RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільйони ПР для Манафорта: в Порошенка знайшли спосіб задобрити Трампа

Припинення розслідування у справі Манафорта пов'язане з візитом Порошенка в США

Припинення розслідування у справі Манафорта пов'язане з візитом Порошенка в США Пол Манафорт Фото: flickr.com/photos/disneyabc

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що по фігурантові справи про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів американському політконсультантові Полу Манафорту немає доказів. Хоча зовсім недавно антикорупційні органи України вели розслідування і говорили про фінансування Манафорта регіоналами. Крім того, інформацію про фінансування компанії Манафорта Партією регіонів підтверджують документи, які опубліковані Мінюстом США - за 2012-2014 роки компанія консультанта отримала понад 17 млн доларів. Чому за рік змінився підхід до справи і як це пов'язано з поїздкою президента України Петра Порошенка до США, розбирався "Апостроф".

Більше року тому колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав Національному антикорупційному бюро України дані так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. За його словами, ПР витратила близько $2 млрд на хабарі чиновникам і депутатам, як колишнім, так і чинним, але жодних прізвищ екс-сбушник не оприлюднив. Це зробив пізніше народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко, який опублікував документи з прізвищами голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, а також колишнього політконсультанта Віктора Януковича та екс-глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, які, згідно з цими даними, отримували великі суми з партійної каси.

Як заявляли в НАБУ, яке і взялося розслідувати цю справу, у записах "чорної бухгалтерії" ПР Пол Манафорт фігурував 22 рази. За цими даними, політконсультант за 2007-2012 роки міг отримати понад 12,7 млн доларів.

Але, разом з тим, в Бюро заявили, що наявність прізвища американця в списках не означає, що він дійсно отримав ці гроші, так як в графі отримувачів - підписи інших осіб. Пізніше нардеп Сергій Лещенко опублікував у себе в Facebook скріншот частини "книги", де можна побачити прізвище Манафорта, однак безпосередньо його підпису в документі немає. Як раніше розповідав "Апострофу" Лещенко, підписи за Манафорта ставив екс-народний депутат від Партії регіонів Віталій Калюжний, він же отримував за нього гроші.

Сам Манафорт заперечував свою причетність до цієї справи, але у зв'язку зі скандалом, що виник, все ж пішов з поста глави виборчого штабу Дональда Трампа, залишаючись при цьому в колі наближених до нього осіб. Журналісти-розслідувачі агентства Associated Press заявили, що вони мають докази транзакцій по рахунках фірми, згідно з яким Манафорт отримував гроші за амбарною книгою Партії регіонів.

Документ Мінюсту США, що підтверджує співпрацю Пола Манафорта та Партії регіонів

Але в Україні справа щодо амбарної книги застопорилася. Єдине розслідування, яке проводилося відносно голови ЦВК Михайла Охендовського, на початку літа було призупинено. Також в НАБУ обіцяли оголосити підозру ще одному фігурантові амбарної книги, але цього досі не сталося.

Підпис Манафорта не знайшли

Щодо Манафорта, голова САП Назар Холодницький вже встиг зробити заяву про непричетність американського політконсультанта. "Я тільки констатую факти. По Манафорту доказів немає", - заявив Холодницький в ефірі одного з телеканалів.

За його словами, інформація про вину Манафорта - це піар-технологія: "Тобто розкрутили те, чого слідство не довело, і зробили це ще до того, як слідство почалося".

Слід зазначити, що справу тіньової бухгалтерії ПР рішенням Холодницького зовсім недавно було передано у підслідність до департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, який очолює Сергій Горбатюк. Незабаром після цього рішення в політикумі заговорили про те, що таким чином справу намагаються "поховати". Говорив про це й головний ініціатор розслідування Віктор Трепак. У коментарі "Апострофу" Трепак зазначив, що поки не готовий висувати якісь конкретні припущення: "Я вважаю, що коментувати цю справу повинні уповноважені особи, які здійснюють досудове слідство, досконало знають матеріали слідства і повністю володіють інформацією по цій справі. Припущення висувати, версії, поки не завершене офіційне розслідування, мені некоректно".

Ще один ініціатор розслідування, нардеп Лещенко, який неодноразово говорив про необхідність встановити причетність Манафорта до справи щодо амбарної книги ПР, розповів "Апострофу", що в даному випадку Манафорт не може бути об'єктом розслідування в Україні. "Холодницький озвучив загальновідомий факт (про відсутність підпису Манафорта у амбарній книзі, - "Апостроф"). Але потрібно пам'ятати, що Манафорт не є держслужбовцем в Україні, і тому розслідування проти нього не могло і бути. Холодницький озвучив, що Манафорт не є об'єктом розслідування в Україні. Він і не міг ним бути, бо НАБУ розслідує посадові злочини державних осіб в Україні, пов'язаних з корупцією, а Манафорт до таких не належить", - зазначив нардеп.

Він додав, що, за його інформацією, справою Манафорта займаються у ФБР. "НАБУ не може розслідувати Манафорта оскільки він американський громадянин, цю справу повинна розслідувати ФБР у США. І, наскільки я знаю, таке розслідування триває. А яким чином тут Холодницький і на що він вплине? Це речі, які знаходяться в різних площинах: розслідування в Україні стосуються злочинів, пов'язаних з отриманням хабарів та незаконним збагаченням і неправомірною вигодою посадових осіб України, і вони жодним чином не стосувалися Манафорта ніколи", - додав Лещенко.

Щодо перспектив справи амбарної книги, депутат зазначив: "Я як свідок був допитаний і давав свідчення минулого року, з тих пір мене ніхто не викликав і ніяких нових даних по справі про тіньову бухгалтерію у мене немає".

Разом з тим, у самому НАБУ ще минулого року стверджували, що розслідування по епізоду з Манафортом проводилося. "Досудове розслідування у даному виробництві продовжується", - писала тоді прес-служба відомства.

Реверанси Білому дому

Такі неоднозначні заяви, впевнений міжнародний експерт і лобіст Микола Воробйов, говорять про несерйозність українських антикорупційних органів. "Спочатку, рік тому, вони заявляли про причетність Манафорта, говорили, що триває розслідування, а тепер говорять протилежне. Імідж країни від цього дуже страждає. Я ще раніше говорив, якби були якісь документи їх треба було продовжити розслідувати. Після цього скандалу Манафорт подав у відставку, будучи головою виборчої кампанії Трампа, це був серйозний удар по кандидату Трампу. Тепер вони дають задню і кажуть, що вже не ведуть розслідування, насправді це говорить про несерйозність українських правоохоронних органів та антикорупційної прокуратури", - зазначив "Апострофу" Воробйов.

Також експерт впевнений, що такі дії безпосередньо пов'язані з недавнім візитом Петра Порошенка до США. "Я не знаю, наскільки у президента є вплив на НАБУ та САП й особисто на Холодницького, але я думаю, що ці події безпосередньо пов'язані з візитом Порошенка до Трампа. Не маючи додаткових важелів впливу на Білий дім, я думаю, Адміністрація президента робить певні реверанси у бік Трампа для того, щоб не нагнітати ситуацію і не погіршувати відносини з Білим домом, тому що, я нагадаю, Трамп дуже злопам'ятний. А Україна й українські політики майже в односторонньому порядку грали на руку Хілларі Клінтон, в тому числі і з допомогою амбарної книги. Тому навіть неважливо вже, чи буде розслідування щодо амбарної книги, так як такі дії вже демонструють всю несерйозність процесу: або йдіть до кінця, або не робіть гучних заяв, особливо тоді, коли це стосується оточення першого крісла у світі", - підкреслив лобіст.

Політичний експерт Тарас Загородній впевнений, що справа Манафорта закінчиться нічим. "Я спочатку говорив, що це ні до чого не призведе. Хочеться запитати: а де результати по всій амбарній книзі? Які результати по інших справах? Там же нібито є підписи інших осіб. Але жодних результатів немає. Тому я впевнений, що жодних наслідків ні для кого не буде, десь підписи стоять, десь хрестики, одні кажуть, що брали, інші не брали... Це нічим не закінчиться. А пан Холодницький просто проявив політичну грамотність і нічого не коментував під час виборчої кампанії Клінтон-Трампа, в той час як інші активно втручалися у виборчий процес в США на боці Клінтон", - коментує "Апострофу" Загородній. Він додає, що Манафорт залишився у найбільш наближеному до нинішнього глави США колі, тому будь-які дії в його бік невигідні для української влади.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України