RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дорікали та говорили не про Донбас: неочікувані деталі візиту Порошенка до Трампа

Зустріч президентів України і США поставила нові питання

Зустріч президентів України і США поставила нові питання Фото: прес-служба президента

Команда президента Петра Порошенка після його розмови з президентом США Дональдом Трампом щосили рекламує успішне спілкування політиків, підкреслюючи важливість самого факту такої зустрічі. Але джерела "Апострофа" у владі, експерти та політики запевняють, що поки зарано говорити про успіх, адже у Вашингтоні українському президентові вказали, що для плідної співпраці важлива боротьба з топ-корупцією, а тут поки особливих успіхів українська влада не демонструє. Більше того, тема корупції, якою дорікнули Києву, стала в перемовинах куди важливішою, ніж нова стратегія реінтеграції Донбасу, про яку сторони майже не говорили, незважаючи на очікування українського суспільства. Західні ЗМІ здебільшого обійшли увагою зустріч, а ті, що звернули на неї увагу, назвали її "приниженням" для українського президента.

Зустріч Петра Порошенка та Дональда Трампа адміністрація глави української держави почала анонсувати ще взимку, але в підсумку перші перемовини Порошенка та його американського колеги відбулися лише 20 червня. Представники президентської команди подають як величезний успіх те, що Трамп зустрівся з Порошенком раніше, ніж з президентом РФ Володимиром Путіним. Разом з тим, це ставить питання, чи вартий був поспіх того, щоб формат зустрічі був сприйнятий низкою ЗМІ як "приниження". Не було ні традиційної зустрічі делегацій в широкому і вузькому форматі, ні спільної прес-конференції, не кажучи вже про інші елементи державного, офіційного чи навіть робочого візиту глави держави, з якою у США є декларація про стратегічне партнерство.

"Навіть неофіційним обідом в Білому домі Порошенка не пригостили", - гірко пожартував один із українських екс-дипломатів, з яким поспілкувався "Апостроф".

Дійсно, якщо порівняти зустріч Трампа з іншими президентами, які відвідали Вашингтон, то прийом Порошенка у форматі Drop-in був більш ніж прохолодним: зайшов поспілкуватися в сусідню кімнату на кілька хвилин, обмін люб'язностями та фотографування, але ніяк не повноцінне спілкування глав держав.

"На жаль, і президент, і його оточення націлені не на практичні результати, а на піар. На жаль для України, більшість світових ЗМІ скептично оцінили цю поїздку, побачили напруженість Петра Порошенка і сам факт проведення зустрічі у форматі Drop-in - це, напевно, один з найнижчих рівнів зустрічі. Наскільки я розумію політико-дипломатичний протокол, то президента України повинні були би прийняти на ґанку Білого дому, провести брифінг, потім провести його до Овального кабінету, провести там багатогодинну зустріч, потім спільну прес-конференцію, але, на жаль, так не було. Можливо, це пов'язане з постаттю самого Петра Порошенка та його корупцією. Але для мене головним сигналом було інше: не підписано жодного документа, немає ніякого практичного, принаймні поки, результату, який можна побачити і помацати руками. Тому, на жаль, зараз ми не можемо сказати, які результати будуть", - розповів нардеп від ВО "Батьківщина" Сергій Власенко "Апострофу".

Як пише CNN, зустріч українського президента відбулася на "низькому рівні", що особливо впадало у вічі порівняно з іншими подібними зустрічами: "Румунський президент Клаус Йоханніс стояв поруч з Трампом під час двосторонньої конференції, яка відбулася цього місяця... президента Панами Карлоса Варелу на південному портику Білого дому зустріли Дональд та Меланія Трамп. Вони насолодилися тривалою прогулянкою вздовж колонади, а потім у панамського і американського лідерів відбулася зустріч в Овальному кабінеті тет-а-тет".

Підсумкові прес-конференції президентів України Петра Порошенка та Румунії Клауса Йоханніса після зустрічей із президентом США Дональдом Трампом

Можливо, особливості прийому були зумовлені тим, що до його підготовки були залучені не лише офіційні канали, але й лобістські структури, оплачені українською стороною. Зокрема, у розпорядженні "Апострофа" опинився договір, укладений між близькою до Банкової структурою "Фонд підтримки реформ в Україні" та лобістською американською компанією BGR з Вашингтона.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

На запити видання ні МЗС України, ні сам "Фонд підтримки реформ в Україні" не пояснили куди витрачено 600 тис. доларів (див. п. 2 договору). У той же час колишній співробітник посольства України в США, що надав "Апострофу" копію цього договору, вважає, що саме на організацію зустрічей були витрачені ці гроші. "Розцінки у Вашингтоні всім відомі - за 250 тисяч доларів лобісти можуть серйозно допомогти в організації зустрічі. Але, що важливіше, потрібен був відповідний контекст для зустрічі. Просто так потрапити до Трампа не вдасться навіть за півмільйона, якщо він не бачить сенсу зустрічатися", - вважає він. Зараз у Трампа з’явився сенс зустрітися з Порошенком - у США все більш серйозно розгортається кампанія цькування Трампа через його зв'язки з РФ. Тому зустріч з Порошенком перед важливим візитом до Європи (саміт "Великої двадцятки" 7-8 липня), де, можливо, і відбудеться перший контакт з Путіним, була для Трампа важливим контраргументом проти його ворогів у внутрішній американській політиці.

Після спілкування з американським колегою Порошенко повідомив, що Україна підпише зі США угоди про оборонне співробітництво, включаючи угоду про оборонні закупівлі та угоду про військово-технічне співробітництво. Він також розповів, що досягнута домовленість про закупівлю американського вугілля, яке "повинно замінити вугілля, постачання якого припинено з окупованих територій через конфіскацію Російською Федерацією українських вугільних шахт".

У Вашингтоні Порошенко зустрівся не тільки з Трампом, але й з віце-президентом США Майклом Пенсом, міністром оборони США Джеймсом Меттісом, а також з держсекретарем країни Рексом Тіллерсоном та низкою інших політиків топ-рівня.

У повідомленні Білого дому, поширеному після зустрічі лідерів України та США, сказано, що на ній "обговорювалися підтримка мирного врегулювання конфлікту на сході України, а також порядок денний реформ президента Порошенка і його зусилля в боротьбі проти корупції".

Про те, що на зустрічі Порошенка з високопоставленими американськими політиками багато разів піднімалося питання топ-корупції в Україні, "Апострофу" розповіли відразу кілька народних депутатів. За їхніми словами, Порошенкові дали зрозуміти, що українське керівництво повинне успішніше боротися з корупційною складовою у всіх гілках влади. У кулуарах Верховної ради подейкують, що саме через це відбувається таке "показове шмагання" окремих народних депутатів, з яких Генпрокуратура просить зняти недоторканність та притягнути до кримінальної відповідальності, а це наразі п'ять нардепів: Олесь Довгий ("Воля народу"), Андрій Лозовий (Радикальна партія Олега Ляшка), Максим Поляков ("Народний фронт"), Євген Дейдей ("Народний фронт") і Борислав Розенблат (партія "Блок Петра Порошенко").

За словами народних депутатів, Порошенко дали зрозуміти, що українська влада повинна більш ефективно боротися з корупцією Фото: прес-служба президента

Щоправда, самі представники президентської команди не коментують такі розмови про корупцію, але відзначають лише важливість зустрічі та досягнуті успіхи.

Зокрема, нардеп від БПП і член комітету ВР із закордонних справ Володимир Ар'єв розповів "Апострофу", що багато домовленостей було досягнуто в рамках військово-технічного співробітництва та щодо посилення санкцій проти РФ. "Я б не виділяв конкретно одну цю зустріч (з Трампом), тому що було вісім зустрічей на найвищому рівні, і спілкування з Трампом - лише одна з них. І посилення санкцій проти Росії, і військово-технічне співробітництво, і співпраця в енергетиці - все це є. Я можу сказати, що це, напевно, найуспішніший візит до Америки з усіх візитів президентів, які були, на мою думку", - прокоментував нардеп.

Як повідомили "Апострофу" депутати з коаліції, стратегію реінтеграції Донбасу, навколо якої вже другий тиждень тривають дискусії в українському інформпросторі, Порошенко в США ні з ким не обговорював. Хоча перед візитом лунало безліч припущень, що це один із пунктів, який обговорить український президент на зустрічі в Америці.

За словами народного депутата від ВО "Батьківщина" Олексія Рябчина, головний підсумок, про який можна говорити, - Україна має друзів у Сенаті США, а ось ситуація з адміністрацією Трампа дещо інша: "Аналізувати результати ми будемо не по зустрічах, а за результатами, які будуть. Поки ми бачимо, що у нас є друзі в Сенаті, які продовжують санкції, а сама адміністрація Трампа, навпаки, шукає можливості для того, щоб ці санкції не продовжувати. Поки що можна побачити деякі контраверсійні речі, тому для України важливі наслідки зустрічей".

Американський політолог-міжнародник Пітер Залмаєв підкреслює, що зустріч була успішною лише за одним фактом того, що вона відбулася, причому перед самітом "Великої двадцятки", де Трамп буде зустрічатися зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. "Зустріч дає можливість показати українському народу, що Україна все одно залишається, якщо не пріоритетною, то важливою темою для Америки, й американський істеблішмент розуміє, що якщо не звертати уваги на Україну, це означатиме поступитися своїми основоположними принципами. Хоча Дональд Трамп сам по собі не дуже дотримується цих принципів, вони не є для нього чимось важливим. Я знаю точно, що український президент приїхав до Вашингтона не з порожніми руками, в нього, крім усього іншого, були конкретні пропозиції щодо сільськогосподарської теми. Також треба розуміти, що крім цієї протокольної зустрічі з Трампом, була тривала півторагодинна зустріч з Майком Пенсом, були зустрічі з обома лідерами республіканської більшості в Сенаті та Конгресі. У нього (в Порошенка, - "Апостроф") також були зустрічі з іншими конгресменами, з главами департаментів, це і Держдепартамент, також зустріч з головою департаменту енергетики, з людьми в Пентагоні. Це був плідний візит і, я думаю, що вже сам по собі факт цього візиту дуже важливий", - зазначав Залмаєв у коментарі "Апострофу".

Американський політолог-міжнародник Пітер Залман підкреслює, що зустріч була успішною тільки через те, що вона відбулася Фото: прес-служба президента

Експерт також вважає, що очевидний прогрес у темі України спричинили певні зовнішні чинники. "Наприклад, на тлі розслідування ФБР щодо зв'язків Трампа та членів його команди з кремлівською стороною, якісь реверанси в бік Путіна зараз смерті подібні для президента США. І його ж Республіканська партія в чомусь намагається себе убезпечити, в тому числі завдяки Україні, щоб попередити якісь рухи в бік Путіна", - упевнений Заламев.

А ось український дипломат і екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко радить не акцентувати увагу на тому як пройшла зустріч, а зачекати які результати будуть для України надалі. "Те, що зустріч відбулася раніше, ніж із Путіним, важливо з точки зору піару, тому що наша влада в основному дбає про це, до речі як і адміністрація Трампа, просто в них різні цілі. З одного боку, можна сказати, що краще, щоб така зустріч була раніше зустрічі з Путіним, а з іншого боку, важливо не стільки, коли вона була: раніше або пізніше, а те, про що домовилися. Ми не маємо жодних документів публічних, підписаних сторонами, ми маємо головним чином оцінки, які надаються або президентом, або тими, хто виступає від його імені. Але це не перемога, і дуже багато чітких сигналів з американської сторони, що там це так не сприймають. Але, кінець кінцем, краще, щоб це відбулося, ніж не відбулося. Можна сказати, що це початок відновлення довіри між адміністраціями двох країн", - підсумував дипломат "Апострофу".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному