після повернення Порошенка з Америки, поки парламентарії неохоче коментують ініціативу, підкреслюючи, що остаточного варіанту документа ще немає. У той же час ще один народний депутат розповів "Апострофу", що, за його інформацією, існує кілька варіантів документа, і якому віддадуть перевагу, знову-таки вирішиться після повернення глави держави зі США.

Така невизначена ситуація з документом виникла через те, що, за неофіційною інформацією, Турчинов не погоджував свої дії з Порошенком, і президент не знав, що робить і розробляє РНБО.

До речі, у розпорядженні "Громадського" опинився проект концепції, розробленої Олександром Турчиновим, який він презентував на засіданні фракції "Народний фронт".

У ньому йдеться про те, що запропонований законопроект повинен створити необхідні правові та організаційні умови для відновлення територіальної цілісності в Донецькій та Луганській областях України, розширюючи можливості для ЗСУ. Також там сказано, що для безпосереднього керівництва заходами щодо забезпечення національної безпеки в Донецькій і Луганській областях створюється Оперативний штаб, який підпорядковується безпосередньо президенту України, начальнику Генштабу і очолюється начальником, якого призначає глава держави. У проекті концепції також є один з найбільш обговорюваних пунктів, в якому йдеться про те, що майбутній закон дає право президенту приймати рішення про введення воєнного стану. Хоча нардепи, з якими говорив "Апостроф", наголосили, що пункт про воєнний стан ще обговорюється.

Важливо відзначити, що це лише концепція, запропонована Турчиновим. Не виключено, що вона буде змінена після того, як у неї внесуть правки члени робочої групи, і головне - президент Порошенко, який, зважаючи на все, має намір представити себе в ролі головного ініціатора таких законодавчих змін.

Поряд з обговоренням змісту майбутнього законопроекту про реінтеграцію, розгорнулася дискусія про долю Мінських угод й можливе припинення функціонування цього формату, однак на сайті президента сказано, що "законопроект базується на умовах, закріплених у Мінських домовленостях". У Раді про це ж говорить і представник президента в парламенті, нардеп від БПП Ірина Луценко: "Неодноразово Петро Порошенко говорив, що Мінський формат - це той формат, в якому погодилася працювати Росія, і він є найбільш дієвий, який на сьогоднішній день працює, інших форматів на сьогоднішній день немає".

Те ж саме говорить і нардеп від НФ Леонід Ємець: "Цей закон в рамках Мінського процесу, ми не виходимо з нього. Але він потрібен для того, щоб врегулювати діяльність ЗСУ і прибрати юридичні колізії".

В цілому ж, враховуючи слова нардепів про те, що доля законопроекту вирішиться тільки після повернення Порошенка з Америки, на ухвалення документа у депутатів залишається тільки один пленарний тиждень - з 11 по 14 липня, після цього парламентарії розходяться на традиційні канікули до осені.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві